Sari direct la conținut

Euroins și-ar putea cere insolvența în instanță din cauza executărilor silite / Surse: Circa 100 de mașini ale fostului lider RCA – sechestrate acum 3 zile

HotNews.ro
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Euroins se confruntă cu un val de executări silite pornite în peste 2.100 de dosare după data de 17 martie, când i-a fost retrasă autorizația de funcționare, care au dus la scăderea accelerată a lichidităților financiare, motiv pentru care asigurătorul, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, administratorul interimar al societății, a convocat AGA pentru a-și cere insolvența în instanță.

Euroins, reprezentată legal de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în calitate de administrator interimar, reprezentat de Călin Rangu, solicită convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor în data de 30 mai 2023, potrivit unui anunț publicat în Curierul Național.

Pe ordinea de zi se află aprobarea formulării cererii de deschidere a procedurii insolvenței de către Euroins și mandatarea conducerii societății pentru a depune această cerere în instanță.

Val de executări silite la Euroins în baza a peste 2100 de dosare din instanțe

Unul dintre motivele pentru care FGA a decis convocarea adunării extraordinare a acționarilor este „scăderea accelerată a activelor lichide ale societății ca urmare a executărilor silite pornite împotriva societății într-un număr de 2.114 dosare execuționale în perioada 17.032023-18.04.2023”.

Alte motive sunt date de faptul că societatea are obligații scadente de plată la data de 20 aprilie 2023, dar și din cauză că Tribunalul București a respins în 29 martie cererea Euroins de suspendare a executărilor silite, iar Curtea de Apel i-a respins asigurătorului în data de 24 aprilie 2023 cererea de suspendare provizorie a deciziei ASF prin care i-a fost retrasă autorizația de funcționare.

Surse: Circa 100 de mașini Euroins au fost ridicate de executorii judecătorești

Potrivit surselor HotNews.ro, situația este gravă la fostul lider RCA pe fondul dosarelor de daună câștigate în instanță de păgubiți ai Euroins, care pe baza deciziilor de executare silită din instanțe angajează executori judecătorești care vin și pun poprire pe conturile și bunurile societății de asigurări.

  • „În urmă cu 3 zile au venit executorii judecătorești care au pus sechestru asiguratoriu pe aproximativ 100 de mașini ale Euroins. Aceste mașini se scot la vânzare și se plătesc astfel datoriile către creditorii asigurătorului care au câștigat în instanțe aceste drepturi.
  • Valoarea materială solicitată în cele peste 2.100 de dosare de executare silită este de câteva ori mai mare decât lichiditățile Euroins, în timp ce conturile societății sunt blocate”, au precizat joi pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

HotNews.ro a solicitat atât către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cât și către Euroins, să precizeze care este situația lichidităților societății, ce active au fost sechestrate deja și ce sume sunt cerute în cele peste 2.100 de dosare din instanțe și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Care sunt implicațiile convocării acționarilor pentru ca Euroins să-și ceară insolvența

Faptul că Euroins ar putea să-și ceară insolvența în instanță nu e o surpriză. Propunerea este făcută de către Fondul de Garantare a Asiguraților, care a fost numit de ASF administrator interimar al societății, și este o obligație legală.

Același lucru s-a întâmplat și când FGA a preluat conducerea interimară la City Insurance.

Insolvența unei societăți de asigurări poate fi cerută în instanță în 2 moduri: de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și de către societatea în cauză.

În convocatorul FGA se spune că dacă nu se întrunește cvorumul necesar la data de 30 mai, ședința adunării generale a acționarilor Euroins va avea loc pe 31 mai.

  • Ce se va întâmpla însă dacă acționarii Euroins nu se prezintă la aceste ședințe convocate de FGA ori se prezintă și resping propunerea FGA de a cere în instanță insolvența?

Răspunsul în ambele cazuri este același: propunerea FGA rămâne fără obiect. FGA nu poate cere singur în instanță insolvența societății Euroins.

ASF a cerut oficial în instanță falimentul Euroins: De ce este important pentru păgubiții și clienții fostului lider RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut oficial în instanță falimentul Euroins, fostul lider RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe în vigoare, iar primul termen dat la Tribunalul București este 28 aprilie.

Procesul este important deoarece în funcție de decizia instanței curg anumite termene limită privind valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins, dar și cereri de plată a daunelor către FGA.

ASF a depus cererea de faliment împotriva Euroins în data de 18 aprilie 2023, în cadrul unui proces aflat deja pe rol de luna trecută, în care mai multe service-uri auto îi cer de asemenea falimentul fostului lider RCA.

Primul termen în acest dosar este 28 aprilie 2023, dar cel mai probabil nu se va lua o decizie atunci, ci la un termen ulterior de judecată, ținând cont de complexitatea acestui caz.

Toate polițele Euroins în vigoare vor înceta de drept în maxim 90 de zile de la decizia deschiderii procedurii de faliment

Decizia instanței este importantă pentru toți clienții și păgubiții Euroins, deoarece în funcție de aceasta vor ști cât timp mai sunt în vigoare asigurările lor ori cât timp mai au la dispoziție pentru a solicita plata daunelor de la Fondul de garantare a Asiguraților (FGA).

Astfel, după ce Tribunalul București va decide deschiderea procedurii de faliment în cazul Euroins, efectul imediat este că în termen de 90 de zile, de la acest moment, polițele de asigurare emise de acest asigurător vor înceta de drept.

După ce falimentul Euroins este decis definitiv în instanță curge un alt termen limită

Dacă hotărârea de deschidere a procedurii falimentului împotriva Euroins rămâne definitivă, începe să curgă un alt termen limită: de la acel moment, toți clienții și păgubiții Euroins vor mai avea la dispoziție maxim 90 de zile până la care pot depune cereri de plată pentru despăgubiri la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Păgubiții și clienții Euroins au transmis peste 30.500 de solicitări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) privind cereri de plată de daune ori restituiri de primă, dar până la data de 3 aprilie Fondul a înregistrat oficial puțin peste 10.100 de astfel de cereri.

Potrivit estimărilor ASF, FGA ar putea avea de plătit 250 milioane de euro către păgubiții și clienții Euroins.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro