Sari direct la conținut

Vicepreședintele american spune că alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”

HotNews.ro
Vicepreședintele american spune că alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”
J.D. Vance Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Anularea alegerilor prezidențiale din România a fost menționată de vicepreședintele american JD Vance în discursul susținut în prima zi a Conferinței de Securitate de la Munchen, în care a lansat o serie de critici la adresa statelor europene. „Dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a spus JD Vance.

JD Vance a pornit discursul privind România printr-o referire la un fost comisar european care „a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin” și a sugerat că „același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania”.

Deși nu e numit direct, fostul comisar la care face referire vicepreședintele este Thierry Breton. La începutul anului, politicianul francez a arătat spre precedentul din România pentru a evoca o posibilă anulare a rezultatelor alegerilor din Germania, în cazul în care acestea nu se vor desfășura corect. „Au făcut-o în România și va trebui făcut și în Germania, dacă e necesar”, spunea Breton.

Aceste declarații au fost folosite acum de vicepreședintele american pentru a pune sub semnul întrebării respectarea democrației în Europa.

„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”, a spus JD Vance.

„Situația a ajuns atât de rău”, spune Vance, în discursul critic la adresa statelor europene, încât „în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a continuat Vance.

„Dacă alergați de frica propriilor votanți, America nu poate face nimic pentru voi”

De asemenea, Vance a criticat organizatorii conferinței de la München pentru că au împiedicat partidele populiste să participe la eveniment, afirmând că „nu trebuie să fim de acord dar este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu acestea”.

„Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câștiga alegerile”, a continuat Vance.

Vance spune că vrea să știe ce reprezintă Europa, „pentru ce vă apărați”. „Dacă alergați de frica propriilor votanți, America nu poate face nimic pentru voi și, de altfel, nici voi nu puteți face nimic pentru poporul american care m-a ales pe mine și l-a ales pe președintele Trump”, spune el.

Elon Musk, postări frecvente despre România

Subiectul anulării alegerilor din România a fost abordat în lunile precedente de Elon Musk, un apropiat colaborator al președintelui Donald Trump.

La finalul anului trecut, Elon Musk a întrebat, într-o postare pe X, cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator.

După afirmațiile lui Breton, cele amintite și de JD Vance, Musk a distribuit o postare și a spus despre Breton că are „comportament tiranic”. Postarea distribuită de Musk susținea că Thierry Breton „recunoaște că UE a fost responsabilă pentru anularea alegerilor din România”.

În urmă cu o săptămână, Elon Musk a repostat pe contul său de X un interviu acordat de europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu pentru contul lui Mario Nawfal, un susținător proeminent al MAGA în Statele Unite. Teodorescu a spus că Elon Musk ar trebui să vină în Europa să susțină partidele conservatoare, inclusiv în România, în luna mai, când vot avea loc alegerile prezidențiale.

Musk a repostat interviul care a apărut pe contul de X al lui Mario Nawfal, un om de afaceri apropiat republicanilor din Statele Unite. Contul său de X are 2.000.000 de urmăritori, el susținând că are cea mai urmărită emisiune de pe rețeaua de socializare a lui Elon Musk.

Cum motiva CCR anularea alegerilor

Curtea Constituțională a anulat pe 6 decembrie rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și a dispus reluarea scrutinului, ca urmare a documentelor serviciilor secrete analizate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și declasificate de fostul președinte Iohannis.

„Caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă”, se arată în motivarea deciziei fără precedent a Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale. CCR mai arată că „a fost afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au fost nesocotite reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”.

În documentul prin care își argumentează decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, judecătorii CCR spun că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, au constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, iar „toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.

CCR motivează anularea alegerilor și prin nevoia de excludere a ingerințelor unor entităţi statale sau non-statale în campaniile de propagandă. Fostul președinte Klaus Iohannis a numit direct Rusia drept actorul statal implicat în alegeri.

INTERVIURILE HotNews.ro