Sari direct la conținut

Drogatii, mai scumpi decat bolnavii de cancer

Lux pe banii statului

Recent, in comuna prahoveana Brebu a fost inaugurat primul centru de terapie pentru fostii dependenti de droguri. Acestia beneficiaza de tratament medical specializat si de conditii de cazare excelente. Renumiti medici si psihologi cu carti de vizita impresionante lucreaza cu narcomanii, intr-un mediu numai bun pentru renuntarea la viciu.

Toate acestea se fac, insa, aproape integral pe banii nostri, ai contribuabililor. Astfel, pentru fiecare fost dependent de stupefiante, statul roman plateste cate trei milioane de lei vechi pe zi, in conditiile in care o cura poate dura de la trei la sase luni. Nici macar nu se deschisese centrul, iar pentru Brebu fusese intocmita deja o lista de asteptare.

Asta deoarece solicitantii stiu ca aici beneficiaza de dotari occidentale si aparatura de ultima generatie.

Cancerosii nu sunt dependenti

In tot acest timp, in Prahova exista o singura sectie de oncologie, la Spitalul Municipal Ploiesti. Pentru ei, statul plateste numai 350 de lei pe luna, adica de 25,7 ori mai putin decat pentru un fost drogat! Suma a fost stabilita prin Ordinul comun 670/2006 al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Banii pentru tratamente vin direct de la Bucuresti, iar Casa de Asigurari Prahova nici macar nu le cunoaste numarul. Nimeni nu-i intreaba de sanatate, pe nimeni nu intereseaza daca ei mai gasesc medicamente in farmacii. De trei ani, statul se chinuie sa reabiliteze sectia respectiva, care risca sa cada peste bolnavi.

Deocamdata, imobilul in care aceasta functioneaza nu a fost renovat, desi Banca Mondiala a alocat bani inca de acum doi ani.

Cifre ingrijoratoare

Potrivit autoritatii de Sanatate Publica Prahova, in judetul nostru erau inregistrati, la inceputul acestui an, 10.612 bolnavi de cancer (6.790 in mediul urban si 3.822 in cel rural).

Mai tragic este faptul ca numai in anul 2006 au fost constatate 1.208 de noi cazuri! In ceea ce priveste dependentii de droguri, cifrele sunt „confidentiale”, ei nefiind inregistrati nicaieri, din aceleasi considerente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro