Sari direct la conținut

După ani de deliberări, Veneția introduce o taxă de vizitare a orașului

HotNews.ro
Venetia si celebrele sale gondole, Foto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia
Venetia si celebrele sale gondole, Foto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Veneția intenționează să experimenteze o taxă de intrare în oraș pentru turiștii care nu intenționează să înnopteze aici pentru a evita supraaglomerarea orașului din cauza numărului mare de vizitatori, relatează Reuters.

Măsura a fost anunțată marți de către consiliul local al Veneției, acesta precizând că taxa va fi de 5 euro (5,35 dolari) pentru 30 de zile ale anului viitor. Acestea vor fi alese pentru a coincide cu datele în care numărul de turiști este cel mai mare, ca de exemplu weekendurile din timpul verii sau zilele de concediu legal.

Chiar dacă autoritățile venețiene subliniază că măsura este un „test”, taxa va fi percepută tuturor persoanelor cu vârsta de peste 14 ani.

Obiectivul este de a „găsi un nou echilibru între drepturile celor care trăiesc, studiază sau muncesc în Veneția și cei care vizitează orașul”, a declarat Simone Venturini, consilierul pentru turism al Veneției.

El a ținut să sublinieze că măsura nu este una prin care autoritățile încearcă să strângă mai mulți bani pentru bugetul local, afirmând că taxa va acoperi doar cheltuielile de administrare a sistemului.

Zilele exacte care vor fi alese pentru perceperea taxei și detaliile finale urmează să fie stabilite de consiliul local cel mai probabil săptămâna viitoare.

Veneția vrea de ani de zile să introducă o taxă de intrare în oraș

Autoritățile din Veneția au anunțat un plan de introducere a taxei de intrare în oraș pentru prima oară în 2019, dar măsura a fost amânată în mod repetat din cauza izbucnirii pandemiei de COVID-19.

S-ar părea că autoritățile locale au renunțat la unele aspecte mai dure ale planului care prevedeau obligativitatea înscrierii în avans pentru vizitarea orașului și instalarea unor turnichete electronice la intrările Veneției, deși acest lucru va putea fi cunoscut cu siguranță abia după votul de săptămâna viitoare din consiliul local.

La fel ca în cazul altor destinații populare din Europa, Veneția s-a confruntat anul acesta cu un aflux de vizitatori al căror număr depășește cu mult cei 50.000 de locuitori permanenți ai orașului.

Supraaglomerarea provocată de turismul în masă a provocat probleme și pentru faimoasa lagună pe care se află orașul, experții UNESCO recomandând în luna iulie ca ambele să fie introduse pe lista sa a siturilor aflate în pericol.

Experții UNESCO au acuzat totodată guvernul italian că nu ia suficiente măsuri pentru a proteja laguna și orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului în masă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro