Este virusul HMPV periculos pentru copii? Câte dintre virozele care apar la copii sunt provocate de metapneumovirus și care sunt simptomele

Unul din zece copii care răcesc iarna sunt infectați cu metapneumovirusul uman (HMPV), arată datele Ministerului Sănătății. Vorbim însă despre un virus periculos, venit din China, așa cum s-a vehiculat în ultima perioadă în spațiul public, sau despre un virus banal, care provoacă răceli clasice de sezon?
Metapneumovirusul uman (HMPV) este responsabil pentru aproximativ 10% din totalul infecțiilor respiratorii care apar, în sezonul rece, la copii, arată Ministerul Sănătății.
Metapneumovirusul (HMPV) este un virus respirator „foarte comun”, a cărui circulație se intensifică în special în sezonul rece.
Virusul provoacă răceli de sezon obișnuite, iar în cazul copiilor, una din zece viroze care apar în sezonul rece este cauzată de acest virus, arată datele prezentate de Ministerul Sănătății.
Cercetările arată că majoritatea copiilor sunt susceptibili de a avea o infecție cu acest virus cel puțin o dată înainte de vârsta de 5 ani.
Autoritățile din România spun că, până în acest moment, metapneumovirusul nu a pus probleme deosebite în țara noastră, nici în rândul copiilor. Asta chiar dacă, în China, a fost raportat un număr crescut de infectări cu acest virus la copiii sub 4 ani, iar în Marea Britanie, la cei sub 5 ani.
Virusul vine din China?
„HMPV este un virus respirator obișnuit pe care îl urmărim în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI). Acesta a fost detectat la un număr mic de cazuri, în România, începând din sezonul 2013-2014”, arată specialiștii de la Institutul de Sănătate Publică.
Atunci au fost doar 15 cazuri în intreg sezonul, în alți ani sub 10, iar în sezonul 2024-2025 au fost confirmate, până la această dată, două cazuri, arată INSP.
Specialiștii INSP vorbesc însă despre cazurile ce prezintă complicații, în care se face testare de laborator. Infecția cu acest virus poate fi însoțită de complicații în special în cazul persoanelor cu afecțiuni pulmonare cronice sau cu deficiențe imune, care sunt mai expuse riscului.
Potrivit Ministerului Sănătății, se estimează că metapneumovirusul provoacă mii sau zeci de mii de viroze în sezonul rece, atât la copii, cât și la adulți. Nu vorbim însă despre cazuri grave, ci despre răceli banale, pentru care nu se face testare de laborator.
În Europa, virusul a fost identificat încă din anul 2001, mai precizează Ministerul Sănătății. El nu reprezintă o noutate și nu a apărut brusc, în acest sezon, în China, așa cum s-a vehiculat.
Cum se transmite virusul HMPV
Virusul se transmite prin contactul cu persoane sau suprafețe infectate.
Este posibil să fii expus la virus dacă:
- Atingi gura, nasul sau ochii după ce atingeți suprafețele infectate;
- Intri în contact cu picături provenind de la strănut sau tuse de la o persoană infectată.
- Perioada de incubație – timpul dintre expunerea la primele semne ale simptomelor – este de 3 până la 6 zile.
Care sunt simptomele
Simptomele infecției cu metapneumovirus uman (HMPV) sunt, de obicei, ușoare și dispar în două – cinci zile.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Tuse
- Congestie și secreții nazale
- Febră
- Dureri în gât
- Greață, vărsături, diaree
- Acestea dispar de obicei în două până la cinci zile. Tratamentul este simptomatic.
- Nu există vaccin.
Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii
Specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor:
- Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;
- Respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului și a gurii în plica cotului în timpul strănutului;
- Aerisirea zilnică a încăperilor;
- Evitarea locurilor aglomerate;
- Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate;
- Evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora și adresarea la medicul de familie.
- Îndemnăm populația să respecte măsurile de prevenire și să contacteze medicul de familie în cazul apariției simptomelor respiratorii.
Foto: Dreamstime.com.