Sari direct la conținut

Dronele căzute în România: Armata spune cum a intervenit în zona Dunării / Nave fluviale, în misiune pe brațul Chilia / Căutări pentru o a treia dronă semnalată că s-ar fi prăbușit

HotNews.ro
Nave din flotila fluviala pe Dunare, Foto: Ionut Felea / Fortele Navale Romane
Nave din flotila fluviala pe Dunare, Foto: Ionut Felea / Fortele Navale Romane

Forțele MApN continuă activitățile de supraveghere a zonelor de pe teritoriul național aflate în proximitatea porturilor ucrainene, anunță Armata într-un comunicat. Militarii români au căutat în ultima zi o a treia dronă care a fost semnalată că s-ar fi prăbușit pe teritoriul național, dar nu au găsit nimic deocamdată.

  • „În ultimele 48 de ore, forțe și mijloace ale Ministerului Apărării Naționale, din Forțele Navale, Forțele Terestre și din alte structuri au acționat cu echipe de cercetare în teren și cu dispozitive de supraveghere aeriană pe o suprafață de peste 80 de kilometri pătrați în zonele localităților Ceatalchioi, Plauru și Chilia Veche din județul Tulcea, și în județul Galați, pe malul românesc al Dunării, în proximitatea portului Reni din Ucraina. De asemenea, Forțele Navale execută cu nave fluviale, misiuni de patrulare și monitorizare pe brațul Chilia al Dunării”, a transmit MApN.
  • În urma informațiilor primite în după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 septembrie, de la reprezentanții autorităților publice locale din Ceatalchioi, care semnalau posibila existență a unor fragmente de dronă într-o altă zonă decât cele cercetate până în prezent, aflată la aproximativ 3,5 kilometri vest de localitatea Plauru, militarii Regimentului de Infanterie Marină au executat, sâmbătă, 9 septembrie, în a doua parte a zilei, și în dimineața zilei de duminică, 10 septembrie, misiuni de cercetare în teren, în urma cărora nu s-a confirmat existența elementelor semnalate”, mai spune Armata.

„ Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele de pe teritoriul național aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”, a mai transmis MApN.

VEZI ȘI:

Cel puțin două drone au căzut în România

Militari din Forțele Navale Române au descoperit sâmbătă fragmente noi dintr-o altă dronă prăbușită pe teritoriul României.

Președintele Klaus Iohannis a spus că este vorba de „o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României!”.

Tot sâmbătă însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la Ministerul Afacerilor Externe, context în care secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părţii române faţă de violarea spaţiului aerian al României

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunţat miercuri că primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea, au fost găsite abia marţi, în jurul orei 18.00, iar informaţiile furnizate marţi preşedintelui Klaus Iohannis, cum că nu a căzut „nicio dronă” în ţara noastră, erau corecte la momentul respectiv.

Ministerul Apărării din România a confirmat miercuri că bucăți dintr-o dronă rusească folosită la atacurile împotriva portului Izmail, aflat la 250-300 de metri peste brațul Chilia, au fost descoperite pe teritoriul românesc.

NATO nu are niciun indiciu că fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg.

În cea mai recentă comunicare a MApN de joi, ministerul susține că ultima serie de atacuri ale Rusiei cu drone kamikaze asupra porturilor ucrainene de la Dunăre a fost monitorizată „în timp real”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro