Educatie cu forta – cum o practica americanii
Educaţie cu forţa cum o practică americaniiAm văzut, aseară, “Alfie”. La un moment dat, e o scenă în care personajul lui Jude Law îl aşteaptă pe personajul Joe, în toaleta spitalului, să-şi încheie misiunea diplomatică. Scena se încheie cu ieşirea lui Joe, care trage uşa după el. Şi atunci, mi-a sărit în ochi autocolantul albastru lipit pe uşă. Vreo patru-cinci rînduri de text care se încheiau, scris cu litere mari, cu “WASH YOUR HANDS”.
Subtil, nu? După cum scriam şi pe Facebook, aseară, e un mod elegant de a educa oamenii cu forţa. Probabil că, pe autocolantul respectiv, scria ceva de genul “Pentru igiena noastră, a tuturor, SPALĂ-TE PE MÎINI înainte de a ieşi în lume“. Nu umileşte pe nimeni pentru că e “un sfat”, nu obligă pe nimeni pentru că e “o recomandare”, dar după ce ai trecut prin multe toalete şi ai văzut acelaşi autocolant, la nesfîrşit, se formează un reflex pavlovian, creierul asociază uşa WC-ului cu spălatul pe mîini şi, uite-aşa, devine o obişnuinţă.
Rezultatele, e drept, nu se văd peste noapte, dar asta e una dintre diferenţele culturale din noi şi ei: noi vrem să batem din palme, ei gîndesc pe termen mediu şi lung. Funcţionează. La final, da, genul ăsta de a educa oamenii se numeşte “educaţie cu forţa“. Fără ca învăţătoarea să te bată cu arătătorul la palmă, în copilărie şi fără pedepse care se te revolte şi să te facă să te comporţi invers decît cum ar fi normal, ca “răzbunare”. Poate e o prostie ce zic, dar grija asta pentru detalii minuscule a dus la dezvoltarea unei societăţi funcţionale. Învăţăm şi noi ceva din asta?
PS: Nu vreau placa aia cu “dar alea sînt filme”, ştiu că şi ei au uscăturile lor, pe care le vedem primele. Nu despre asta e vorba. Detaliul ăla n-ar fi fost în film dacă cineva nu voia să reproducă atent realitatea.
Citeste si comenteaza pe Subiectiv.