Sari direct la conținut

Enervari legate de politica externa germana: cancelarul Merkel in vizita la lobby-istii americani anti-Obama, ex-cancelarul  Schroder in petreceri cu Putin, ministrul de externe Steinmeier reticent

HotNews.ro

Joi, cancelarul Angela Merkel pleaca in vizita oficiala in SUA. Invitatia i-a lansat-o presedintele Barack Obama inca din luna ianuarie. Insa prietenia germano-americana e umbrita de recentul scandal al interceptarilor NSA, in cadrul carora nu doar telefonul mobil al lui Merkel, ci si toata reteaua comunicationala din Germania a fost spionata cu sarg de americani. Presa germana a aflat cu stupoare ca singura aparitie publica a cancelarului german in decursul vizitei sale in SUA va fi tocmai la lobby-istii conservatori de la Camera de Comert a SUA, care au blocat unele reforme ale lui Obama, in spiritul oponentilor sai politici republicani. Cu doar trei zile inainte, ex-cancelarul Gerhard Schröder bea sampanie cu Putin, gest comentat sec si neutru de ministrul de externe german.

· Cuiul NSA

Merkel a fost socata afland ca, inca din anul 2002, propriul ei telefon de partid ii era ascultat de National Security Agency (NSA), nemaivorbind de interceptarile a sute de milioane de comunicatii de pe teritoriul federal. Dezvaluirile facute de Edward Snowden, nedezmintite oficial si detaliat de administratia americana, au dus la necesitatea „restabilirii increderii”.

„Asa ceva nu se face intre prieteni”, a declarat anul trecut cancelarul german. In spiritul transparentei la nivel institutional, in luna octombrie a anului trecut, guvernul german a trimis administratiei americane o adresa oficiala prin care se cerea clarificarea problemei. Pana in ziua de astazi, adresei nu i s-a dat raspuns care sa fie facut public.

Germanii vor un tratat „No-Spy”, incheiat intre serviciul secret american NSA si serviciul de informatii federal BND, prin care sa se convina excluderea spionarii reciproce. Acest proiect a fost promis cetatenilor de guvernul german pana la finele anului in curs, sortii realizarii lui sunt insa evaluati ca slabi.

Inca de la primele discutii de sondaj, presedintele serviciului de spionaj de la Oficiul federal pentru Protectia Constitutiei, Hans-Georg Maassen, si Gerhard Schindler de la BND au primit un raspuns franc: serviciile de securitate ale SUA nu au de gand sa „se lege” printr-un astfel de contract, nu intra in discutie decat „un consens vag”, intre serviciile secrete ala celor doua tari.

· Cuiul Ucraina

Desigur ca pe agenda discutiilor Merkel-Obama de vineri se regaseste Tratatul de liber-schimb transatlantic. Tot asa sigur este ca se va discuta despre criza din Ucraina, unde pozitiile nu au ajuns inca la un numitor comun. Presedintele american urmeaza o linie mai de forta decat Germania si Uniunea Europeana, caci europenii, germanii in special, sunt mult mai dependenti economic de rusi, iar aceasta impone o abordare mai „soft”.

Nu doar gazul rusesc tine in sah pozitia germana relativ la conflictul ucrainean. E vorba de mari investitii, de mii de firme din Germania active in Federatia Rusa, de un schimb comercial important intre cele doua tari. Mai e vorba de banii rusesti depozitati in banci germane, de investitiile imobiliare si de firmele cu capital rusesc, din Germania.

Si mai e vorba de istoricul intelegerilor germano-ruse, care au dus la caderea Zidului Berlinului acum un sfert de secol, precum si la repatrierea, in anii 90, a peste doua milioane de etnici germani de pe teritoriile fostului URSS. De aceea, pana acum, pozitia oficiala germana in problema crizei din Ucraina a fost un „Jain” tipic nemtesc. Cuvantul vine prin comasarea lui „Ja” si „Nein”, exprimand o pozitie de mijloc, de compromis.

Steve Szabo, director al Think-Tank-ului de la Washington Transatlantic Academy crede ca, in cursul vizitei de vineri a cancalarului german in SUA „Obama vrea sa afle, cat de departe este dispusa Merkel sa mearga, in problema sanctiunilor contra Rusiei”. Pana acum, semnalele sunt ca Berlinul nu are interese in aplicarea unor sanctiuni economice prea dure si in izolarea Moscovei. Nici nu e de mirare, daca ne gandim la pragmatismul german.

· Interese fel de fel

In virtutea aceluiasi pragmatism, Merkel se duce la Camera de Comert a SUA, o vizita „cu usile deschise”. Presedintele acesteia, Tom Donohue (75 de ani), lucreaza la etajul patru dintr-o cladire nu departe de Casa Alba, scrie Tagesschau online. E un loc simbolic pentru importanta acestei institutii cu bani multi si putere la fel.

US Chamber of Commerce reprezinta aproximativ trei milioane de firme americane, lupta contra regularizarii pietelor financiare, impotriva dreptului de co-decizie a sindicatelor din firmele din sudul SUA, impotriva salariului minim pe economie si a retributiei egale pentru femei si barbati. Toate acestea sunt actiuni contrare politicii lui Obama. In campania contra reformei din sanatate, un proiect de prestigiu al presedintelui american, lobby-istii de la Chamber of Commerce ar fi investit 80 de milioane de dolari,

Prin urmare, Merkel se duce la Donohue si nu in secret. Tot publica si cu mare tam-tam mediatic a fost insotita vizita la Moscova a fostului cancelar german, Gerhard Schröder. Acesta s-a retras acum noua ani din politica, optand pentru un post de conducere la banca de investitii Rotschild, apoi la societatea Nordstream AG, un consortiu elvetian in portofoliul caruia principalul proiect este constructia si administrarea conductei de gaz dintre Vyborg, in Rusia si Greiswald in Germania.

In ciuda retragerii sale din politica, faptul ca Schröder si-a sarbatorit a 70-a zi de nastere la St. Petersburg, cazand luni, cu euforie, in bratele primitoare ale presedintelui Putin, de care il leaga o veche prietenie, n-a putut trece nebservat in mass-media internationala. Iar numele lui Schröder e vesnic legat de varful politicii germane si cea mai importanta functie executiva in stat.

Care a fost reactia ministrului de externe german? Modesta e un cuvant bland. Frank-Walter Steinmeier, fost sef al Cancelariei germane si vechi comiliton al lui Schröder gaseste putine cuvinte si acestea, politic, nu spun nimic.

„Domnul Schröder nu are nici o raspundere guvernamentala si, de aceea, are libertatea sa decida cand si unde isi sarbatoreste ziua de nastere sau unde ia parte la receptii cu prilejul zilei sale de nastere”, potrivit Der Spiegel. Corect, nemteste si fara pericol pentru Steinmeier sa ajunga la tribunal, pentru declaratii ce lezeaza sfera privata a unui fost cancelar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro