Sari direct la conținut

După aproape două săptămâni, Coreea de Nord denunță ofensiva Ucrainei în Rusia drept „un act impardonabil de agresiune și teroare al regimului marionetă Zelenski”

HotNews.ro
După aproape două săptămâni, Coreea de Nord denunță ofensiva Ucrainei în Rusia drept „un act impardonabil de agresiune și teroare al regimului marionetă Zelenski”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, dreapta, alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un, în interiorul unei mașini, Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024. Sursa foto: 朝鮮通信社 / AP / Profimedia

Coreea de Nord a condamnat incursiunea forțelor ucrainene în Rusia ca fiind „un act de neiertat de teroare” susținut de către Washington și Occident, adăugând că va fi întotdeauna alături de Moscova în încercarea acesteia de a-și proteja suveranitatea țării, a anunțat duminică presa de stat de la Phenian, potrivit agenției Reuters.

Intrarea trupelor ucrainene pe teritoriul rus este un produs al politicii de confruntare antirusească dusă de Statele Unite, care împinge situația în pragul celui de-al Treilea Război Mondial, a scris agenția de presă de stat KCNA.

Statele Unite au înmânat fonduri „astronomice” de arme letale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, mai scrie în articolul agenției oficiale de presă din Coreea de Nord.

„Condamnăm cu fermitate atacul armat asupra teritoriului rus de către regimul marionetă Zelenski, aflat sub controlul și sprijinul Statelor Unite și al Occidentului, ca fiind un act impardonabil de agresiune și teroare”, a afirmat Ministerul de Externe al Coreei de Nord, într-un comunicat, potrivit KCNA.

Coreea de Nord și-a îmbunătățit în mod dramatic legăturile cu Rusia în ultimul an, prin două reuniuni la nivel înalt ale liderilor lor, care au promis o cooperare mai strânsă în toate domeniile.

În iunie, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat la Phenian un pact de „parteneriat strategic cuprinzător”, care include un acord de apărare reciprocă.

Coreea de Sud, Ucraina și Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat artilerie și rachete Rusiei pentru a fi utilizate în războiul acesteia împotriva Ucrainei. Coreea de Nord și Rusia au negat acuzațiile.

Potrivit Occidentului, Phenianul livrează armament Rusiei pentru asaltul ei împotriva Ucrainei şi beneficiază în schimb de asistenţă, inclusiv în domeniul spaţial.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata sa îşi întăreşte poziţiile în regiunea rusă Kursk, la mai bine de zece zile de la lansarea ofensivei de amploare în teritoriul rus, unde Kievul susţine că a cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriu.

Incursiunea ucraineană în Kursk a început pe data de 6 august.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro