Sari direct la conținut

După 2 ani și jumătate, Centrul Cyber al UE, lansat în București, fără a fi deplin funcțional: Ce rol va avea și câți oameni vor fi angajați

HotNews.ro
Nicolae Ciuca, la Centrul Cyber al UE, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
Nicolae Ciuca, la Centrul Cyber al UE, Foto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

​Centrul de securitate cibernetică al UE, prima structură europeană găzduită de România care va gestiona fondurile și investițiile europene în securitate cibernetică, a fost inaugurat marți la București într-un sediu care nu este încă gata, la 2 ani și jumătate după ce țara noastră a câștigat o competiție în fața altor 6 țări UE.

Ciucă: Este doar o chestiune de timp până când vor fi finalizate toate lucrările

Centrul de competențe în securitatea cibernetică al UE (ECCE), a fost lansat marți de 9 mai, Ziua Europei, în campusul Universității Politehnice din București, într-un sediu temporar.

Prezent la evenimentul de lansare, premierul Ciucă a dat asigurări că lucrările vor fi finalizate în cel mai scurt timp, fără a preciza o dată anume.

  • „De astăzi, Centrul de competențe are un sediu temporar în clădirea în care ne aflăm, ceea ce permite noilor angajați ai acestuia să lucreze la București, în birouri care sunt destinate utilizării lor exclusive.
  • În curând, tot aici, va fi găzduit și sediul permanent al Centrului. Este doar o chestiune de timp până când vor fi finalizate toate lucrările și atunci centrul va putea să funcționeze în deplinătatea sa.
  • De aceea s-a ales sintagma de funcționare temporară, pentru că doar anumite elemente ale centrului vor funcționa, începând de astăzi, în acest sediu.”, a declarat marți premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat câți angajați vor lucra în acest centru, premierul Ciucă a spus că în final vor fi 60 de angajați.

  • „Acum sunt 14 oameni, în total vor lucra circa 60 de oameni și până la sfârșitul anului vor fi aproximativ 40 de oameni”, a declarat Ciucă.

Ce rol va avea Centrul Cyber al UE

Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCE) este responsabil cu gestionarea fondurilor UE pentru actualul buget pe termen lung al UE (2021-2027), în special cu adoptarea programelor de lucru în materie de securitate cibernetică, precum și cu gestionarea proiectelor cibernetice din cadrul Programului „Europa digitală” și al Programului „Orizont Europa”.

În plus, el va gestiona proiecte privind centrele de operațiuni pentru securitate, în cadrul propunerii Comisiei de instituire a unui scut cibernetic european, și va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare în scopul creării unui ecosistem pentru inovare și competitivitate în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.

Ce costuri și-a asumat România: Inițial au fost propuse alte 3 sedii pentru acest centru

România a câștigat în luna decembrie 2020 competiția pentru găzduirea acestui centru în fața altor 6 țări UE, respectiv Germania, Belgia, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

Un Memorandum discutat în luna ianuarie 2021 de Guvern arăta că statul român și-a asumat să acopere timp de 10 ani costurile cu chiria și utilitățile acestei structuri UE, în condițiile în care acest aspect a reprezentat un avantaj în procesul de evaluare a candidaturilor țărilor UE care și-au dorit să găzduiască această structură europeană.

Contactat atunci de HotNews.ro, Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor la acea dată și cel care a negociat găzduirea acestui sediu, a precizat că toate țările care au participat la competiția găzduirii acestui centru european au făcut astfel de angajamente financiare, unele chiar mai bune decât ale României.

România a propus trei clădiri care pot fi operaționalizate imediat, respectiv: Vila Rosetti (între Piața Romană și Piața Victoriei), o altă clădire pe Calea Victoriei 109 și o alta pe Șoseaua Nordului 94W.

Între timp, în urma discuțiilor și vizitelor oficialilor europeni, s-a renunțat la aceste sedii, fiind ales în schimb acest spațiu din campusul Politehnicii București.

La 2 ani și jumătate de atunci, Guvernul nu a venit cu noi detalii despre costurile cu operarea acestui centru în București.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro