Sari direct la conținut

Emil Hurezeanu, după discursul vicepreședintelui Vance: Nu există deocamdată o singură poziţie definitivă a SUA față de România

HotNews.ro
Emil Hurezeanu, după discursul vicepreședintelui Vance: Nu există deocamdată o singură poziţie definitivă a SUA față de România
Emil Hurezeanu Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a afirmat, luni, întrebat despre poziţionarea SUA faţă de România, în contextul îngrijorărilor după declaraţiile vicepreşedintelui american J.D. Vance, că nu există deocamdată „o poziţie, pur şi simplu, a Statelor Unite faţă de România, ci există mai multe intervenţii”: „Nu ne rămâne decât să lămurim lucrurile în ce ne priveşte şi să înţelegem că nu suntem într-un stadiu final pur şi simplu de reincriminări, de condamnări, există reveniri”.

„Există mai multe intervenţii, aşa cum aţi observat la sfârşitul săptămânii trecute, pe platforma conferinţei de securitate de la Munchen, unde preşedintele J. D. Vance a avut această intervenţie care a stârnit multe semne de întrebare, multă nemulţumire.

Era vorba acolo de situaţia electorală din România, de situaţia pre-electorală, dacă vreţi, din Germania, de valorile europene puse sub semnul îndoielii de către preşedintele Trump, de felul în care se comunică în democraţiile pe care domnia sa le consideră fragile în Europa”, a declarat, Emil Hurezeanu, la Digi24, întrebat în legătură cu poziţionarea SUA faţă de România.

Ministrul român de Externe a spus că multe din afirmaţii „aveau mai degrabă o legătură cu o sensibilitate, uşor de înţeles, a noii administraţii americane, faţă de problema alegerilor libere şi posibil manipulate sau contrazise de realitate”.

„Administraţia Trump a trecut, ea însăşi, mai demult, prin aceste probleme şi cred că există o altfel de sensibilitate. Nu ne rămâne decât să lămurim lucrurile în ce ne priveşte şi să înţelegem că nu suntem într-un stadiu final pur şi simplu de reincriminări, de condamnări, există reveniri.

De altfel, fiecare dintre militarii americani a avut o partitură distinctă. Secretarul de stat Rubio a vorbit în alţi termeni, n-a exclus posibilitatea integrării, implicării în procesul de pace a ţărilor care şi până acum au contribuit la efortul de război din Ucraina, deci şi a europeanilor. Generalul Kellogg, pe care l-am văzut chiar la începutul reuniunii de la München, joia trecută, care este un vechi şi bun cunoscător al situaţiei din ţara noastră, unul din promotorii cooperării militare şi în zona de securitate româno-americane, ne-a încurajat, susţinând sau revenind cu încurajări mai vechi, înainte de instalarea administraţiei Trump”, a declarat Hurezeanu, citat de News.ro.

Ministrul  a spus că generalul Kellog consideră România „un aliat puternic, esenţial pe flancul estic”.

„O poziţie asemănătoare a avut-o şi astăzi, după o reuniune la sediul alianţei nord-atlantice, la Bruxelles, unde, înainte de întâlnirea propriu-zisă cu ambasadorii tuturor ţărilor aliate, a ţinut să aibă o conversaţie separată cu ambasadorii României, Poloniei şi ţărilor baltice. În discuţia extinsă, cu toţi cei 33 de ambasadori, importanţa flancului estic pentru alianţă şi pentru relaţiile transatlantice a avut un loc distinct în declaraţia comună”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Aflat vineri la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele Statelor Unite a spus despre România că „a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”. JD Vance i-a criticat pe liderii europeni care au părut „încântați” de decizia Bucureștiului.

Afirmația a marcat o schimbare majoră în optica guvernului american față de anularea alegerilor prezidențiale din țara noastră, în condițiile în care Antony Blinken, secretarul de stat al SUA în timpul administrației Biden, declara la un summit OSCE din 5 decembrie că autoritățile române au dezvăluit „un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro