Sari direct la conținut

Israelul respinge un armistițiu în conflictul cu Hezbollah, propus de SUA, Franța și alți aliați / „Nu va exista nicio încetare a focului în nord”

HotNews.ro
Israelul respinge un armistițiu în conflictul cu Hezbollah, propus de SUA, Franța și alți aliați / „Nu va exista nicio încetare a focului în nord”
Bombardament israelian în Liban. FOTO: Rabih DAHER / AFP / Profimedia

SUA și Franța au propus miercuri o încetare temporară a focului, pentru o perioadă de 21 de zile, în conflictul dintre Israel și Hezbollah. Armistițiul temporar ar permite celor două părți să negocieze în vederea unei potențiale soluționări diplomatice a conflictului, a declarat un înalt oficial al administrației Biden, potrivit Reuters.

Biroul lui Benjamin Netanyahu a exclus o propunere de încetare a focului între Israel și Hezbollah, declarând: „Informațiile despre o încetare a focului nu sunt adevărate. Aceasta este o propunere americano-franceză, la care premierul nici măcar nu a răspuns”, scrie The Guardian.

În schimb, oficialii au afirmat că „prim-ministrul a instruit IDF să continue luptele cu toată forța”. Peste 600 de persoane au fost ucise și mii au fost rănite în Liban de când Israelul a început luni o campanie intensă de bombardamente.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, s-a alăturat prim-ministrului în respingerea acceptării de către Israel a unei încetări a focului de 21 de zile între Israel și Hezbollah, propusă de SUA și Franța.

Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Katz a declarat: „Nu va exista nicio încetare a focului în nord. Vom continua să luptăm împotriva organizației teroriste Hezbollah cu toată puterea noastră până la victorie și la întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nord la casele lor”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se îndreaptă spre New York pentru a se adresa Organizației Națiunilor Unite, a declarat că nu și-a dat încă răspunsul la propunerea de încetare a focului și că a ordonat armatei să continue lupta.

Susținătorii liniei dure din guvernul său au declarat că Israelul ar trebui să respingă armistițiul și să continue să bombardeze Hezbollah.

Violențele nu s-au redus. Atacurile aeriene israeliene au lovit peste noapte aproximativ 75 de ținte ale Hezbollah în Valea Bekaa și în sudul Libanului, inclusiv depozite de arme și lansatoare gata de tragere, a declarat joi armata israeliană.

În cea mai recentă lovitură, cel puțin 23 de sirieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși când Israelul a lovit o clădire cu trei etaje în orașul libanez Younine în timpul nopții, a declarat primarul orașului, Ali Qusas, pentru Reuters. În Liban locuiesc aproximativ 1,5 milioane de sirieni care au fugit de războiul civil de acolo.

Armata israeliană a declarat că zeci de ținte ale Hezbollah au fost atacate, inclusiv teroriști, clădiri militare și depozite de arme, în mai multe zone în această dimineață.

Aproximativ 45 de rachete au fost trase din Liban către zona de vest a Galileii, unele fiind interceptate, restul căzând pe teren deschis, a declarat armata israeliană.

Netanyahu a repetat promisiunile cum că se va asigura că zecile de mii de israelieni evacuați din zonele de frontieră nordice se pot întoarce acasă.

Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, care conduce una dintre cele două facțiuni naționalist-religioase din coaliția de guvernare, a declarat că Hezbollah ar trebui zdrobit și că numai capitularea acestuia ar face posibilă întoarcerea persoanelor evacuate.

21 de zile de pace

SUA, Franța și alți aliați au cerut o încetare temporară a focului de 21 de zile între Israel și Hezbollah, pentru a permite negocieri mai ample, făcând de asemenea apel la reluarea discuțiilor pentru încheierea unui armistițiu în Gaza.

Apelul a venit în urma unor discuții purtate la reuniunea ONU, miercuri, unde secretarul general al organizației, António Guterres, a declarat că „iadul se dezlănțuie” în Liban.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat miercuri seară că se așteaptă ca atât Israelul, cât și Libanul, care aparent reprezintă Hezbollah în negocieri, să răspundă la apel „în următoarele ore”.

Benjamin Netanyahu urma să sosească joi la New York și era așteptat să spună dacă susține o pauză de 21 de zile în ostilități.

Israelul a anunțat că o operațiune terestră în Liban este posibilă

„Este timpul să se ajungă la o înțelegere la frontiera dintre Israel și Liban care să asigure siguranța și securitatea, pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor”, a spus declarația comună emisă de președintele american Joe Biden și omologul francez Emmanuel Macron.

Cei doi lideri, care s-au întâlnit în marja Adunării Generale a ONU de la New York, au declarat că au lucrat la o încetare temporară a focului „pentru a da diplomației șansa de a reuși și pentru a evita escaladări suplimentare peste graniță”.

Aceștia au îndemnat Israelul și Libanul să sprijine demersul, care a fost aprobat și de Marea Britanie, Australia, Canada, UE, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Încetarea temporară a focului dintre Israel și Hezbollah ar permite celor două părți să negocieze în vederea unei potențiale soluționări diplomatice a conflictului, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.

Armistițiul temporar ar veni într-un moment critic.

Miercuri, cel mai important general israelian a declarat că țara se pregătește pentru o posibilă operațiune terestră în Liban, după o campanie intensă de bombardamente de trei zile care a ucis peste 600 de persoane, alimentând și mai mult temerile legate de un conflict regional.

Întoarcerea locuitorilor strămutați din Israel și Liban

Oficialii SUA au declarat că perioada de 21 de zile a fost aleasă pentru a oferi spațiu în vederea negocierii unui acord mai cuprinzător între cele două părți, care să permită locuitorilor să se întoarcă la casele lor de-a lungul frontierei dintre Israel și Liban, fără teama de noi violențe sau de un „atac similar celui din 7 octombrie în viitor”.

Anunțul a fost făcut la încheierea unei reuniuni aprinse a Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul căreia prim-ministrul Libanului a acuzat Israelul de încălcarea suveranității țării sale.

Najib Mikati a declarat că spitalele libaneze au fost copleșite și nu mai pot primi alte victime.

Trimisul Israelului la ONU a declarat în cadrul Consiliului de Securitate că țara sa nu dorește un război la scară largă și că Iranul este „forța motrice” din spatele instabilității din Orientul Mijlociu.

La rândul său, ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat că „sprijinul neclintit al SUA și al Marii Britanii pentru Israel le-a dat carte albă pentru tot felul de comportamente sinistre”.

Un impuls pentru negocierile din Gaza

Au existat tensiuni între SUA și aliații săi europeni cu privire la oportunitatea de a solicita o încetare imediată a focului în cadrul Consiliului de Securitate.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a susținut o încetare imediată a focului, afirmând că este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei, adăugând că „un război în toată regula nu este în interesul poporului israelian sau libanez”.

Dar diplomații americani au susținut că o cerere necondiționată de încetare a focului sub forma unei declarații comune a Consiliului de Securitate ar putea fi văzută ca acceptarea unei echivalențe morale între comportamentul Israelului și Hezbollah, care este etichetat drept grup terorist de către SUA.

Propunerea de încetare temporară a ostilităților timp de trei săptămâni ar putea oferi în același timp o platformă pentru redeschiderea discuțiilor blocate cu privire la încetarea focului între Hamas și Israel în Gaza.

Hezbollah a declarat că își va opri atacurile dacă Hamas este de acord cu o încetare a focului în Gaza, însă în prezent nu există niciun semn că liderii Hamas sau prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu vor ajunge la un acord.

INTERVIURILE HotNews.ro