„Efectele climei smulg deja bucăţi din fiecare economie”. Avertisment dur de la vârful ONU
Secretarul executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind schimbările climatice, Simon Stiell, a lansat, sâmbătă, un avertisment dur cu privire la perspectivele pentru planetă dacă nu se fac schimbări, scrie DPA, conform Agerpres.
Avertismentul a fost lansat în perspectiva reuniunii de săptămâna viitoare a Grupului 20 (G20 – grupul celor mai importante 20 de economii din lume).
„Fără reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutită de măcelul economic determinat de climă”, a declarat Simon Stiell, la Baku, unde are loc summitul COP29.
Lideri, miniştri şi alţi oficiali din aproximativ 200 de ţări s-au adunat la conferinţa ONU privind schimbările climatice din Azerbaidjan pentru a discuta modalităţi de limitare a încălzirii globale şi a consecinţelor sale.
„Efectele climei smulg deja bucăţi din fiecare economie din G20, distrug vieţi, afectează lanţurile de aprovizionare şi preţurile alimentelor şi stimulează inflaţia”, a spus secretarul executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind schimbările climatice, scrie DPA, conform Agerpres.
Îngrijorări după plecarea unor lideri de la reuniunea pe schimbări climatice
Însă plecarea unei delegaţii şi absenţa unor lideri au dus la îngrijorări cu privire la eficacitatea discuţiilor de la reuniune.
„În timp ce liderii G20 se îndreaptă spre Rio de Janeiro, lumea urmăreşte şi aşteaptă semnale puternice că acţiunea climatică este o activitate fundamentală pentru cele mai mari economii ale lumii. G20 a fost creat pentru a aborda probleme pe care nicio ţară sau grup de ţări nu le poate rezolva singură. Pe această bază, criza climatică globală ar trebui să fie ordinea de lucru numărul unu la Rio săptămâna viitoare”, a spus Stiell.
El a subliniat că summitul de săptămâna viitoare „trebuie să trimită semnale globale clare”.
Săptămâna trecută, Argentina şi-a rechemat delegaţia participantă la summitul COP29 la instrucţiunile preşedintelui ultra-liberal al ţării, Javier Milei, un negaţionist al schimbărilor climatice provocate de oameni. Argentina trimisese o delegaţie de peste 80 de persoane la summitul de la Baku, iar retragerea sa a declanşat temeri cu privire la perspectivele unei schimbări, venind la scurt timp după victoria preşedintelui ales Donald Trump în alegerile din SUA şi promisiunea acestuia de a anula reglementărilor climatice în favoarea promovării combustibililor fosili.
Donald Trump a discutat recent şi cu preşedintele argentinian Javier Milei, care se declară a fi „anarho-capitalist”.
Între timp, preşedintele ales Donald Trump se pregăteşte să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi să deschidă calea pentru creşterea activităţilor de foraj de petrol şi gaze.
La reuniunea COP29 din acest an, reprezentanţii discută despre cum să ţină sub control criza climatică şi să atenueze consecinţele acesteia. Summit-ul îşi propune, de asemenea, să abordeze noile angajamente financiare faţă de ţările sărace, care sunt în special afectate de schimbările climatice.
Delegaţiile un nou obiectiv financiar pentru a garanta ţărilor mai sărace sprijin pentru protecţia climei şi adaptarea la schimbările climatice în viitor, a spus Stiell. „Este un drum lung de parcurs, dar toată lumea este foarte conştientă de mize, la jumătatea COP29″, a adăugat el.