Sari direct la conținut

Europa trebuie să investească încă 800 miliarde euro pe an pentru a putea concura cu SUA și China – raport al Comisiei Europene

HotNews.ro
Uniunea Europeana, Foto: AGERPRES
Uniunea Europeana, Foto: AGERPRES

Uniunea Europană are nevoie de investiţii suplimentare de 750 – 800 miliarde de euro pe an, de până la 5% din PIB, pentru a putea menține ritmul în concurența cu SUA și China, se arată în așa-numitul raport Draghi despre cum poate deveni Europa mai competitivă. Este un nivel mult mai ridicat chiar şi faţă de 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucţia Europei după Al Doilea Război Mondial. Pe scurt, raportul publicat luni arată că productivitatea în UE este tot mai scăzută, existând îndoieli legate de modelul economic al Germaniei, iar prețurile la energie sunt prea ridicate.

În urmă cu un an, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a propus fostului premier italian Mario Draghi, care în trecut a ocupat şi funcția de preşedinte al Băncii Centrale Europene, să facă un raport despre cum poate fi revitalizată economia UE, în condițiile în care concurența cu SUA și China este tot mai puternică, potrivit Reuters.

Raportul are 400 de pagini. În mare parte, raportul este un răspuns la UE care se confruntă cu probleme structurale precum apărarea și energia, se arată într-o analiză Politico.

Potrivit acesteia, trebuie rezolvate probleme ignorate de mult timp, cum ar fi lipsa investițiilor în inovare. Comparativ cu UE, firmele americane investesc cu aproximativ 700 de miliarde de euro în plus în fiecare an. Această problemă este cauzată de faptul că blocul comunitar este încă fragmentat la nivelul politicilor naționale.

În condițiile în care SUA și China se îndepărtează progresiv de vechea lume a comerțului liber, UE se luptă în general să-și găsească propria cale de a concura pe scena globală.

Productivitate mai scăzută, prețuri foarte ridicate la energie

Prețurile energiei, în special cele pentru sectoarele industriale, sunt în prezent de două până la trei ori mai mari decât cele din SUA și China. Din punct de vedere istoric, prețurile cu amănuntul la energie electrică în UE au fost cu până la 80% mai mari decât cele din SUA, se arată în raport.

Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de decizii mai rapide și de investiții masive dacă vrea să țină pasul economic cu rivalii SUA și China, a declarat luni Mario Draghi, potrivit Reuters.

Ritmul de creştere a economiei UE a fost mai lent decât al SUA în ultimele două decenii, iar China vine rapid din urmă. Decalajul este cauzat în principal de productivitatea mai scăzută.

Raportul lui Draghi vine pe fondul incertitudinilor apărute asupra modelului economic al Germaniei, odată motorul de creştere al UE, după ce Volkswagen a anunţat că analizează închiderea primei sale fabrici aici, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Grupul Volkswagen nu a închis niciodată o uzină în Germania şi ultima dată când a lichidat o unitate de producţie în afara acestei ţări a fost în anul 1988.

Însă, vânzările sub aşteptări au determinat managementul companiei să examineze reforme ample, cu reduceri de costuri şi posibile închideri de fabrici chiar în Germania, în timp ce sindicatele ameninţă cu acţiuni de protest.

Draghi susţine că UE se confruntă cu efectele preţurilor mai ridicate la energiei, după ce nu a mai avut acces la gazul ieftin din Rusia, şi depinde de pieţele externe.

Blocul comunitar trebuie să stimuleze inovarea şi să reducă preţurile la energie, în timp ce continuă decarbonizarea, şi trebuie să-şi reducă dependenţa de alte state, în special China pentru mineralele esenţiale, şi să-şi majoreze investiţiile în apărare, se arată în raport.

Cele 5 lucruri pe care UE trebuie să le urmărească pentru a deveni mai competitivă

Raportul conține recomandări pentru 10 sectoare economice principale. Politico a analizat cinci puncte majore.

  1. Finanțarea. Draghi a precizat încă de la început că UE trebuie să investească „o sumă enormă de bani, într-un timp relativ scurt” pentru a finanța decarbonizarea economică, inovația digitală și toată infrastructura care poate fi considerată un bun comun european.

Capitalul privat ar trebui să joace cel mai mare rol. Draghi a evitat să explice unde ar putea intra finanțarea publică.

Țările UE sunt și au fost întotdeauna profund divizate în această chestiune, arată Politico. În același timp, Comisia are în vedere o remaniere majoră a bugetului UE.

Draghi este un susținător foarte cunoscut al creșterii capacității de împrumut a UE, însă mai multe țări se opun, arată Politico.

Ce trebuie urmărit: economiștii Băncii Centrale Europene estimează că întregul decalaj al finanțării publice se ridică la 900 de miliarde de euro doar pentru perioada 2025-2031.

  1. Investiții în inovare. Întrebarea care s-a pus de ani de zile este de ce productivitatea în UE este mai mică decât cea a SUA. Acest lucru este cauzat în principal de lipsa investițiilor în inovare, în condițiile în care companiile americane investesc cu 700 de miliarde de euro pe an mai mult decât cele europene. Cele mai mari decalaje de investiții sunt în tehnologie și telecomunicații, firmele bazându-se pe investitorii străini.

Ce trebuie urmărit: Draghi propune noi reguli prudențiale pentru bănci și investitori, pentru a facilita realizarea de investiții riscante. Banca Europeană de Investiții – componenta de creditare a UE – lucrează deja la această problemă.

  1. Investiții în energie. UE a stabilit reguli privind tehnologiile curate abia anul trecut. UE este în urmă în cursa pentru producerea de tehnologii ecologice ieftine și îi lipsește o strategie energetică consecventă.

Ce trebuie urmărit: Draghi a făcut aluzie la creșterea investițiilor în rețelele energetice și îi va fi ușor să obțină un consens în acest sens, crede Politico. Industriile consumatoare de energie caută schimbări concrete în mecanismele de stabilire a prețurilor bazate în prezent pe combustibili fosili mai scumpi și mai poluanți.

  1. Reducerea dependențelor prin acorduri comerciale. În ceea ce privește regulile de concurență și comerțul, mai multe țări se tem că UE își va abandona poziția de campion al liberului schimb, prin politici noi de tarifare. Raportul propune o strategie de reducere a dependențelor prin acorduri comerciale, în special de materii prime și de creștere a achizițiilor comune. Draghi a vorbit despre necesitatea de a permite mai multe fuziuni.

Ce trebuie urmărit: Săptămâna trecută, POLITICO a dezvăluit că se propune relaxarea regulilor pentru acordurile de apărare, dar, într-o ședință cu ușile închise, Draghi a spus că ar putea fi căutată consolidarea în unele sectoare. Lobbyiștii din telecomunicații sunt atenți la aceste lucruri, susține Politico.

  1. Fabricat în Europa. În discursurile sale mai recente, Draghi a spus că guvernele UE „nu se concentrează suficient pe propria piață: aproape 80% din achizițiile din ultimii doi ani au fost din afara UE”. El a propus modificări la regulile privind achiziția de produse europene.

Ce trebuie urmărit: Propuneri privind clauze legate de produse „Fabricat în Europa”. „Dar nu putem spune dacă va fi suficient pentru a convinge politicienii și parlamentarii de stânga, care sunt cei mai sceptici, chiar critici în mod deschis, față de raportul primit”, se mai arată în analiza Politico.

INTERVIURILE HotNews.ro