Sari direct la conținut

EMAA, cea mai promițătoare artistă din România, despre cum a ajuns să fie ascultată de milioane de oameni: „Nu m-am străduit niciodată să scriu ca să fiu pe placul cuiva”

HotNews.ro
EMAA, Foto: Arhiva personala
EMAA, Foto: Arhiva personala

​În urmă cu aproximativ o lună, „29”, cel mai nou material discografic semnat de EMAA, a apărut pe toate platformele de streaming. Lansarea oficială a avut loc pe 13 aprilie, printr-un concert la Expirat. HotNews.ro a vorbit cu artista care a dovedit că se poate face muzică bună și accesibilă în România.

Noul material, intitulat „29”, are un număr de cinci piese și o durată de 13 minute. E suficient să te convingi că EMAA continuă seria de materiale solo fără să dea rateuri. Cântăreața, cunoscută până acum câțiva ani datorită colaborărilor cu artiști ca Silent Strike și Deliric, e la al doilea EP pentru Global Records, după „Macii înfloresc iarna”, un alt mini-album de 19 minute.

Între cele două a scos și single-ul „Zburătorul” și colaborarea „N-aud” cu băieții de la Carlas Dreams. Amândouă au prins foarte bine prin topurile din România, ceea ce a dovedit faptul că românul a început să aprecieze și pop-ul mai sofisticat. Revine după o pauză de doi ani cu noul EP, o declarație succintă dar convingătoare, cinci piese personale despre sine, durere și viitor.

„29”, numărul de ani pe care-i avea când a înregistrat materialul, ceea ce amintește de Adele, cunoscută pentru faptul că-și numește albumele după vârstă, s-a lansat pe 13 aprilie cu un concert în Expirat. Cu ocazia lansării, am vorbit cu EMAA despre EP, un posibil viitor album și ce vrea să transmită publicului din underground și mainstream prin proiectul ei muzical:

De ce se numește EP-ul „29”? Te-ai inspirat de la Adele?

Toate piesele de pe EP au fost scrise anul trecut, an care pentru mine a însemnat enorm de mult. Am avut senzația că au trecut vreo trei ani de fapt, pentru că s-au întâmplat foarte multe. Vârsta de 29 este una dintre cele mai frumoase de până acum, pentru că mintea mea a devenit mai clară. Tot materialul este de fapt „tributul” acestei clarități. Nu voiam să renunț la idee din cauza lui Adele.

„Macii înfloresc iarna” are doar 19 minute. Noul material e și mai scurt. Care sunt beneficiile unui release mai succint?

Nu e vorba de beneficii, ci mai degrabă de sens. Am ales de fiecare dată doar piesele legate cu fir roșu în poveste, deși ele nu au fost niciodată compuse special pentru a face parte dintr-un singur material.

Crezi că generația actuală are o durată de atenție mai scăzută? Sunt EP-urile sau single-urile lansate periodic viitorul muzicii în era streaming-ului?

Habar n-am. Nu știu dacă atenția scade sau contentul nu mai e la fel de inovativ, în ideea că totul pare a se repeta. Multă informație, consumată rapid, superficial, deși avem variante infinite acum. Cred totuși că oamenii rezonează atunci când simt. Fie că e vorba de un single sau de un album, forma cu fond rămâne încă relevantă.

Ai vrea să lansezi și un album? Sau nu contează foarte mult formatul în care lansezi piesele tale?

Cu siguranță urmează să lucrez la un album, dar e nevoie de timp pentru asta și poate de un mindset clar. Eu sunt încă prea haotică, mă concentrez mai degrabă să scriu cât de mult se poate, cât de mult simt s-o fac. Simt că încă nu sunt pregătită pentru un album, așa că am ales să nu pun presiune.

Colaborezi foarte bine cu alți artiști, Carlas, Silent Strike, Nane sau Deliric, dar pe noul EP nu apar invitați. A fost o alegere intenționată?

Oarecum. A fost important să lansez materialul scris doar prin ochii mei, deși îmi place la nebunie atunci când se leagă colaborările. „29” este totuși un album intim, am ales să îl las așa.

Apropo de lipsa de colaboratori, versurile sunt foarte personale și cred că e o parte mai puțin apreciată la muzica ta. Cât de mult ai lucrat la texte?

Îmi place mult să vină totul dintr-un nucleu extrem de sincer. Nici prea dificil nu e. Scrisul este totuși unul dintre lucrurile care mă fascinează cel mai mult, iar atunci când există emoție reală, fie că vorbim despre adevăruri existente sau imaginate, scrisul vine de la sine. E ca și când piesele se scriu singure și mă folosesc pe mine ca unealtă de scris.

Ești printre puținele artiste pop din România care are un public și în underground. De ce crezi că ești atât de apreciată de mainstream și de cei mai pretențioși?

Pentru că nu cred în categorii de genul ăsta și le-aș desființa pe toate. O piesă bună e o piesă bună. Nu m-am străduit niciodată să scriu ca să fiu pe placul cuiva și cel mai important e să-mi placă mie foarte mult. Dacă reușesc să mă întorc pe mine pe dos de plăcere, înseamnă că deja e bine și sigur se vor mai găsi câțiva care să simtă la fel. Pe lângă asta, am ales să lucrez doar cu oamenii cu care chiar am un flux organic, iar asta face ca procesul să se deruleze lejer, dar al naibii de special și frumos.

Ai dovedit faptul că se poate face pop de calitate și la noi. Cum ai reușit asta?

Mă bucur dacă asta e percepția. Cred că din același motiv, plus faptul că m-am expus mai mult si mai clar. Altfel, nu e doar meritul meu și revin din nou la oamenii pe care îi am prin preajmă. EMAA însemnă o echipă întreagă, niște oameni care cred puternic, necondiționat în nebunia mea și mă ajută să o fac vizibilă pentru ceilalți. Sunt tare recunoscătoare pentru asta.

Ești la o casă de discuri independentă dar care se bucură de un succes uriaș pe radio. Cât de important e pentru tine să atingi unele niveluri la care au ajuns deja colegii de label? Cum cuantifici succesul?

Nu sunt eu omul care să vadă lumea pe „nivele”, iar succesul e mai mult legat de starea mea și a celor dragi mie. Un soi de liniște mentală, combinată cu multă activitate de tot felul și norocul de a produce resurse făcând doar ce-mi place. A, da, și multă iubire. Sper doar să reușesc să și dau mai departe, în lume, bucăți din toate astea.

Lansarea EP-ului a avut loc pe 13 aprilie. Recent ai început să cânți cu o trupă pe scenă. Te-ai obișnuit să ai instrumentiști pe lângă tine? Cum e experiența pe scenă?

Este visul, aștept de când sunt mică. E o altă stare cu band live, tot performance-ul prinde mai multă viață, iar emoția compozițiilor e accentuată și susținută constant. Mă bucur mult că se întâmplă asta, a fost unul dintre planurile pe care țineam neapărat să le duc la capăt anul ăsta.

Care e mesajul cel mai important pe care vrei să-l transmiți prin muzica ta?

Amor fati. Certitudinea că viața e extraordinară, cu toate ale ei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro