Sari direct la conținut

#EuroIMPACT Corina Creţu despre absorbţia fondurilor europene: "Îmi e frică să nu repetăm greşelile din trecut"

HotNews.ro
Corina Cretu, Foto: Comisia Europeana
Corina Cretu, Foto: Comisia Europeana

​Comisarul european pentru policiti europene, Corina Creţu, a declarat în cadrul evenimentului EuroIMPACT, organizat la București de Institutul European din Romania în parteneriat cu Hotnews.ro – StartupCafe.ro, că este dispusă să schimbe programele operaţionale astfel încât România să poate absorbi mai multe fonduri europene.

„În România cel mai bun proiect este cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, în domeniul competitivităţii. Şi tocmai de aceea sunt bucuroasă că am reuşit să schimbăm programul operaţional regional şi să folosim mai mult instrumente financiare de 150 de milioane de euro pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, a spus Corina Creţu.

Comisarul european se teme ca România să nu facă proiecte pe ultima sută de metri a bugetului actual acordat României, la fel cum s-a întâmplat în trecut. „Am spus foarte clar că sunt deschisă să schimbăm programele operaţionale. De pildă, Cehia, săptămâna trecută, ministra a venit la mine cu o solicitare. Au acordat foarte mulţi bani pentru digitalizare, nu reuşesc să-i cheltuie şi doresc să-i transfere în alte domenii unde solicitările sunt mai mari. Cum spuneam, uneori sunt proiecte greoaie, birocraţii, dar tocmai de aceea spuneam că în ciuda acestor lucruri trebuie să avem proiecte de calitate. De aceea, îmi e mie frică să nu repetăm greşelile din trecut, când pe ultima perioadă de programare s-au făcut proiecte doar de dragul de a atrage bani europeni fără a avea neapărat indicatori maximi în ceea ce priveşte locurile de muncă, în ceea ce priveşte valoarea adăugată”, a spus Corina Creţu.

Propunerea pentru autostrada Târgu Mureş-Iaşi

Comisarul european s-a referit în principal la capitolul de infrastructură, unde proiectele iau mult timp. „Vorbesc de proiectele de infrastructură pentru că aceste proiecte nu se pot face peste noapte. Este nevoie de foarte multă expertiză, de proiecte de analiză. Este vorba de hărţi geografice. Ştiţi foarte bine, de pildă, autostrada Târgu Mureş-Iaşi străpunge munţii, sunt porţiuni foarte greoaie, este un proiect foarte scump. Este absolut imposibil să crezi că o asemenea autostradă poate fi construită doar pe bani europeni şi doar într-un ciclu european. Deci, de aceea, noi ne-am oferit să facem studiul de fezabilitate până în anul 2020, iar în următorul ciclu financiar, 2021-2027, să se înceapă construcţia unor tronsoane. Nu am primit aceste solicitări. Voi discuta cu doamna prim ministru.”

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro