După ce a luat la rând mall-urile și spitalele, Piedone a ajuns în depourile STB. A retras din circulație 23 de tramvaie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a oprit din circulație 23 de tramvaie ale Societății de Transport București, după o acțiune de control la depourile Dudești, Giurgiului, Alexandria, Militari, Colentina și Victoria.
Printre principalele nereguli identificate se numără:
- Igienizare necorespunzătoare a interiorului vehiculelor
- Burduf deteriorat, afectând siguranța călătorilor
- Bare metalice cu vopsea exfoliată, cu risc de coroziune
- Tapițerie de scaune ruptă, afectând confortul pasagerilor
- Trape ruginite și cu acumulări de impurități, cu risc de infiltrații
- Geamuri cu strat grosier de praf, reducând vizibilitatea și igiena spațiului
- Prezența infiltrațiilor în interiorul tramvaielor
- Chedere depreciate sau rupte, care pot compromite etanșeitatea vehiculului
- Radiatoare neigienizate, ce pot afecta calitatea aerului din interior
- Parbrize sparte, periclitând siguranța circulației
- Pavimente neconforme, cu prezența de mucuri de țigări și ambalaje abandonate
ANPC a solicitat operatorului de transport public remedierea urgentă a deficiențelor constatate, iar tramvaiele afectate vor putea reintra în circulație doar după ce vor fi aduse la standardele de siguranță și igienă impuse de legislația în vigoare.
STB: Sunt tramvaie mai vechi. Reînnoirea parcului auto necesită investiții susținute
În replică, STB spune că acestea erau tramvaie „mai vechi”, iar deficiențele vor fi remediate în cel mai scurt timp.
- „STB recunoaște că uzura unor tramvaie este o consecință firească a utilizării îndelungate, iar reînnoirea parcului necesită investiții susținute. De aceea, până la modernizarea completă a flotei de tramvaie, STB desfășoară programe continue de întreținere și modernizare a vehiculelor mai vechi.
- Menționăm că, în ultima perioadă, parcul de tramvaie al STB a fost modernizat prin achiziția a 100 de vagoane moderne Imperio, iar investițiile vor continua până la înlocuirea completă a vehiculelor din generațiile anterioare”, potrivit societății de transport.
STB asigură că toate liniile de transport public sunt funcționale, iar continuitatea serviciului este garantată. Pentru a compensa reducerea temporară a numărului de vehicule, au fost reconfigurate graficele de circulație, astfel încât impactul asupra călătorilor să fie minim.
Ce spunea ANPC în 2022: „Parcul auto STB este într-o stare dramatică”
În urmă cu trei ani, după un control la mijloacele de transport în comun din Capitală, fostul președinte ANPC, Horia Constantinescu, spunea că starea parcului auto STB este absolut dramatică, fiind probleme la sistemele de frânare şi alerte de incendiu, iar călătorii sunt în pericol şi există riscul să se repete tragedia de la Colectiv.
„De asemenea, marea majoritate a pieselor de schimb folosite pentru vehicule sunt „after market”, foarte puţine sunt originale. Ceea ce am găsit erau recondiţionate, cu o uzură mult peste ce ne imaginăm noi în raport cu siguranţa cetăţenilor. Mecanicii se plâng de lipsa pieselor şi că sunt nevoiţi să facă tot felul de operaţiuni la limita bunului simţ tehnic, pentru a putea ieşi cât mai multe maşini pe traseu. Sunt probleme cu sistemul de frânare sau cu direcţia. Nu putem vorbi nici măcar de o dotare elementară”, a susţinut preşedintele ANPC, potrivit Agerpres.