Dreptul la avort trece la faza „ființelor umane nenăscute” într-un stat din SUA
Curtea Supremă a statului american Arizona a hotărât că un fetus poate fi numit „o ființă umană nenăscută” în broșurile publicate de autorități pentru referendumul în care locuitorii vor fi întrebați despre înscrierea drepturilor la avort în Constituția statală, relatează Reuters.
Alegătorii din acest stat vor fi chemați la vot în noiembrie pentru a decide dacă dreptul la avort trebuie înscris în Constituția Arizonei și dacă acesta ar trebui să fie permis până în momentul viabilității fetusului în afara uterului, considerat de medici ca fiind de regulă în a 23-a sau a 24-a săptămână a sarcinii.
Broșurile în cauză sunt un ghid pentru alegători, în care ei sunt informați cu privire la candidați și diferitele măsuri propuse la referendum în condițiile în care SUA vor organiza pe 5 noiembrie atât alegeri prezidențiale, cât și alegeri la jumătate de mandat („midtern”) pentru Congres.
Legiuitorii locali din diferitele state americane profită de regulă de alegerile generale pentru a supune la referendum subiecte aflate pe agenda publică. Subiectele supuse la referendum sunt adesea rezultatul unor petiții civice, cum este și cazul de față.
În decizia lor de miercuri, judecătorii Curții Supreme a Arizonei au dat câștig de cauză legiuitorilor republicani care au solicitat ca secțiunea privind avortul din broșurile informative să folosească sintagma „ființe umane nenăscute”. Curtea Supremă a concluzionat că sintagma este conformă cu clauza de imparțialitate prevăzută în legislația statală.
Arizona pentru Acces la Avort, coaliția de organizații civice care a militat pentru referendum, s-a declarat „profund dezamăgită de decizie”.
Arizona a interzis pentru câteva luni și avorturile în caz de viol și incest
Mai devreme în cursul acestui an, Curtea Supremă din Arizona a hotărât că o interdicție cvasi-totală privind avortul prevăzută într-o lege care datează din 1864 poate intra din nou în vigoare, după ce Curtea Supremă a SUA a eliminat în iunie 2022 protecția la nivel federal pentru accesul la întreruperi de sarcină.
Hotărârea a declanșat indignare la nivel național și l-a făcut inclusiv pe Donald Trump, candidatul republican la președinție, să se distanțeze de ea. El a spus că legea merge prea departe și a dat asigurări că „lucrurile se vor rezolva”. „Și sunt sigur că guvernatorul și toți ceilalți o vor duce înapoi în limitele rațiunii”, a mai spus acesta.
Însă legiuitorii republicani din Arizona l-au sfidat pe Trump și au respins de mai multe ori supunerea la vot a unui proiect legislativ care ar fi abrogat legea ce datează de la jumătatea secolului XIX. Legea a fost abrogată în cele din urmă, după ce mai mulți legiuitori locali din Partidul Republican au votat alături de democrați pentru abrogarea legii în cauză.
După această mutare, avorturile au redevenit legale în Arizona până în a 15-a săptămână a sarcinii.
Dreptul la avort se va afla pe buletinele de vot în cel puțin 8 state americane la alegerile din 5 noiembrie, inclusiv în state indecise („swing states”) importante, care vor fi cruciale pentru alegerea noului președinte și controlarea Congresului.