Ekrem Imamoglu, opinie în NYT din închisoare: Sub conducerea lui Erdogan, nimeni nu este în siguranță în Turcia / Acuzații la adresa liderilor europeni și SUA

„Realizând că nu mă poate învinge la urne, președintele Recep Tayyip Erdogan a recurs la alte mijloace”, scrie primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, reținut săptămâna trecută pentru corupție, într-un articol de opinie publicat vineri de The New York Times (NYT).
- Ekrem Imamoglu, în vârstă de 53 de ani, a devenit marele inamic a lui Erdogan de când a preluat în 2019 conducerea capitalei economice a țării de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al șefului statului, partid care condusese Istanbulul timp de 25 de ani.
Ekrem Imamoglu descrie cum în dimineața de 19 martie, zeci de ofițeri de poliție înarmați au apărut la ușa lui cu un ordin de reținere. „Scena semăna cu capturarea unui terorist, nu a primarului ales al Istanbulului”, comentează el în opinia sa din NYT, publicată sub titlul „Eu sunt principalul contestatar al președintelui turc. Am fost arestat”.
El spune că acțiunea cu patru zile înainte ca partidul său, Partidul Republican al Poporului, să organizeze alegeri primare pentru următoarea cursă prezidențială, „a fost dramatică, dar deloc neașteptată”, fiind, potrivit lui, rezultatul a luni întregi de hărțuire juridică care a culminat cu retragerea dimplomei sale universitare.
„Autoritățile păreau să creadă că acest lucru mă va descalifica din cursă, deoarece constituția cere ca președintele să aibă o diplomă în învățământul superior”, spune Imamoglu, aflat în prezent în arest.
El continuă: „Realizând că nu mă poate învinge la urne, președintele Recep Tayyip Erdogan a recurs la alte mijloace: arestarea principalului său adversar politic sub acuzația de corupție, luare de mită, conducerea unei rețele criminale și ajutorarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan, aflat în afara legii, chiar dacă acuzațiile nu au dovezi credibile. Am fost suspendat din funcția mea aleasă din cauza acuzațiilor financiare”.
Imamoglu spune că de ani de zile regimul lui Erdogan „roade mecanismele democratice de control și echilibru, reducând la tăcere mass-media, înlocuind primarii aleși cu birocrați, marginalizând legislativul, controlând sistemul judiciar și manipulând alegerile”.
„Nimeni nu este în siguranță”
Potrivit primarului Istanbulului, arestările masive ale protestatarilor și jurnaliștilor din ultimele luni au transmis „un mesaj înfricoșător: nimeni nu este în siguranță”.
„Voturile pot fi anulate și libertățile pot fi înlăturate într-o clipă. Sub conducerea lui Erdogan, republica a devenit una a fricii. Este mai mult decât o erodare lentă a democrației. Este vorba de demontarea deliberată a fundamentelor instituționale ale republicii noastre”.
Ekrem Imamoglu afirmă și că detenția sa a marcat o nouă etapă „în alunecarea Turciei către autoritarism și utilizarea puterii arbitrare”.

„Represiunea s-a extins dincolo de mine”, mai spune Imamoglu, care amintește că poliția a reținut aproape 100 de persoane, inclusiv administratori municipali de rang înalt și oameni de afaceri.
„Cu toate acestea, poporul turc a răspuns cu sfidare. În ciuda interzicerii protestelor și a blocajelor rutiere la principalele intrări în orașe, sute de mii de cetățeni din Istanbul până în orașul Rize din nord-estul țării, în mod tradițional un bastion al lui Erdogan, au ieșit în stradă”, scrie el.
În ciuda represiunii, mai spune Ekrem, Partidul Republican al Poporului și-a desfășurat cu succes duminică alegerile primare prezidențiale. Conform numărătorii partidului, 15 milioane de persoane, inclusiv 1,7 milioane de membri înregistrați ai partidului, și-au exprimat votul pentru el în calitate de candidat prezidențial al partidului.
„Tăcerea lor este asurzitoare”
Ekrem Imamoglu menționează că, și în timpul represiunii, semnele de solidaritate persistă, amintind de liderii social-democrați și primarii din Turcia și nu numai care și-au demonstrat sprijinul.
„Dar guvernele centrale din întreaga lume? Tăcerea lor este asurzitoare. Washingtonul și-a exprimat doar „îngrijorarea față de arestările și protestele recente” din Turcia. Cu puține excepții, liderii europeni nu au reușit să ofere un răspuns ferm”, a adăugat el.
Imamoglu mai spune că ce se întâmplă în Turcia și în multe alte părți ale lumii „demonstrează că democrația, statul de drept și libertățile fundamentale nu pot supraviețui în tăcere”.

Reținerea lui Ekrem Imamoglu a declanșat un val de proteste în țară
Zeci de mii de persoane au protestat în Turcia după încarcerarea pentru „corupție” a primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu. Manifestații au avut loc la Istanbul, Ankara, Izmir şi în alte oraşe, în pofida interzicerii întrunirilor.
Săptămâna trecuta, la Istanbul, au avut loc cele mai violente proteste din ultimii zece ani din Turcia. Manifestanții au fost atacați de forțele de ordine cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Președintele turc Recep Erdogan a condamnat demonstrațiile și a acuzat Partidului Republican al Poporului (CHP) că încearcă să „tulbure pacea și să polarizeze poporul nostru”.
În urma protestelor, ministerul turc de Interne a anunţat că sute de persoane au fost reţinute.