Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 966: SUA anunță un nou ajutor militar pentru Kiev / Zelenski va participa la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO / Kievul revendică un succes neobișnuit

LIVE Război în Ucraina, ziua 966: SUA anunță un nou ajutor militar pentru Kiev / Zelenski va participa la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO / Kievul revendică un succes neobișnuit
Mitralieră a forțelor ucrainene, în timpul luptelor din regiunea Harkov din Ucraina, 5 august 2024. Sursa foto: JOSE COLON / AFP / Profimedia

Autoritățile regionale din Harkiv au ordonat evacuarea orașului Kupiansk și a altor trei localități în timp ce forțele Moscovei se apropie tot mai mult de zonele pe care le-au cucerit la începutul invaziei și pe care Kievul le-a recuperat în primul an de război.

Sinteza zilei:

Evenimentele de miercuri, ziua 966 a războiului din Ucraina, LIVE:

Un avion rus de recunoaştere a fost miercuri detectat în zbor deasupra Mării Baltice, ceea ce a determinat ridicarea de la sol a două avioane germane de luptă Eurofighter, informează agenția germană de presă DPA.

Rusia folosește inteligența artificială generativă (AI) pentru intensificarea campaniilor de dezinformare împotriva Ucrainei, a declarat miercuri un înalt oficial ucrainean pentru Reuters, în marja unei conferințe cibernetice, relatează Reuters.

Cântărețul rus pro-război Shaman a depus o cerere de înregistrare a expresiei „Ya Russky” („Sunt rus”) drept marcă înregistrată pentru băuturi alcoolice, diverse produse de uz casnic și chiar jucării sexuale, scrie miercuri agenția de presă Moskva, citând documente obținute.

Australia va livra Ucrainei aproape 50 de tancuri americane Abrams

Australia va dona Ucrainei 49 de tancuri Abrams, de producție americană, „care urmează în curând să fie retrase” din dotarea armatei, a anunțat miercuri publicația australiană ABC News, citându-l pe ministrul industriei apărării, Pat Conroy.

Livrarea vine după o controversă izbucnită la începutul anului 2024, când au apărut articole în presă cărora armata australiană a decis să dezasambleze și să renunțe la flota sa de elicoptere multirol Taipan, chiar dacă Kievul a trimis o cerere oficială pentru transferul acestora către Ucraina.

Conroy le-a spus reporterilor că „este timpul să trecem mai departe” în ceea ce privește elicopterele Taipan și nu a dat nicio indicație cu privire la faptul că decizia de a oferi Ucrainei tancurile Abrams este legată de reacția negativă apărută în urma refuzului livării aparatelor de zbor.

Tancurile vor fi livrate ca parte a unui pachet mai amplu de ajutor militar în valoare de 245 de milioane de dolari australieni (163 de milioane de dolari).

„Aceste tancuri vor oferi mai multă putere de foc și mobilitate forțelor armate ucrainene și vor completa sprijinul oferit de partenerii noștri pentru brigăzile de blindate ale Ucrainei – Australia a fost fermă în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat Conroy.

Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasil Myroshnychenko, a declarat că livrarea tancurilor reprezintă o „contribuție semnificativă” care va fi o „parte esențială a apărării noastre terestre”.

De la începutul războiului, Australia a oferit Ucrainei un ajutor de peste 1 miliard de dolari, inclusiv 866 de milioane de dolari în asistență militară.

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în timp ce șeful NATO spune că ajutorul alianței pentru Kiev este în grafic

Statele membre NATO au angajat în prima jumătate a anului în curs o sumă totală de 20,9 miliarde de dolari sub forma ajutorului militar pentru Ucraina, a afirmat miercuri secretarul general al Alianței, Mark Rutte, potrivit DPA.

Aliaţii din NATO sunt de asemenea „în grafic cu îndeplinirea angajamentelor pentru restul anului”, a asigurat Rutte la o conferinţă de presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din Alianţa militară nord-atlantică ce va avea loc la Bruxelles joi şi vineri.

Șeful NATO s-a referit astfel la promisiunea asumată de liderii aliaţi la summitul de la Washington de a acorda anual Ucrainei ajutor militar în valoare de minim 40 de miliarde de euro, sumă calculată pe baza ajutorului furnizat în 2023.

Aceste promisiuni se înscriu în planul NATO de a întări sprijinul pentru Ucraina în eventualitatea revenirii la Casa Albă a fostului preşedinte şi actual candidat republican Donald Trump, critic declarat al sprijinului occidental, notează Agerpres.

Totuşi, angajamentul de 40 de miliarde de euro nu este unul valabil pentru mai mulţi ani, aliaţii urmând să-l reexamineze anul viitor, menţionează agenția germană de presă DPA.

Pe viitor, va trebui să existe o „decizie explicită” din partea NATO de a continua să furnizeze Ucrainei ajutor militar de acest nivel, dar alianţa are intenţia clară de a face acest lucru, a mai spus Rutte.

Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre eforturile de a spori asistența de securitate pentru Ucraina și a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 425 de milioane de dolari, a anunțat Casa Albă, relatează Reuters.

Pachetul de securitate pentru Ucraina include capabilități de apărare aeriană, vehicule blindate și muniții, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Procesul a doi cetăţeni ruşi acuzaţi în Polonia că au distribuit „propagandă” de recrutare pentru grupul paramilitar Wagner a fost deschis la Cracovia, în sudul Poloniei, arată instanța, relatează AFP. 

Zelenski va participa joi la reuniunea miniștrilor apărării NATO

„Planul de victorie” al lui Zelenski, pe agenda reuniunii miniştrilor apărării din NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa joi la o reuniune a miniștrilor apărării NATO, potrivit agendei NATO pentru ziua respectivă, văzută de Reuters

„Planul de victorie” prezentat miercuri de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va afla pe agenda discuţiilor la reuniunea miniştrilor apărării din NATO, care începe joi la Bruxelles, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte, potrivit AFP.

„Planul se va afla pe masă în timpul întâlnirii noastre NATO-Ucraina de joi seară”, a declarat noul şef al Alianţei Nord-Atlantice într-o conferinţă de presă, evocând acest plan prezentat în faţa Parlamentului ucrainean de preşedintele Volodimir Zelenski, care a exclus orice concesie teritorială făcută Rusiei.

„Nu voi comenta fiecare element al planului, dar acesta constituie, evident, un semnal puternic din partea lui Zelenski şi a echipei sale”, a subliniat Rutte, citat de Agerpres.

„Planul conţine numeroase aspecte, mai multe chestiuni politice şi militare pe care trebuie să le discutăm cu ucrainenii pentru a vedea ce putem face şi ce nu”, a adăugat el, insistând pe importanţa furnizării în continuare a unui „ajutor militar masiv” Kievului.

NATO va face un nou efort pentru implementarea de standarde comune pentru muniții, a declarat miercuri secretarul general Mark Rutte, precizând că scopul îl reprezintă reducerea costurilor și îmbunătățirea ușurinței utilizării armamentului pe câmpul de luptă, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică trage învățăminte din războiul Rusiei cu Ucraina, informează Reuters.

Un ofițer militar rus care s-a întors recent de pe frontul din Ucraina a fost asasinat într-un atac planificat într-un sat din regiunea Moscovei, scrie miercuri agenția de stat TASS, relatează Reuters.

Orice desfășurare de arme nucleare americane în Japonia, în cadrul unui „NATO asiatic”, ar duce la prăbușirea stabilității regionale, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Reuters.

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că „planul victoriei” prezentat miercuri de președintele ucrainean Volodimir Zelenksi este un semnal bun, dar că nu poate să-l susțină în ansamblu.

„Desigur, este un semnal puternic de la Zelenski și echipa sa că au conceput acest plan… Asta nu înseamnă că aici pot spune că susțin întregul plan, asta ar fi puțin dificil pentru că sunt multe probleme pe care trebuie să le înțelegem mai bine”, a spus el.

Dronele Chaklun („Wizard”), de producție internă, au fost aprobate pentru a putea fi utilizate de către forțele armate ale Ucrainei, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

Cancelarul Olaf Scholz susține că este gata să discute cu Putin despre încheirea războiului

Cancelarul german Olaf Scholz a spus miercuri că a sosit momentul pentru a „face totul” pentru a preveni continuarea războiului din Ucraina, inclusiv prin discuții cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Preşedintele Kârgâzstanului, Sadir Zhaparov, a declarat că ţara sa nu poate renunţa la cooperarea cu Rusia, în pofida solicitărilor pe care le primeşte în acest sens din partea mai multor ţări occidentale, scrie miercuri EFE.

„Planul victoriei” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski împinge NATO către un conflict direct cu Rusia, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează Reuters. Anterior, Kremlinul a transmis Kievului să „se trezească din beție”.

Rusia a început să proiecteze submarine cu propulsie nucleară destinate exportului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Arctica către Asia, pentru a încerca să reducă aproape la jumătate durata călătoriei pe ruta maritimă nordică (NSR), a anunțat un înalt oficial de stat, potrivit Reuters.

Bekhan Barakhoyev și Rizvan Kurbanov au respins acuzațiile că au comandat asasinarea liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și au subliniat că nu au nicio implicare în acțiunile incriminate, relatează The Moscow Times.

Ucraina anunță eliberarea unui teritoriu și distrugerea unui regiment rusesc – o victorie rară într-un moment complicat al războiului

Kremlinul a declarat miercuri că este prea devreme pentru a comenta în detaliu „planul de victorie” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar că Kievul trebuie să se „trezească din beție” și să realizeze inutilitatea politicilor pe care le urmărește, transmite Reuters.

„Planul de victoriei” al Ucrainei: cinci puncte și anexe secrete

Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri mult așteptatul „plan de victorie” în parlamentul ucrainean, îndemnându-și țara, obosită de război, să rămână unită într-un moment greu, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ale aliatului său cheie din SUA, informează Reuters.

Premierul slovac Robert Fico crede că există o mare probabilitate ca războiul din Ucraina să se încheie în curând, a declarat oficialul de la Bratislava, înainte de a pleca la un summitul Uniunii Europene la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să prezinte „planul de victorie” al Ucrainei, transmite agenția de presă TASR, citată de Reuters.

„Probabilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie este mare pe termen scurt”, a declarat Fico într-o comisie parlamentară. „Aștept un indiciu mâine, pentru că deodată apare subiectul unei invitații pentru Ucraina la NATO”.

Posibila realegere a președintei Maia Sandu și aprobarea referendumului pro-UE din 20 octombrie 2024 nu vor consfinți definitiv calea Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Kremlinul a încercat recent să saboteze procesul de aderare a Moldovei și să destabilizeze democrația moldovenească și va continua aceste eforturi în următorul deceniu, avertizează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că, dacă „planul său de victorie” va fi implementat acum, ar putea fi posibil să se încheie războiul cu Rusia cel târziu anul viitor, informează Reuters.

Planul depindea de acțiuni urgente și de unitate între partenerii Kievului și urmărește să consolideze poziția țării pentru a pune capăt războiului, a spus Zelenski în Rada Supremă a Ucrainei.

Rusia anunță că a cucerit două nouă localități în Donbas

Forțele Moscovei au capturat două sate din estul Ucrainei – Krasnîi Iar în regiunea Donețk și Nevske în regiunea Lugansk, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția rusă de știri de stat TASS, informează Reuters.

Armata ucraineană a declarat că a respins atacurile rusești de lângă Krasnîi Iar pe frontul Pokrovsk în ultima zi și că forțele ruse au încercat să spargă apărarea Ucrainei în jurul Nevske pe frontul Lîman, potrivit unui raport publicat dimineața pe Telegram.

Invitația de aderare la NATO ar fi cea mai bună moștenire pe care să o lase Joe Biden la final de mandat, a afirmat ambasadoarea Ucrainei la NATO, Nataliia Galibarenko într-un interviu pentru Reuters.

Șase soldați ruși care au dezertat, primiți în Franța: „Este pentru prima dată când o țară UE primește dezertori care nu au niciun document”

Orașul Herson se confruntă cu o pană uriașă de curent din motive necunoscute, a declarat miercuri șeful administrației militare a orașului, Roman Mrochko, potrivit The Kyiv Independent.

„Conform informațiilor preliminare, curentul a fost tăiat în întregul oraș. Motivele sunt în curs de stabilire”, a spus Mrochko pe Telegram.

Miercuri dimineață, au fost raportate întreruperi de curent în regiunea Nikolaiv, care se încevinează cu regiunea Herson.

„Mulți oameni nu au curent. Am identificat cauza. Nu a existat nicio lovitură. Vom repara în câteva ore dacă nu mai sunt surprize”, a spus guvernatorul Vitalii Kim.

Premierul chinez Li Qiang i-a spus miercuri prim-ministrului rus Mihail Mișustin că Beijingul dorește să consolideze cooperarea strategică cu Moscova în timpul unei întâlniri în capitala Pakistanului, Islamabad, a relatat presa de stat chineză, transmite Reuters.

În cadrul unei întâlniri separate de miercuri, la care a participat și prim-ministrul Mongoliei, Luvsannamsrain Oyun-Erdene, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, Li a declarat că China dorește să colaboreze atât cu Mongolia, cât și cu Rusia pentru a promova o cooperare mai practică între cei trei vecini.

Atac rusesc masiv asupra Ucrainei

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile sale propuneri privind punerea în aplicare a „planului de victorie” al Ucrainei, în urma unei conversații telefonice cu șeful apărării britanice, Tony Radakin, informează Reuters.

Rusia a lansat peste noapte o serie de atacuri cu drone și rachete vizând Kievul și alte orașe ucrainene, declanșând un incendiu la o instalație industrială din regiunea Ternopil, în vestul Ucrainei, au declarat miercuri oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Până miercuri dimineața, Rusia a lansat aproximativ 136 de drone de atac vizând Ucraina și trei rachete, apărarea aeriană a Ucrainei distrugând 51 dintre drone, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Douăzeci dintre drone se aflau încă pe cerul Ucrainei, în timp ce 60 erau de negăsit, posibil interceptate de aviația de război a Ucrainei, au precizat forțele aeriene.

Cea mai mare parte a Ucrainei era sub alertă de raid aerian miercuri dimineață, regiunea Kiev rămânând sub alertă de marți după-amiază, potrivit datelor militare. Forțele aeriene au declarat că Rusia a lansat drone în mai multe valuri și în direcții diferite.

Cele 51 de drone au fost distruse deasupra a 14 regiuni ucrainene, inclusiv regiunea Kiev.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu cele trei rachete.

„Incendiul de amploare” din regiunea Ternopil a fost între timp stins, dar pentru stingerea acestuia au fost necesari 46 de pompieri și 12 unități de echipament special, a declarat administrația militară a regiunii pe Telegram.

Toate dronele care au vizat Kievul în cursul nopții au fost distruse și nu au fost raportate pagube sau răniți, dar a existat un nou risc de atacuri, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram.

Parteneriatul energetic dintre Rusia și China este cuprinzător și a dobândit un caracter strategic, a declarat miercuri premierul rus Mihail Mișustin la o întâlnire cu premierul chinez Li Qiang la Islamabad, informează Reuters.

„Parteneriatul în sectorul energetic a dobândit un caracter cuprinzător și strategic – acesta acoperă petrolul, gazele, cărbunele și industria nucleară”, a declarat Mișustin, potrivit presei de stat.

Șefii de guvern s-au întâlnit la Islamabad înainte de reuniunea Organizației de Cooperare de la Shanghai din această săptămână.

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea unui oraş-cheie şi a altor trei localităţi din nord-estul regiunii Harkov, în timp ce forţele ruseşti se apropie, iar oficialii se confruntă cu dificultăţi în a asigura utilităţile pe parcursul iernii, scriu Reuters și News.ro.

Ordinul se aplică în Kupiansk, un nod feroviar aflat pe râul Oskil, precum şi în oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important.

Kupiansk a fost cucerit de forţele ruse în săptămânile care au urmat invaziei din februarie 2022, dar a fost recucerit de trupele ucrainene ulterior, în cursul aceluiaşi an.

Guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a afirmat, la televiziunea naţională, că ordinul de evacuare este obligatoriu.

„Cea mai dificilă situaţie este în sectorul Kupiansk. Pe malul estic al râului Oskil, care împarte oraşul în două, nu mai putem garanta realimentarea cu electricitate, încălzirea şi asigurarea apei, din cauza bombardamentelor constante”, a spus el.

„Toate echipele de reparaţii sunt imediat ţinta tirului rusesc”, a arătat el.

Forţele ruse au avansat în încercarea lor de a ocupa regiunea Doneţk din estul Ucrainei, cucerind sate în timp ce înaintează spre vest. Ele au fost active de mai multe luni şi înspre nord, în regiunea Harkov, concentrându-se pe Kupiansk.

Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, aflat la vest de Kupiansk, a fost atacat în mod repetat cu rachete şi drone de-a lungul războiului care durează de mai bine de doi ani şi jumătate.

Statul Major General al Armatei ucrainene a raportat 19 bătălii care au avut loc în apropiere de Kupiansk în ultimele 24 de ore, din care şapte continuau.

Sinegubov a afirmat că la Harkov au fost amplasate centre pentru evacuare – 4.000 de locuitori se aflau încă în pericol pe malul estic al râului Oskil şi încă 3.000 pe malul vestic.

Spre nord, trupele ucrainene au orchestrat, în august, o incursiune peste graniţă, în regiunea Kursk din Rusia, cucerind fâşii de pământ.

Armata rusă a afirmat că a smuls înapoi mai multe sate, însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a afirmat că operaţiunea a avut ca scop retragerea forţelor ruse de pe frontul de est, susţine că trupele Kievului îşi menţin poziţiile.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de marți, ziua 965 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro