Sari direct la conținut

Drulă (USR) răspunde acuzațiilor lui Chichirău cum că ar fi fost fraudate alegerile interne: „Sistemul electronic este găzduit de rețeaua academică națională din Grecia, iar integritatea voturilor și a sistemului este asigurată criptografic”

HotNews.ro
Deputatul USR, Catalin Drula, Foto: Hotnews
Deputatul USR, Catalin Drula, Foto: Hotnews

„Sistemul de vot Zeus folosit de USR pentru votul electronic intern este dezvoltat și găzduit de rețeaua academică națională din Grecia (GRNET). Integritatea voturilor și a sistemului este asigurată criptografic”, a explicat pentru HotNews.ro Cătălin Drulă, deputat USR, după ce Cosette Chichirău a acuzat că alegerile interne pentru președinția partidului ar fi fost fraudate în favoarea lui Dan Barna, indicând că Drulă ar fi avut parola la sistemul de vot. „Securitatea sistemului nu se bazează pe accesul la interfața de administrare, ci pe garanțiile criptografice ale sistemului de votare”, spune Durlă care mai precizează că accesul său a fost oricum revocat, dar și că se va face un audit în perioada următoare după vot.

„Sistemul de vot Zeus folosit de USR pentru votul electronic intern este dezvoltat și găzduit de rețeaua academică națională din Grecia (GRNET). Integritatea voturilor și a sistemului este asigurată criptografic. Securitatea sistemului nu se bazează pe accesul la interfața de administrare, ci pe garanțiile criptografice ale sistemului de votare (detaliile tehnice pot fi citite aici: https://www.usenix.org/system/files/conference/evtwote13/jets-0101-tsoukalas.pdf)”, a explicat deputatul USR Cătălin Drulă pentru HotNews.ro

„La primul scrutin electronic din USR de anul trecut, pentru stabilirea candidaților la europarlamentare, eu am fost desemnat de Biroul Național UR pentru discuțiile cu platforma Zeus și am coordonat organizarea acelor alegeri. Accesul la interfața sistemului datează din acea perioadă și, pentru a nu exista vreun fel de dubii, acesta a fost oricum revocat. Anul acesta nu am mai avut niciun fel de implicare în organizarea scrutinurilor interne, inclusiv în cel pentru alegerea președintelui USR.

Supravegherea și gestionarea scrutinului intern din USR a fost făcută de o Comisie independentă formată din 7 membri USR (un “BEC” intern). Acest BEC al USR a raportat oficial probleme la filiala Iași pe care o conduce dna. Chichirău cu peste 500 de emailuri (aproximativ jumătate din membrii filialei) create în timpul scrutinului. Avem mecanisme instituționale solide în USR și se va face un audit al acestei situații în perioada următoare. Pun afirmațiile făcute de dna. Chichirău pe seama existenței acestui raport, altfel nu știu să existe din partea sa vreo contestație oficială asupra alegerilor recent încheiate.

Votul intern în USR s-a desfășurat corect și este reprezentativ pentru voința membrilor partidului. Suntem singurul partid în momentul de față care își desemnează candidații și reprezentanții prin vot universal. Ca în orice alegeri, e normal să existe și emoție la momentul rezultatelor și reacții de moment, dar aceste reacții nu trebuie să nesocotească munca și votul miilor de membri USR. Dan Barna a câștigat decisiv acest scrutin având mai mult decât dublul voturilor contracandidatei principale. Mergem înainte în acest moment ca un partid unit cu leadership competent și puternic.”, a precizat deputatul.

Cosette Chichirău acuză, într-un mesaj pe grupul de Facebook „Poiana lui Iocan” că alegerile interne pentru șefia partidului ar fi fost fraudate la nivel național. Ea a candidat pentru președinția partidului împotriva lui Dan Barna care a fost reales în fruntea formațiunii cu 65,75% din voturile exprimate în cadrul scrutinului online.

”Toată ziua de duminică, 1 septembrie, prima zi de vot, Cătălin Drulă a avut parola de la sistemul de vot. Putea să genereze linkuri de vot, să genereze noi adrese de email, să suprascrie voturi, să facă ce voia el. Cătălin Drulă – om de bază în Echipa Barna – a avut mijloacele să facă o fraudă națională. Am aflat asta duminică seara la ora 20, de la Mircea Șerdin, când l-am întrebat cine are acces la cine a votat și cine nu. A zis că doar el, nimeni din Comisia Electorală, și că «ah da, și Drulă mai are parola, dar hai că o schimb acum»”, scrie deputatul USR de Iași, Cosette Chichirău, într-o postare pe grupul USR de Facebook, potrivit Mediafax.

Dan Barna a fost ales președintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arată un comunicat de presă al partidului. În cadrul scrutinului on-line, desfășurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formațiunii, iar Barna a obținut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%.

Cosette Chichirău și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2.907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturile membrilor USR.

Rezultatul scrutinului intern va fi validat de Congresul USR care va avea loc la Timișoara pe 14 septembrie. În cadrul Congresului de la Timișoara vor fi aleși și noii membri ai Biroului Național al USR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro