Sari direct la conținut

Emisarul lui Trump pentru Ucraina, anunț important despre negocierile de pace, cu zece zile înainte de preluarea mandatului. Semnal pentru Putin

HotNews.ro
Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia
Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Donald Trump dorește să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”, dar nu va face concesii președintelui rus Vladimir Putin în cursul rezolvării conflictului, a declarat pentru Fox News trimisul special pentru Ucraina al președintelui ales, Keith Kellogg.

„Cred că oamenii trebuie să știe că el (Donald Trump) nu încearcă să dea nimic lui Putin sau rușilor. El încearcă să salveze Ucraina și să-i păstreze suveranitatea și se va asigura că totul este corect și echitabil”, a declarat Keith Kellogg pentru Fox News.

Declarația a venit cu aproximativ zece zile înainte ca Donald Trump să preia funcția de președinte al SUA.

În discuția cu Fox News, Kellogg a spus că „cea mai mare greșeală” a președintelui demisionar Joe Biden a fost că nu a negociat cu Putin timp de mai bine de doi ani.

Administrația Trump „intenționează să creeze condiții pentru ca președintele” să discute atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu liderul rus, a spus Kellogg.

Acesta a mai spus că și-a stabilit un obiectiv „personal și profesional” din a încerca să găsească o soluție la conflict în termen de 100 de zile de la inaugurarea lui Trump, la 20 ianuarie.

Trump a spus că îl înțelege pe Putin

Trump și-a exprimat recent speranța că va fi capabil să oprească războiul din Ucraina în termen de șase luni de la preluarea mandatului, scrie The Moscow Times.

În același timp, el a spus că înțelege „sentimentele” Rusiei, care s-a opus aderării Ucrainei la NATO. „Asta ar fi însemnat că Rusia ar fi avut pe cineva (din NATO) chiar la ușa ei”, a spus Trump.

Potrivit acestuia, Moscova și Kievul „au avut o înțelegere” care convenea ambelor părți, dar Biden a rupt-o, spunând că Kievul ar trebui să poată adera la alianță.

Dorința Ucrainei de a adera la NATO este una dintre principalele nemulțumiri ale Rusiei în legătură cu începerea negocierilor de încetare a focului, potrivit oficialilor de la Kremlin.

Ce vrea Moscova, ce vrea Kievul

Moscova vrea, de asemenea, retragerea trupelor ucrainene din părțile neocupate ale regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson. În plus, Putin cere Kievului să recunoască aceste regiuni și Crimeea ca fiind rusești, precum și să confirme statutul nenuclear al țării.

În decembrie, președintele rus a reiterat cererile, dar a menționat disponibilitatea sa de a face compromisuri în timpul discuțiilor.

Zelenski, la rândul său, a declarat că, pentru un acord diplomatic, Ucraina are nevoie de garanții de securitate pentru teritoriile pe care le controlează.

În același timp, Kievul nu are de gând să renunțe la pretențiile sale față de regiunile pierdute, a subliniat președintele ucrainean, deși poziția sa s-a mai înmuiat în ultimele luni, el sugerând că teritoriile ar putea fi recuperate ulterior, prin diplomație.

Kellogg va merge în Ucraina după inaugurarea lui Trump

Zilele trecute, emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina și-a amânat turneul de evaluare pe care urma să-l facă la Kiev și în alte capitale europene până după inaugurarea lui Trump, la 20 ianuarie, au spus patru surse ale agenției Reuters.

Generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg planificase inițial o misiune la Kiev pentru a se întâlni cu liderii ucraineni la începutul lunii ianuarie, plus întâlniri cu oficiali din câteva capitale europene, printre care Roma și Paris.

Dar vizita, care ar fi marcat primul caz în care reprezentanți ai administrației Trump s-ar fi deplasat la Kiev după alegerile din 5 noiembrie, a fost amânată, au declarat sursele Reuters.

Acum se preconizează că emisarul special va merge în Ucraina după ce Trump își va prelua funcția, dar nu a fost stabilită nicio dată.

INTERVIURILE HotNews.ro