Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 966: Atac combinat cu sute de drone și rachete asupra Ucrainei / Ordin de evacuare într-un oraș-cheie din Harkov, rușii înaintează periculos

HotNews.ro
Soldat ucrainean în Kupiansk, Foto: Kostiantyn Liberov / AP / Profimedia
Soldat ucrainean în Kupiansk, Foto: Kostiantyn Liberov / AP / Profimedia

Autoritățile regionale din Harkiv au ordonat evacuarea orașului Kupiansk și a altor trei localități în timp ce forțele Moscovei se apropie tot mai mult de zonele pe care le-au cucerit la începutul invaziei și pe care Kievul le-a recuperat în primul an de război.

Evenimentele de miercuri, ziua 966 a războiului din Ucraina, LIVE:

Kremlinul a declarat miercuri că este prea devreme pentru a comenta în detaliu „planul de victorie” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar că Kievul trebuie să se „trezească din beție” și să realizeze inutilitatea politicilor pe care le urmărește, transmite Reuters.

„Planul de victoriei” al Ucrainei: cinci puncte și anexe secrete

Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri mult așteptatul „plan de victorie” în parlamentul ucrainean, îndemnându-și țara, obosită de război, să rămână unită într-un moment greu, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ale aliatului său cheie din SUA, informează Reuters.

Premierul slovac Robert Fico crede că există o mare probabilitate ca războiul din Ucraina să se încheie în curând, a declarat oficialul de la Bratislava, înainte de a pleca la un summitul Uniunii Europene la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să prezinte „planul de victorie” al Ucrainei, transmite agenția de presă TASR, citată de Reuters.

„Probabilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie este mare pe termen scurt”, a declarat Fico într-o comisie parlamentară. „Aștept un indiciu mâine, pentru că deodată apare subiectul unei invitații pentru Ucraina la NATO”.

Posibila realegere a președintei Maia Sandu și aprobarea referendumului pro-UE din 20 octombrie 2024 nu vor consfinți definitiv calea Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Kremlinul a încercat recent să saboteze procesul de aderare a Moldovei și să destabilizeze democrația moldovenească și va continua aceste eforturi în următorul deceniu, avertizează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că, dacă „planul său de victorie” va fi implementat acum, ar putea fi posibil să se încheie războiul cu Rusia cel târziu anul viitor, informează Reuters.

Planul depindea de acțiuni urgente și de unitate între partenerii Kievului și urmărește să consolideze poziția țării pentru a pune capăt războiului, a spus Zelenski în Rada Supremă a Ucrainei.

Rusia anunță că a cucerit două nouă localități în Donbas

Forțele Moscovei au capturat două sate din estul Ucrainei – Krasnîi Iar în regiunea Donețk și Nevske în regiunea Lugansk, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția rusă de știri de stat TASS, informează Reuters.

Armata ucraineană a declarat că a respins atacurile rusești de lângă Krasnîi Iar pe frontul Pokrovsk în ultima zi și că forțele ruse au încercat să spargă apărarea Ucrainei în jurul Nevske pe frontul Lîman, potrivit unui raport publicat dimineața pe Telegram.

Invitația de aderare la NATO ar fi cea mai bună moștenire pe care să o lase Joe Biden la final de mandat, a afirmat ambasadoarea Ucrainei la NATO, Nataliia Galibarenko într-un interviu pentru Reuters.

Șase soldați ruși care au dezertat, primiți în Franța: „Este pentru prima dată când o țară UE primește dezertori care nu au niciun document”

Orașul Herson se confruntă cu o pană uriașă de curent din motive necunoscute, a declarat miercuri șeful administrației militare a orașului, Roman Mrochko, potrivit The Kyiv Independent.

„Conform informațiilor preliminare, curentul a fost tăiat în întregul oraș. Motivele sunt în curs de stabilire”, a spus Mrochko pe Telegram.

Miercuri dimineață, au fost raportate întreruperi de curent în regiunea Nikolaiv, care se încevinează cu regiunea Herson.

„Mulți oameni nu au curent. Am identificat cauza. Nu a existat nicio lovitură. Vom repara în câteva ore dacă nu mai sunt surprize”, a spus guvernatorul Vitalii Kim.

Premierul chinez Li Qiang i-a spus miercuri prim-ministrului rus Mihail Mișustin că Beijingul dorește să consolideze cooperarea strategică cu Moscova în timpul unei întâlniri în capitala Pakistanului, Islamabad, a relatat presa de stat chineză, transmite Reuters.

În cadrul unei întâlniri separate de miercuri, la care a participat și prim-ministrul Mongoliei, Luvsannamsrain Oyun-Erdene, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, Li a declarat că China dorește să colaboreze atât cu Mongolia, cât și cu Rusia pentru a promova o cooperare mai practică între cei trei vecini.

