„E un dezastru”. Furie în Ucraina, după ce Kievul a amânat demobilizarea militarilor aflați pe front de la începutul războiului
Parlamentarii ucraineni au stârnit nemulțumire în țară și printre militari în special, miercuri, prin eliminarea unui amendament dintr-un proiect de lege care ar fi permis soldaților aflați de multă vreme pe front să se întoarcă acasă, scrie AFP.
În condițiile în care armata ucraineană este depășită numeric de Rusia pe câmpul de luptă, liderii militari au făcut presiuni asupra politicienilor pentru a renunța la un amendament care le-ar fi oferit soldaților ce au servit mai mult de 36 de luni posibilitatea de a fi lăsați la vatră.
Kyiv Independent scrie că demobilizarea și rotația trupelor vor fi discutate separat.
„Ofensiva continuă de-a lungul întregii linii a frontului. Iar în prezent este imposibil să slăbim forțele de apărare”, a declarat miercuri Dmitro Lazutkin, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, la televiziunea de stat.
„Nu putem lua decizii pripite acum”, a spus el, explicând opoziția armatei față de această prevedere.
Kievul dezbate politica sa de recrutare de mai bine de un an, iar parlamentul a adoptat în februarie, în primă lectură, un proiect de lege care includea planurile de demobilizare.
Dar această clauză a fost eliminată înainte de a doua lectură, miercuri, în urma unui apel din partea șefului armatei și a ministrului apărării, a declarat Irina Friz, membră a comisiei parlamentare pentru apărare, într-o postare pe Facebook.
O decizie „nemiloasă”
Schimbarea a stârnit furia unei societăți epuizate de ani de război și, scrie AFP, riscă să afecteze moralul forțelor armate deja foarte solicitate.
Trupele ucrainene luptă din 2014, când separatiștii susținuți de Rusia au cucerit regiunile de frontieră. Rusia a lansat apoi invazia la scară largă în februarie 2022, iar militarii ucraineni sunt angajați acum pe o linie de front întinsă de 1.000 de kilometri în est și sud.
Mai multe beneficii financiare pentru soldați au fost, de asemenea, eliminate din proiectul de lege, a declarat Friz, iar guvernul va revizui în schimb „mecanismele de rotație a personalului militar”.
Evident, există multe nemulțumiri.
Sergii Gnezdilov, activist și soldat care a luptat în bătălia pentru orașul Mariupol, a criticat decizia, pe care a catalogat-o drept „nemiloasă”.
Iurii Gudimenko, militar și figură politică, a criticat noua versiune a legii, observând că aceasta nu are „nici pedepse pentru evazioniști, nici beneficii serioase pentru persoanele nou mobilizate”.
El a prezis că aceasta va duce la o creștere a numărului de militari care vor pleca fără voie din unități, vor încerca să cumpere scutiri de la comisiile medicale sau nu se vor mai întoarce din permisii.
„Este un dezastru”, a declarat pentru AFP și Oleksandr, un artilerist de 46 de ani din regiunea Donețk. El a spus că, pentru mulți militari, ideea demobilizării a fost o sursă de motivație care i-a convins să continue lupta.
„Dacă o persoană știe când va fi demobilizată, va avea o atitudine diferită”, a spus el. „Dacă ești ca un sclav, atunci lucrurile nu vor fi bune”, a spus el.
Ministerul Apărării admite că trebuie să găsească o soluție
Chiar dacă a făcut presiuni pentru a renunța la aceste prevederi, Ministerul Apărării a recunoscut miercuri că găsirea unei modalități de demobilizare a soldaților este „necesară”.
„Este clar că oamenii care au luptat de la început și au menținut linia de apărare din 2022 sunt obosiți și epuizați”, a declarat purtătorul de cuvânt Lazutkin la televiziunea de stat.
Evghen, un parașutist care luptă în estul Ucrainei, a declarat că nu și-a mai văzut soția, care locuiește în străinătate, de doi ani. Anul trecut, el a fost în permisie doar 10 zile, pe care le-a petrecut la tratament.
„Acei soldați care luptă de mult timp, de mai bine de un an, sunt deja foarte obosiți”, a spus militarul. „Familiile se destramă pentru că soțul și soția nu sunt împreună timp de șase luni sau un an”, a adăugat el.
Mai aproape de o decizie privind înrolarea deținuților în armată
Tot miercuri, parlamentarii au aprobat în primă lectură o lege care permite deținuților să servească în armată.
Concret, proiectul de lege prevede ca deținuții care se înrolează să devină eligibili pentru eliberare condiționată. Acest model a fost deja brevetat și folosit masiv de Moscova, mai întâi prin gruparea paramilitară Wagner, apoi chiar prin forțele regulate ale armatei ruse.
Există însă diferențe notabile. În Ucraina, cei condamnați pentru crime împotriva umanității, violență sexuală, crimă sau infracțiuni împotriva securității naționale nu vor avea voie să servească, a declarat deputatul Oleksii Honcearenko, potrivit Reuters.
Un proiect de lege separat care stabilește amenzi mari pentru cetățenii care nu respectă regulile de mobilizare a fost, de asemenea, adoptat în primă lectură.
Nu este clar câți militari ar fi eligibili pentru înrolarea în armată, dacă aceste măsuri vor deveni lege.