Sari direct la conținut

Emirul Qatarului acuză un „genocid colectiv” în Orientul Mijlociu

HotNews.ro
Emirul Qatarului acuză un „genocid colectiv” în Orientul Mijlociu
Tamim bin Hamad Al-Thani, emirul Qatarului, în timpul unui discurs pe care l-a susținut la ONU, FOTO: Richard Drew / AP / Profimedia

Criza din Orientul Mijlociu reprezintă un „genocid colectiv”, a declarat joi emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, adăugând că ţara sa a avertizat în repetate rânduri cu privire la „impunitatea” Israelului, relatează Reuters și Agerpres.

„A devenit foarte clar că ceea ce se întâmplă este un genocid, în plus faţă de transformarea Fâşiei Gaza într-o zonă improprie pentru a fi locuită de oameni, în vederea pregătirii pentru strămutare” a palestinienilor din enclavă, a declarat el în timpul summitului Dialogului cooperării în Asia, ce se desfăşoară în prezent la Doha.

Emirul Qatarului a condamnat, de asemenea, loviturile aeriene şi operaţiunile militare terestre ale Israelului „împotriva Republicii libaneze surori”.

Israelul respinge categoric acuzaţiile că ar comite un genocid în Fâşia Gaza, unde a lansat o ofensivă cu aproape un an în urmă, după ce comandouri ale grupării islamiste palestiniene Hamas au întreprins un atac fără precedent în comunităţile din sudul Israelului în data de 7 octombrie 2023.

Autorităţile sanitare din Fâșia Gaza, exclavă palestiniană condusă de Hamas, afirmă că peste 41.500 de persoane au fost ucise aici în urma ofensivei israeliene.

Israelul a lansat săptămâna aceasta o incursiune terestră în sudul Libanului împotriva grupării şiite libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, care a lansat lovituri cu drone și rachete împotriva Israelului în semn de solidaritate cu gruparea Hamas, aliata sa. 

Alături de Egipt, Qatar a mediat negocierile între Hamas și Israel privind încheierea unui armistițiu în Fâșia Gaza, însă ultimele runde de discuții nu au dus la niciun rezultat.

Guvernul israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu a respins de asemenea posibilitatea încheierii unui armistițiu cu Hezbollah.

INTERVIURILE HotNews.ro