Sari direct la conținut

După campania electorală, despre problemele „relației tranzacționale între media și agențiile de publicitate” cu președinta IAA, organizația industriei de publicitate 

HotNews.ro
George Simion și Nicușor Dan, la dezbaterea prezidențială de la Euronews Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
George Simion și Nicușor Dan, la dezbaterea prezidențială de la Euronews Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Situația în care oamenii nu mai pot distinge între adevărat și „fake” este o consecință a lipsei de reglementări pe social media și a relației „foarte tranzacționale” dintre media și agențiile de publicitate, susține Laura Mihăilă, președinta International Advertising Association România. 

International Advertising Association (IAA) este o organizație globală care reprezintă și susține interesele industriei de publicitate și marketing. 

„Pentru că avem canale media – acuzate că sunt părtinitoare și nu sunt independente – și social media fără criterii de evaluare și reglementare pentru fake news, ne-am trezit cu o audiență căreia i-a fost foarte greu să înțeleagă ce e fals și ce e adevărat”, a explicat, într-o discuție cu HotNews, experta în marketing și publicitate, Laura Mihăilă, președinta IAA. 

Discuția a avut loc după ce siteul de investigații Snoop a făcut publice sumele de ordinul milioanelor de euro cheltuite de candidați la televiziuni, pentru turul 2. HotNews, site unde apare articolul de față, și-a făcut publice propriile bugete.

Laura Mihăilă, președinta IAA, susține că „relația dintre advertiseri și instituțiile de media a devenit una foarte tranzacțională”, fapt ce a făcut oamenii să pună sub semnul întrebării veridicitatea informațiilor prezentate. „Audiența a înțeles că outlet-urile media nu sunt neapărat neutre”. 

Laura Mihăilă, președinta International Advertising Association România. Foto: RFI România

Marketingul politic, „bun” atâta timp cât este sincer

Marketing-ul și comunicarea fac parte din modul în care „atingi piața” și pleacă de la ideea că „vorbești onest despre produsul tău”, explică președinta IAA. 

„Evident că este bine (n.r. că am avut campanii de marketing politic), pentru că ele sunt singura formulă de a informa corect audiența. Marketingul este, de multe ori, principala metodă care duce la creșterea unui brand, fie el chiar și personal”, mai spune ea. 

Experta afirmă că, în final, clientul și, în contextul electoral, alegătorul, trebuie să fie informat și să nu se simtă păcălit. 

Lipsa de reglementări pe rețelele de socializare: „Pot apărea scăpări”

„Problema apare în momentul în care ești într-o zonă gri, care nu este reglementată, cum sunt social media și influencer marketingul. Atunci pot apărea scăpări sau exagerări, iar oamenii se simt păcăliți. Marketingul nu ar trebui să poată face asta”, spune Laura Mihăilă. 

Activitatea intensă de pe social media, dar și propagarea unor dezinformări în contexul electoral, au ajutat industria de marketing să înțeleagă cine sunt creatorii de conținut care distribuie informații corecte, adaugă președinta IAA. Cu toate astea, pentru un utilizator obișnuit, este mai greu să navigheze prin conținutul care dezinformează.

„Și asta e lecția industriei: să construiască un spațiu de comunicare care să permită audienței să navigheze și să aleagă ce tip de conținut urmărește, să poată să fie mai informat”, a conchis  Laura Mihăilă.

INTERVIURILE HotNews.ro