Sari direct la conținut

Efectele războiului din Ucraina ajung până în America Latină: Risc de criză alimentară după creșterea explozivă a prețurilor

HotNews.ro
Efectele războiului din Ucraina ajung până în America Latină: Risc de criză alimentară după creșterea explozivă a prețurilor

America Latină şi Caraibe sunt ameninţate de o criză alimentară, o consecinţă a războiului din Ucraina care relansează inflaţia într-o regiune ce nu a depăşit încă şocul pandemiei de coronavirus, a avertizat marţi Programul Alimentar Mondial (PAM), relatează AFP și Agerpres.

„Milioane de persoane ar putea fi afectate de sărăcie şi insecuritate alimentară dacă conflictul din Ucraina continuă”, a declarat Lola Castro, directoarea biroului PAM pentru America Latină şi Caraibe, cu sediul în Panama.

Cel puţin 9,3 milioane de persoane din regiune suferă de insecuritate alimentară şi această cifră ar putea „în cel mai rău caz” să ajungă la 13,3 milioane dacă conflictul continuă, potrivit unui comunicat al agenţiei ONU.

Creșteri importante de prețuri la alimentele de strictă necesitate

„Preţurile la materiile prime şi energie au crescut (…) Creşterea inflaţiei la produsele alimentare ameninţă regiunea, unde mai multe ţări sunt foarte dependente de importurile de cereale”, în special în insulele din Caraibe, explică PAM.

Preţurile pe tona de produse de primă necesitate precum orezul, fasolea neagră, lintea şi uleiul au crescut cu 27% între ianuarie şi aprilie, şi cu 111% între ianuarie 2019 şi aprilie 2022, subliniază agenţia ONU.

Înainte de conflict, Rusia era cel mai mare exportator de grâu din lume, în timp ce Ucraina se situa pe locul al 4-lea şi era pe cale să ocupe locul al 3-lea.

Regiunea America Latină şi Caraibe „este deja afectată de COVID-19, de creşterea preţurilor şi de fenomenele climatice extreme”, a declarat Lola Castro.

Efectele războiului din Ucraina, resimțite până în America Latină

PAM a lansat un apel internaţional pentru donaţii de peste 315 milioane de dolari pentru a acoperi costurile operaţiunilor sale destinate să ofere ajutor umanitar în regiune pentru următoarele şase luni.

„Numărul persoanelor afectate de insecuritate alimentară este în creştere, iar decalajul dintre nevoile noastre financiare şi resursele disponibile continuă să se adâncească”, a subliniat oficialul PAM.

La 24 februarie, Rusia a declanşat un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro