Emil Boc: Ministerul Educatiei va inainta Guvernului o propunere de finantare a proiectului ELI, prin care se va construi la Magurele cel mai puternic laser din lume
Ministerul Educatiei va prezenta Guvernului o propunere de finantare a proiectului paneuropean Extreme Light Infrastructure (ELI), in cadrul caruia urmeaza sa se construiasca la Magurele cel mai puternic laser din lume. Anuntul a fost facut de premierul Emil Boc, care a declarat ca „discutarea finantarii acesteia presupune o colaborare cu Comisia Europeana si cu cei care raspund de fondurile structurale, astfel incat el sa fie finantat ca atare”, potrivit Agerpres.
Declaratia premierului vine la mai bine de o saptamana dupa ce Cehia a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a demara constructia la pilonul de la Praga al proiectului ELI.
„Am primit deja un aviz preliminar de la JASPERS, urmeaza ca Ministerul Educatiei sa fundamenteze acest aviz si sa vina in Guvern cu o propunere de finantare tinand cont de implicatiile pentru fondurile structurale ale Romaniei. Urmeaza deci ca Ministerul Educatiei sa vina in Guvern cu analiza acestei prime solutii de la Jasper„, a explicat premierul Boc.
Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI in Romania: Fara ca proiectul sa fie trecut pe fonduri structurale, Comisia Europeana nu sta de vorba cu noi
Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” si managerul proiectului ELI in Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca in decembrie 2010 „Guvernul a declarat ELI ca proiect prioritar, cu rezerva sa fie evaluat de catre JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) – care este o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana. In sensul in care sa se mearga cu proiecte serios intocmite„.
Din decembrie si pana in prezent, „partea romana” a proiectului a obtinut o evaluare favorabila a JASPERS, dar nu si o decizie din partea Executivului. „Evaluarea JASPERS este extrem de buna. Noi avem proiectul gata, dar fara aprobarea Guvernului sau fara sa fie trecut pe fonduri structurale, Comisia Europeana nu sta de vorba cu noi„, a declarat Nicolae Zamfir.
Dragos Ciuparu, presedintele ANCS: Pentru finantarea ELI, trebuie realocati bani de la alte programe operationale
Dragos Ciuparu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), a explicat pentru HotNews.ro ca, pentru a asigura finantarea proiectului de 280 de milioane de euro, trebuie modificate unele programe operationale care au o viteza de absorbtie a fondurilor structurale mai mica, astfel incat banii care nu se cheltuie in cadrul acestora din urma sa fie redirectionati catre ELI – NP.
Propunerea de realocare a banilor trebuie inaintata de autoritati Comisiei Europene, prin Comitetele de Monitorizare, care asigura coordonarea instrumentelor structurale, precum si urmarirea eficacitatii si calitatii implementarii asistentei comunitare. „Asta depinde de o aprobare a Guvernului si de Comitetele de Monitorizare, unde se iau deciziile de modificare a programelor operationale. Noi asteptam ca in 2-3 saptamani sa se ia o asemenea decizie, la nivel guvernamental„, iar in septembrie proiectul sa fie depus la Comisia Europeana, de unde este asteptat un raspuns pana cel tarziu la finele lui decembrie”, sustine Dragos Ciuparu.
Dupa data decembrie 2011, daca ELI- NP primeste toate aprobarile, „practic proiectul incepe sa fie finantat, se organizeaza licitatia pentru achizitia serviciilor de cercetare pentru construirea laserilor si a acceleratorului de particule pentru sursa gamma, dupa care urmeaza sa se desfasoare efectiv cercetarile si constructia laserului si a acceleratorului de sursa gamma„. In aceasta etapa se afla in prezent Cehia, care a primit deja aprobarea Comisiei Europene.
Ce este ELI
Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, facilitatea care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.
Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”.
Proiectul din Romania se cifreaza la 280 de milioane de euro, din fonduri europene. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat la finalul anului 2010 ca proiectul „are in vedere doua aspecte stiintifice extrem de importante: dezvoltarea stiintifica necesara construirii unui laser atat de puternic este in sine un challenge, iar in Romania se va studia interactiunea unui laser de mare putere cu tot ceea ce tine de fizica atomica, de interactiunea laser – particule nucleare si particule atomice”.
Aplicatiile experimentelor planificate pe platforma de la Magurele merg de la terapia anticancer si ecologizarea deseurilor radioactive, pana la realizarea de acceleratori de particule performanti. Proiectul consta in obtinerea unor fascicule laser cu intensitati de peste 1.000 de ori mai mari decat cele mai mari valori disponibile astazi.