Atac rusesc masiv asupra Ucrainei

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile sale propuneri privind punerea în aplicare a „planului de victorie” al Ucrainei, în urma unei conversații telefonice cu șeful apărării britanice, Tony Radakin, informează Reuters.

Rusia a lansat peste noapte o serie de atacuri cu drone și rachete vizând Kievul și alte orașe ucrainene, declanșând un incendiu la o instalație industrială din regiunea Ternopil, în vestul Ucrainei, au declarat miercuri oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Până miercuri dimineața, Rusia a lansat aproximativ 136 de drone de atac vizând Ucraina și trei rachete, apărarea aeriană a Ucrainei distrugând 51 dintre drone, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Douăzeci dintre drone se aflau încă pe cerul Ucrainei, în timp ce 60 erau de negăsit, posibil interceptate de aviația de război a Ucrainei, au precizat forțele aeriene.

Cea mai mare parte a Ucrainei era sub alertă de raid aerian miercuri dimineață, regiunea Kiev rămânând sub alertă de marți după-amiază, potrivit datelor militare. Forțele aeriene au declarat că Rusia a lansat drone în mai multe valuri și în direcții diferite.

Cele 51 de drone au fost distruse deasupra a 14 regiuni ucrainene, inclusiv regiunea Kiev.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu cele trei rachete.

„Incendiul de amploare” din regiunea Ternopil a fost între timp stins, dar pentru stingerea acestuia au fost necesari 46 de pompieri și 12 unități de echipament special, a declarat administrația militară a regiunii pe Telegram.

Toate dronele care au vizat Kievul în cursul nopții au fost distruse și nu au fost raportate pagube sau răniți, dar a existat un nou risc de atacuri, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram.

Parteneriatul energetic dintre Rusia și China este cuprinzător și a dobândit un caracter strategic, a declarat miercuri premierul rus Mihail Mișustin la o întâlnire cu premierul chinez Li Qiang la Islamabad, informează Reuters.

„Parteneriatul în sectorul energetic a dobândit un caracter cuprinzător și strategic – acesta acoperă petrolul, gazele, cărbunele și industria nucleară”, a declarat Mișustin, potrivit presei de stat.

Șefii de guvern s-au întâlnit la Islamabad înainte de reuniunea Organizației de Cooperare de la Shanghai din această săptămână.

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea unui oraş-cheie şi a altor trei localităţi din nord-estul regiunii Harkov, în timp ce forţele ruseşti se apropie, iar oficialii se confruntă cu dificultăţi în a asigura utilităţile pe parcursul iernii, scriu Reuters și News.ro.

Ordinul se aplică în Kupiansk, un nod feroviar aflat pe râul Oskil, precum şi în oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important.

Kupiansk a fost cucerit de forţele ruse în săptămânile care au urmat invaziei din februarie 2022, dar a fost recucerit de trupele ucrainene ulterior, în cursul aceluiaşi an.

Guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a afirmat, la televiziunea naţională, că ordinul de evacuare este obligatoriu.

„Cea mai dificilă situaţie este în sectorul Kupiansk. Pe malul estic al râului Oskil, care împarte oraşul în două, nu mai putem garanta realimentarea cu electricitate, încălzirea şi asigurarea apei, din cauza bombardamentelor constante”, a spus el.

„Toate echipele de reparaţii sunt imediat ţinta tirului rusesc”, a arătat el.

Forţele ruse au avansat în încercarea lor de a ocupa regiunea Doneţk din estul Ucrainei, cucerind sate în timp ce înaintează spre vest. Ele au fost active de mai multe luni şi înspre nord, în regiunea Harkov, concentrându-se pe Kupiansk.

Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, aflat la vest de Kupiansk, a fost atacat în mod repetat cu rachete şi drone de-a lungul războiului care durează de mai bine de doi ani şi jumătate.

Statul Major General al Armatei ucrainene a raportat 19 bătălii care au avut loc în apropiere de Kupiansk în ultimele 24 de ore, din care şapte continuau.

Sinegubov a afirmat că la Harkov au fost amplasate centre pentru evacuare – 4.000 de locuitori se aflau încă în pericol pe malul estic al râului Oskil şi încă 3.000 pe malul vestic.

Spre nord, trupele ucrainene au orchestrat, în august, o incursiune peste graniţă, în regiunea Kursk din Rusia, cucerind fâşii de pământ.

Armata rusă a afirmat că a smuls înapoi mai multe sate, însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a afirmat că operaţiunea a avut ca scop retragerea forţelor ruse de pe frontul de est, susţine că trupele Kievului îşi menţin poziţiile.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de marți, ziua 965 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro