Sari direct la conținut

Efectul Trump asupra Groenlandei: Câştigătorul surpriză al alegerilor parlamentare

HotNews.ro
Donald Trump și Baffin Bay, Groenlanda. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Shutterstock
Donald Trump și Baffin Bay, Groenlanda. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Shutterstock

Demokraatit (Democraţii), partidul opoziţiei de centru-dreapta din Groenlanda, favorabil independenţei într-o perspectivă mai îndepărtată a teritoriului faţă de Copenhaga, a câştigat în mod surprinzător alegerile parlamentare de marţi, scrie Reuters. Insistența uneori amenințătoare a președintelui american Donald Trump de a intra în posesia Groenlandei a dat un impuls aspirațiilor de independență în rândul celor 57.000 de locuitori ai teritoriului, dintre care mulți spun că nu vor să fie nici danezi, nici americani, ci groenlandezi.

Demokraatit a devenit cea mai mare forță din parlamentul teritoriului autonom danez, după ce a obținut cel mai mare procent din voturi – 29,9% – la alegerile legislative desfășurate marți, relatează AFP și dpa, citând cifre oficiale, conform Agerpres.

Democrații sunt urmați de Naleraq (Punctul de orientare), cu 24,5%, conform cifrelor oficiale.

Partidele din coaliția aflată până acum la putere – partidul de stânga ecologist Inuit Ataqatigiit (Comunitatea Poporului, IA) și partidul social-democrat Siumut (Înainte) – au înregistrat un recul net, plasându-se pe locurile trei și patru, amândouă în scădere cu circa 15 puncte procentuale de la alegerile anterioare.

Demokraatit, formațiune autoproclamată „social-liberală” care și-a triplat scorul față de alegerile precedente din 2021, este favorabilă independenței într-o perspectivă mai îndepărtată a teritoriului față de Copenhaga. În schimb, Naleraq, naționalist, susține accederea rapidă la independență.

„Respectăm rezultatul alegerilor”, a reacționat pe postul de radio KNR premierul în exercițiu, Mute Egede, liderul IA.

Întrucât niciunul dintre partide nu a obținut o majoritate a celor 31 de locuri din parlament (Inatsisartut), vor fi necesare negocieri pentru a forma o alianță care va trebui, în special, să elaboreze modalitățile și un calendar ducând spre independența pe care o doresc marea majoritate a celor 57.000 de locuitori.

„Democrații sunt deschiși la discuții cu toate partidele și în căutarea unității, în special ținând cont de ceea ce se întâmplă în străinătate”, a declarat tânărul lider al formațiunii, Jens-Frederik Nielsen, în vârstă de 33 de ani, fost campion de badminton groenlandez.

Participarea la vot a fost mare – de peste 70% – , posibil un „efect Trump”, având în vedere interesul manifestat de președintele american Donald Trump ca insula arctică să intre în componența SUA -, participarea la vot a fost mare, de peste 70%. 

INTERVIURILE HotNews.ro