Sari direct la conținut

Dupa fructe si legume, seceta „incinge” preturile si la carne

Gardianul

O cota redusa de TVA este singura solutie pentru ca produsele din carne sa nu se scumpeasca din cauza secetei, spun reprezentantii producatorilor. Preturile la furaje si cereale s-au dublat fata de anul trecut, ceea ce va duce la scumpirea usoara a carnii.

Producatorii din industria carnii vor si ei cota redusa de TVA, dupa modelul celor din industria de panificatie. Masura ar putea stopa cresterea preturilor la carne, dar si pierderile producatorilor din cauza scumpirii furajelor.

“Daca TVA ar fi adusa la un nivel de 5-7%, ca in cele mai multe state membre europene, pierderile pe care le-am inregistrat ca urmare a scumpirii furajelor s-ar mai reduce”, ne-a declarat Gheorghe Antochi, director general al Agricola International Bacau.

Propunerea de reducere a TVA la produsele din carne a fost facuta de catre reprezentantii producatorilor inca de anul trecut, dar autoritatile nu s-au lasat convinse. Conform lui Antochi, producatorii au cumparat anul acesta porumb la pret dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in vara trecuta kilogramul de porumb costa 0,35 de lei, acum acesta costa in jur de 0,7 lei.

“Cum 60-75% din structura costurilor de productie sunt costuri cu furaje, e de la sine inteles ca producatorii nu au de unde sa mai reduca preturile la carne. Daca furajele vor continua sa se scumpeasca, si noi vom face acelasi lucru cu produsele din carne”, ne-a mai spus Antochi.

Trendul este de crestere

Producatorii nu se pronunta asupra unui procentaj in ceea ce priveste scumpirea carnii in acest an, insa avertizeaza ca tendinta este de crestere a preturilor. “Fata de acum 2-3 luni, carnea de pui s-a scumpit cu 3%”, a explicat Gheorghe Antochi. De alta parere este Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

Conform acestuia, se vor inregistra schimbari de preturi pe etichetele produselor din carne, insa nesemnificative si treptate. “Totul depinde de evolutia preturilor la cereale. Oricum, nu trebuie sa ne speriem. Pana acum carnea de pui nu s-a scumpit si nici nu cred ca se va scumpi prea curand”, ne-a declarat Van.

Integral in Gardianul

de Steliana Bancu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro