Emil Boc, despre afirmatiile lui Traian Basescu referitoare la pretul actiunilor Petrom: La momentul in care am luat decizia de a nu vinde, nu eram intr-o situatie disperata
Premierul Emil Boc a declarat ca a convenit de comun acord cu presedintele Traian Basescu pretul minimal de vanzare al actiunilor Petrom, raspunzand astfel afirmatiei sefului statului care a declarat, in urma cu cateva zile, ca „incepe sa ne para rau” ca statul nu a vandut cu 0,33 lei pe actiune.
„Pe de alta parte, la momentul in care am luat aceasta decizie, nu eram intr-o situatie disperata, nu eram cu apa pana la gura, astfel incat sa fim nevoiti sa vindem cu un pret foarte slabut,” a declarat Boc, in timpul vizitei sale in China.
Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri, la o intalnire cu presedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, dupa ce i s-a spus ca o actiune a companiei este acum cotata la 0,31 lei, ca „incepe sa ne para rau” ca statul nu a vandut cu 0,33 lei pe actiune, adaugand ca trebuie „sa asteptam vremuri mai bune”.
„Cat mai sunt actiunile noastre?”, a intrebat-o Traian Basescu pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, prezenta la intalnire.
La raspunsul acesteia ca o actiune Petrom este cotata la 31,80, seful statului a replicat, zambind: „Incepe sa ne para rau ca nu am vandut cu 33. Sa asteptam vremuri mai bune. Noi am refuzat 33 cand am vrut sa vindem 10%”.
Oferta de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), derulata in iulie, a esuat deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri si va fi reluata, probabil anul viitor.
Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere. Statul a anuntat la inceput, un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar cu cateva zile inainte de sfarsitul ofertei a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu.
Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 13% sub cotatia bursiera a actiunilor de la momentul respectiv, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare.