Sari direct la conținut

Europa inecata in Dambovita (de Ovidiu Nahoi)

Evenimentul Zilei

Dincolo de problema politicii energetice comune, aflata pe ordinea de zi a reuniunii, nominalizarea candidatului pentru Comisia Europeana era un subiect de mare interes pentru jurnalistii romani. Explicabil. La Bucuresti circulau deja zvonuri privind controversele pe aceasta tema dintre presedinte si premier.

De ce a surprins totusi Traian Basescu? A surprins pentru ca, in dimineata aceleiasi zile, si tot pe pamant finlandez, declarase ca a discutat chestiunea chiar cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si atrasese public atentia ca persoana nominalizata de Romania trebuie sa fie suficient de bine pregatita pentru a trece de votul din Parlamentul European.

Asadar, dimineata, presedintele nu parea deloc dezinteresat de subiect. Dimpotriva! Iar dupa-amiaza, vorbele acelea rostite scrasnit pareau sa indice mai curand frustrarea decat detasarea.

Vorbim despre impresii si zvonuri, pentru ca, in realitate, de asta a avut parte opinia publica din Romania in legatura cu nominalizarea comisarului european.

Primul mare gest politic al Romanei in calitate de (practic) stat membru al Uniunii Europene a fost sinonim cu o alta trosneala specific damboviteana. Miza adevarata a fost uitata, dimensiunea europeana a gestului a fost ignorata sau pur si simplu neinteleasa.

Presedintele si premierul ar fi trebuit sa fie parteneri pentru desemnarea unei persoane bine pregatite, capabila sa lucreze in echipa si cu o cunoastere solida a infinitelor subtilitati ale activitatii din interiorul institutiilor europene. Nimic din toate acestea.

Tot ce razbate din spatele usilor inchise indica o competitie pentru ipotetice dividende politice interne. Palatul Cotroceni si Palatul Victoria si-ar dori, fiecare in parte, un om care sa fie asociat cat mai bine cu unul dintre partidele rivale de la putere.

Fiecare spera, probabil, ca, dupa cei trei ani de activitate la Bruxelles, comisarul roman va descinde acasa precum ucenicul de la inteleptul de pe munte. Si le va impartasi celor de jos ceva din crampeiele de intelepciune „furate” de pe acolo, strangand astfel puncte electorale pentru partidul sau.

Palatul Victoria vrea sa rezolve singur problema. Doar corespondenta de la Bruxelles pe tema comisarului european a sosit la sediul guvernului, nu al presedintiei. Dar si Palatul Cotroceni doreste sa influenteze numirea.

La urma urmelor, in Tratatul de la Nisa se spune ca persoanele candidate pentru Comisie sunt nominalizate de „Statele Membre”, iar Basescu este seful statului!

Din aceasta dilema, cei doi oameni politici nu pot iesi. Razboiul se poarta cu indarjire, la adapost de ochii publici. Iar presedintele Comisiei Europene, care inca asteapta clarificarile de la Bucuresti, are toate motivele sa se intrebe: oare cine Dumnezeu decide in capitala acestei tari pe care tocmai ne-am hotarat sa o primim alaturi de noi?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro