După 30 de ani, un nou cult religios va fi recunoscut oficial în România / Hotărârea de Guvern care îl aprobă este deja pregătită
Cultele oficial recunoscute de Stat sunt în număr de 18 de mai mult timp, știu că urmează acum să apară al 19-lea cult, există un proiect de HG care urmează să fie aprobat în viitorul apropiat, a spus marți Cătălin Raiu, director în cadrul INS, la o conferință organizată pe tema Recensământului, cu participarea reprezentanților cultelor din România.
Cel de-al 19-lea cult se numește ”Adunările lui Dumnezeu din România” și îl are ca lider local pe Ioan Ceuță. ”Ne-am dus la Secretariatul de Stat pentru Culte ca să discutăm de Adunările lui Dumnezeu de a se transforma în cult și conducerea Secretariatului ne-a spus: “În 30 de ani nimeni n-a depus actele să devină cult”, se arată pe pagina de Internet a viitorului cult oficial.
Cine sunt fondatorii
Miscarea si-a facut aparitia la Topeka, Kansas, SUA, in ianuarie 1901, Prima intalnire a noii organizatiia avut loc in Hot Springs, Arkansas, in aprilie 1914, unde s-au adunat peste 300 de lideri de biserici, si abia dupa trei zile petrecute in rugaciune, au inceput sa discute organizarea noii miscari. Bisericile independente reprezentate au decis sa formeze o noua organizatie in care biserica locala sa aiba autonomie deplina. De aceea pana astazi, Adunarile lui Dumnezeu cred in autonomia bisericii locale. Astfel a luat fiinta Consiliul General al Adunarilor lui Dumnezeu. Dupa numai doi ani de activitate, organizatia nou fondata devine constienta de necesitatea emiterii unor standarde doctrinale.
In Romania, aceasta organizatie a functionat pana in anul 1950, cand a fost inchisa de autoritatile comuniste, asa cum s-a intamplat si cu Biserica greco-catolica. Dupa 1989, Adunarile lui Dumnezeu au fost reinfiintate. Persoana care a avut viziune pentru începerea noii organizatii este Rev. Bobby Beard, care a fost misionar si director pentru Europa de Est a organizatiei Assemblies of God, se arată pe pagina de net a mișcării
Celelalte culte religioase recunoscute în țara noastră sunt:
» Biserica Ortodoxă Română
» Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara
» Biserica Romano-Catolică
» Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
» Arhiepiscopia Bisericii Armene
» Biserica Ortodoxă de Rit Vechi din România
» Biserica Reformată din România
» Biserica Evanghelică C.A. din România
» Biserica Evanghelică Lutherană din România
» Biserica Unitariană Maghiară
» Cultul Creștin Baptist- Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România
» Biserica Creştină După Evanghelie din România
» Biserica Evanghelică Română
» Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România
» Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România
» Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România- Cultul Mozaic
» Cultul Musulman
» Organizaţia Religioasă “Martorii lui Iehova”