Sari direct la conținut

Eu cu cine votez? Cine candidează la Primăria Sectorului 5: fiul lui Piedone, fostul primar Vanghelie, un avocat și un fost șef de ADP

HotNews.ro
Vlad Piedone, Marian Vanghelie și Alexandru Dimitriu, Foto: Facebook, Inquam Photos / Octav Ganea și George Călin
Vlad Piedone, Marian Vanghelie și Alexandru Dimitriu, Foto: Facebook, Inquam Photos / Octav Ganea și George Călin

Cei 10 candidați la Primăria Sectorului 5 sunt:

  • Vlad Popescu Piedone – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)
  • Adrian Nicolae Vigheciu – Alianţa Electorală PSD-PNL
  • Alexandru Paul Dimitriu – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
  • Constantin Mirel State – PRM
  • Savel Adrian Albu – REPER
  • Lidia Vadim-Tudor – AUR
  • Ştefănel Dan Marin – Partidul S.O.S. România
  • Marian Vanghelie – independent
  • Mario Rafael Ilie – Partidul Mişcarea România Suverană
  • Arhitectul Michael Dan Ujeuca – Partidul Social Democrat Unit

Cine este Vlad Popescu Piedone

Vlad Popescu Piedone. Foto: Inquam Photos / Saul Pop

În vârstă de 35 de ani, Vlad Popescu Piedone este băiatul lui Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5 care acum candidează la Primăria Capitalei. Și-a anunțat candidatura pentru Primăria Sectorului 5 încă de când tatăl său era în închisoare. Este căsătorit și are doi copii.

În ceea ce privește studiile, Vlad Popescu a absolvit Facultatea de Drept în cadrul Universității Titu Maiorescu din București, în anul 2012. Din 2020 este deputat, fiind ales pe listele PSD.

Conform G4Media, locul eligibil a fost alocat în baza unei înțelegeri cu PUSL, al cărui membru era Vlad Popescu Piedone. De altfel, pe site-ul Camerei Deputaților e menționat că din februarie 2021 proaspătul deputat a trecut de la PSD, la PUSL. Cu toate acestea el a rămas în continuare parte a grupului parlamentar PSD.

Înainte de a fi deputat a fost consilier în domeniul vânzărilor și promovării la Urban și a lucrat în industria HORECA.

În ceea ce privește viața politică, din mai 2021 este președintele filialei Suceava a Partidului Puterii Umaniste (social – liberal ) – PPU. În perioada 2020-mai 2021 a fost președintele Filialei PPU Sector 5.

Potrivit declarației de avere, Vlad Popescu Piedone are 5 terenuri în intravilan, în București și Ilfov, deținute împreună cu soția sau sora sa. Toate au fost primite prin contract de donație.

În declarația de avere mai apar o casă și 3 apartamente, la fel, deținute împreună cu soția sau sora, dobândite prin moștenire sau donație, dar și 6 mașini de epocă, acestea fiind trecute înainte pe numele tatălui – Cristian Popescu Piedone.

În ultimul an a vândut două mașini, din vânzare încasând aproape 38.000 de euro. În bancă, Piedone jr are un depozit de circa 200.000 euro.

Vlad Piedone a încasat anul trecut 132.618 lei din salariul de deputat, iar soția lucrează ca economist la Kebap Shop – de unde a încasat 20.072 lei.

Cine este Adrian Nicolae Vigheciu

Adrian Nicolae Vigheciu. Foto: Inquam Photos / George Calin

Adrian Nicolae Vigheciu este candidatul alianței PSD-PNL la Primăria Sectorului 5. Este căsătorit, are doi copii și este licențiat în științe politice la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea București și administrație la Facultatea de Administrație Publică/ Şcoala Naţionala de Studii Politice şi Administrative.

În 2009-2012 a fost consilier parlamentar la Senat, 2012-2016, director la ADP Sector 6, 2016-2020 administrator public la Primăria Sectorului 6, din 2020 este consilier general PSD și director executiv la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Ilfov.

Potrivit declarației de avere, Vigheciu are 4 apartamente împreună cu soția, 3 cumpărate, unul moștenit, 60.000 lei în cont, acțiuni la două societăți – Quantum Property (25%) și ILMATEV (50%), credite luate de la bancă de aproape 1,3 milioane lei.

În 2023 a câștigat 123.381 lei din salariu de la Asociația de Gestionare Integrată a Deșeurilor, și 15.240 lei indemnizația de consilier general. Soția a avut venituri de 97.493 lei.

Cine este Alexandru Paul Dimitriu

Alexandru Paul Dimitriu. Foto: Facebook

Alexandru Dimitriu candidează din partea Alianței Dreapta Unită, are 41 de ani și este avocat de profesie. A terminat dreptul la Universitatea Nicolae Titulescu, iar la Universitatea București a făcut un master și un doctorat. Acesta a făcut și facultatea de Relații Internaționale la Academia de Studii Economice, însă acolo nu și-a obținut licența.

Înainte de a fi consilier local la Sectorul 5, Dimitriu a lucrat ca avocat asociat la Casa de Avocatură „Piperea și Asociații”, a lui Gheorghe Piperea, și a fost secretar de stat în Ministerul Justiției. Acum are propriul cabinet de avocatură.

Potrivit declarației de avere are 1 teren în intravilan, aferent apartamentului, 1 apartament și două garaje, deținute împreună cu soția, 1 Audi din 2014, circa 40.000 lei în cont, un împrumut de 429.000 lei acordat în nume personal, datorii de 46.000 euro.

În 2023 acesta a avut un venit de 13.576, indemnizația de consilier, iun venit de 442.905 de la cabinetul de avocatură, iar soția 102.000 lei indemnizație creștere copil.

Cine este Marian Vanghelie

Marian Vanghelie. Foto: Inquam Photos / George Călin

Marian Vanghelie (56 de ani), primarul Sectorului 5 între 2000 și 2015, candidează independent pentru un nou mandat. În aprilie 2015 a fost suspendat din funcție din cauza arestului preventiv în care fusese plasat pe motive de corupție.

A fost trimis în judecată în mai multe rânduri de procurori. În mai 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită, în procesul început în anul 2015. DNA l-a acuzat că primarul ar fi încasat foloase necuvenite de 30,4 milioane de euro. Vanghelie a făcut apel, iar procesul se judecă la Curtea de Apel București.

La depunerea candidaturii, Vanghelie a susținut că problemele din justiție din ultimul deceniu l-au întărit. „Liderii adevărați care au făcut istorie nu au reușit decât după ce au făcut pușcărie”, a spus fostul primar al Sectorului 5.

Și la alegerile locale din 27 septembrie 2020, Marian Vanghelie a candidat fără succes pentru un nou mandat. Ulterior, la alegerile parlamentare din acel an, Vanghelie a fost pus pe prima poziție a listei pentru Camera Deputaților a Partidului Ecologist în județul Călărași. Însă PER nu a trecut de pragul electoral, iar Vanghelie nu a obținut mandatul.

Potrivit declarației de avere, Vanghelie are două case, una dobândită în 2001 și una în 2008, un Mercedes din 2000, 5 ceasuri de 70.000 euro și 5 tablouri de 85.000 euro, acțiuni de 3,5 milioane lei la București SA și un împrumut de 1,7 milioane lei acordat unei rude în nume personal. Anul trecut Vanghelie nu a înregistrat niciun venit.

Marian Vanghelie și-a luat Bacalaureatul la 33 de ani, din a doua încercare. În 2015, Vanghelie declara că este „student la Administrație Publică”, însă nu se știe dacă a terminat studiile. La vremea respectivă, Marian Vanghelie a cerut magistraţilor să îi ridice arestul la domiciliu tocmai pentru a merge la cursuri.

Vanghelie este cunoscut pentru gafele gramaticale, precum conjugarea greșită a verbului „a fi” și „almanahe”, fiind poreclit „primarul care este”.

Pe plan politic, Vanghelie a fost vicepreședinte al Partidului Social Democrat, apoi președintele Organizației PSD a Municipiului București.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro