Sari direct la conținut

Elena Lasconi: Este inadmisibil că niciun lider român nu a criticat derapajele lui Viktor Orban / Ciolacu „a ajuns să se gudure” pe lângă premierul ungar

HotNews.ro
Elena Lasconi: Este inadmisibil că niciun lider român nu a criticat derapajele lui Viktor Orban / Ciolacu „a ajuns să se gudure” pe lângă premierul ungar
Elena Lasconi Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedinta USR, Elena Lasconi, a criticat luni autorităţile române responsabile cu politica externă, inclusiv pe premierul Marcel Ciolacu, care nu au reacționat la declaraţiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, în țara noastră, la Băile Tușnad, ea precizând că este inadmisibil ca un lider european să folosească România ca pe o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia şi pro-Putin.

„M-aş fi bucurat dacă autorităţile române responsabile cu politica externă (Preşedinţia, Guvernul şi MAE) ar fi reacţionat la declaraţiile făcute de premierul maghiar pe pământ românesc. Este inadmisibil ca un lider european să folosească România ca pe o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia şi pro-Putin. Este inadmisibil că niciun lider român nu a criticat derapajele lui Viktor Orban, care ne-a spus, încă o dată, că NATO şi UE sunt de vină pentru invazia Rusiei în Ucraina”, a declarat Elena Lasconi într-o postare pe Facebook, conform News.ro.

Preşedinta USR a precizat că „în anii trecuţi, MAE român îi oferea lui Viktor Orban recomandări clare şi i se cerea să evite anumite subiecte fierbinţi bilaterale sau chiar unele teme geopolitice”.

„Anul acesta, Guvernul Ciolacu nu a mai făcut acest lucru. Administraţia Ciolacu era obligată să-i ceară lui Orban să respecte România şi politica externă asumată de noi. Nu a făcut asta, ba chiar şeful Guvernului a ajuns să se gudure pe lângă Viktor Orban. Poate mai ţineţi minte cum se lăuda Ciolacu anul trecut cu „începutul unei frumoase prietenii” după o vizită privată a lui Orban, dar anunţată într-un comunicat oficial al Guvernului României. N-am ştiut nici atunci la ce ne-a folosit strângerea de mână Orban-Ciolacu, nu ştim nici azi de ce omul care ne conduce Executivul nu e în stare să taxeze răspicat derapajele lui Viktor Orban. Poate că Ciolacu doar colecţionează fotografii, indiferent cât costă ele politica externă a României”, a spus Lasconi.

Preşedinta USR a mai subliniat că „Ciolacu vrea să fie preşedinte, însă, la fel ca prietenul său Iohannis, îşi ia concediu atunci când vine vorba de România şi de interesele noastre de apărare şi de securitate”.

„Sunt sigură că în instituţiile statului român sunt numeroşi profesionişti. Din păcate, lenea şi nepăsarea unor politicieni precum Iohannis şi Ciolacu fac ca România să nu fie reprezentată aşa cum merităm cu toţii”, a mai scris Lasconi.

Conducerea Rusiei este „hiper-raţională”, în timp ce Occidentul devine tot mai „iraţional”, iar centrul de putere al lumii se va muta în Asia, a declarat sâmbătă Viktor Orban, care crede totodată că Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, conform Reuters.

Viktor Orban, naţionalistul aflat la putere din 2010, a făcut aceste comentarii în timpul discursului rostit sâmbătă în faţa etnicilor maghiari aflați la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad

Ce a spus Marcel Ciolacu despre declarațiile omologului său ungar

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, duminică, despre laudele la adresa conducerii „hiper-raţionale a Rusiei” și despre noile atacuri la adresa UE lansate din România de premierul ungar Viktor Orban. „Voiați să-i interzic să vină pe teritoriul României?”, a reacționat Ciolacu.

„Treaba dânsului. A spus ceva de România?”, a răspuns Ciolacu, întrebat cum se raportează la discursul susținut de Viktor Orban la Băile Tușnad.

La remarca unui jurnalist că declarațiile au fost făcute în România, Ciolacu a replicat: „Ce să-i fac eu? Voiați să-i interzic să vină pe teritoriul României? Același lucru l-a spus și de la Bruxelles, și de la Budapesta. Nu este treaba mea”.

Ciolacu a mai spus că la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Ungariei a vorbit „lucruri concrete despre relațiile economice”: „Nu vă supărați, Ungaria este al treilea partener economic al României din Uniunea Europeană. Ăsta este adevărul”.

INTERVIURILE HotNews.ro