Sari direct la conținut

Dronele Wizard, noile arme high-tech ale Ucrainei: rezistente inclusiv în fața războiului electronic al rușilor, promite Kievul

HotNews.ro
Dronele Wizard, noile arme high-tech ale Ucrainei: rezistente inclusiv în fața războiului electronic al rușilor, promite Kievul
Operatori militari ucraineni de drone din Brigada 22 Mecanizată asamblează un vehicul aerian fără pilot (UAV) Poseidon, de recunoaștere, în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe 11 august 2024. Sursa foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Dronele Chaklun („Wizard”), de producție internă, au fost aprobate pentru a putea fi utilizate de către forțele armate ale Ucrainei, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

Acest tip de drone sprijină ajustarea focului de artilerie și este rezistent în fața mijloacelor rusești de război electronic datorită „materialelor high-tech (de înaltă tehnologie, n.r.)”, a afirmat ministerul, într-un comunicat.

Chaklun poate opera în condiții meteorologice nefavorabile, iar programatorii ucraineni au creat un software de control pentru dronă.

De când a fost lansată invazia pe scară largă, Kievul și Moscova au investit masiv în tehnologia dronelor, armament care revoluționează modul în care sunt purtate războaiele.

Pentru forțele ucrainene, depășite numeric, dronele au fost una dintre armele-cheie pentru a lovi navele de război rusești, bazele navale, rafinăriile de petrol și aerodromurile din interiorul teritoriilor ocupate, dar și adânc în spatele liniilor trupelor ruse.

Potrivit Ministrului apărării, Rustem Umerov, Ucraina a distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia în ultimul an, folosind tehnologia „roiurilor de drone”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro