Sari direct la conținut

Egiptul mediază negocieri pentru un armistițiu în Gaza. Condițiile puse de Hamas

HotNews.ro
Egiptul mediază negocieri pentru un armistițiu în Gaza. Condițiile puse de Hamas
Khalil al-Hayya, șeful delegației Hamas trimise în Egipt Foto: Al-Aqsa TV / UPI / Profimedia

Mişcarea Hamas este pregătită pentru o încetare a ostilităţilor în Gaza dacă Israelul se angajează pentru o încetare a focului, a anunţat joi un lider al mişcării islamiste palestiniene, relatează AFP. O delegație a Hamas a fost primită de oficiali egipteni la Cairo, Egiptul încercând să medieze un armistițiu.

Hamas s-a arătat „pregătită pentru o încetare a ostilităţilor, dar Israelul trebuie să se angajeze pentru o încetare a focului şi o retragere din Fâşia Gaza, întoarcerea persoanelor strămutate, un acord serios pentru un schimb” de ostatici israelieni deţinuţi în Gaza cu deţinuţi palestinieni şi „să autorizeze intrarea ajutorului umanitar” în Gaza, a indicat oficialul citat de AFP.

Postul TV egiptean Al Qahera News a relatat că o delegație de oficiali din domeniul securității din Egipt s-au întâlnit la Cairo cu o delegație a Hamas, relatează Reuters.

Egipt și Qatar au acționat ca mediatori între Israel și Hamas timp de câteva luni până când negocierile s-au întrerupt în luna august fără un acord privind încetare focului în Gaza.

Postul TV Al Aqsa, controlat de Hamas, a transmis că delegația palestiniană este condusă de Khalil Al-Hayya și că s-a întâlnit cu șeful agenției de informații egiptene, Hassan Mahmud Rashad.

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a declarat, joi, că salută disponibilitatea Egiputului de a intermedia un acord pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza.

La începutul acestei zile, Qatar a anunțat că negociatori americani și israelieni vor sosi la Doha în zilele următoarea într-o încercare de a resporni discuțiile pentru un armistițiu și eliberarea ostaticilor.

INTERVIURILE HotNews.ro