Sari direct la conținut

"Europa nu are nevoie de Euro" – Thilo Sarrazin da din nou lovitura cu o carte care promite polemici aprinse

HotNews.ro
Coperta cartii Europa n-are nevoie de Euro de Thilo Sarrazin, Foto: Hotnews
Coperta cartii Europa n-are nevoie de Euro de Thilo Sarrazin, Foto: Hotnews

Visul despre Euro tinde sa devina cosmar. Maretul proiect al monedei unice europene se dovedeste, in timp, a fi plin de riscuri. Tari intregi sunt amenintate de falimentul de stat. O afirmatie a Angelei Merkel a devenit, intre timp, celebra: „Daca Euro esueaza, atunci esueaza Europa“. Cancelarul Germaniei pare a lega soarta Uniunii Europene de cea a banului sau unitar. Un autor german si fost director la Bundesbank i se opune, printr-o argumentatie de expert. Thilo Sarrazin zice ca Europa nu are nevoie de euro, pentru a exista. El critica aspru situatia in care s-a ajuns, spunand ca aceasta e rezultatul unei „politici a dorintelor“.

Cartea lui Thilo Sarrazin apare pe piata germana marti, 22 mai, in forma tiparita, CD, si audio-carte. Cu titlul complet „Europa nu are nevoie de Euro – cum ne-a dus in criza gandirea noastra politica bazata pe dorinte“ (editura DVA, 464 pag.), noua provocare a lui Sarrazin cade pe val, in contextul in care criza finantelor grecesti si din alte tari europene starneste adanci nelinisti.

Sarrazin isi va prezenta oficial presei cartea marti, 22 mai, la ora 11.00, la Hotelul Adlon din Berlin. Dintre vorbitori fac parte directorul editurii DVA, Thomas Rathnow si directorul institutului pentru finante publice de la Universitatea Leibnitz din Hanovra, Prof. Dr. Stefan Homburg.

Saptamana trecuta, autorul a facut o sedinta de poze la publicatia Focus, careia i-a pus la dispozitie si un exemplar din carte, anterior iesirii ei oficiale pe piata. La foto-shooting, Sarrazin a mototolit o serie de bancnote Euro, iar cu bancnota de 100 si-a sters fruntea ostentativ, ca si cu un servetel, de sudoare.

In ciuda teatralitatii de marketing, autorul nu poate fi suspectat de bluff, cu afirmatiile sale. Caci Sarrazin e expert in finante, in anul 1990 era responsabil pentru introducerea marcii germane D-Mark, pe tot teritoriul federal, reunit cu fosta RDG. Ca senator de finante al Berlinului din partea SPD si membru (pana in septembrie 2010) in conducerea Bancii Federale a Germaniei, expertul cu privire „de Columbo“ pare ca stie ce zice. Sau, cel putin asa par sa gandeasca cei 200.000 de oameni care au precomandat deja cartea in Germania, dintr-un tiraj anuntat de 350.000 de exemplare.

Cateva citate din carte au aparut deja in presa germana. Planurile guvernului ar fi „irealiste“. El aduce aminte cum s-ar fi ajuns, din perspectiva sa, la acest dezastru al monedei unice europene, prin repetate incalcari ale pactului european de stabilitate, de catre multe tari, printre care si Germania. Acum, crede el, „cand o tara nu poate, sau nu vrea sa traiasca sub disciplina unei monede comune, calea ii e totdeauna deschisa sa se reintoarca la moneda nationala“.

Pe langa critica adusa cancelarului Merkel (CDU), care ar fi fortat linia sa si altor parteneri europeni, Sarrazin ataca in carte si celelalte partide politice, SPD, Verzi si Stanga, promotoare ale asa numitelor Euro-Bonds, obligatiuni europene. Aceste partide, in opinia lui Sarrazin, ar fi „manate de acel reflex foarte german, conform caruia ispasirea de dupa Holocaust si Razboi Mondial doar atunci se produce, cand intregul avut, chiar si banii nostri sunt pusi in maini europene“.

Despre Grecia, autorul crede ca „e un caz fara speranta“. Tara va fi, pentru Zona Euro, „ceea ce Mezzogiorno este, pentru Italia, de 150 de ani: un tinut subventionat, fara perspective si fara forta proprie de regenerare“.

Thilo Sarrazin este mereu autorul unor afirmatii provocante, facute in timpul prelegerilor sale, sau in carti. In iunie 2010, el a lansat teza sa conform careia „Germania se prosteste“, adica nivelul de inteligenta mediu scade in Germania, prin avalansa de migranti prost instruiti.

In „Deutschland schafft sich ab“ (Germania se dezintegreaza), carte aparuta in toamna aceluiasi an, Sarrazin vorbeste despre urmarile scaderii natalitatii in randul germanilor, ca si ale afluxului de imigranti de conditie inferioara, mai ales din tarile musulmane.

Cu comunitatea evreiasca din Germania, Sarrazin intra in razboi, scriind despre „identitatea genetica a popoarelor“.

Un scriitor controversat, ale carui idei polarizeaza societatea. Desi scriitura lui e tehnica si documentarea exhaustiva, cu ideile lui „politically incorrect“, Thilo Sarrazin nu poate fi insa niciodata considerat un scriitor plicticos.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro