Europarlamentarii critică vizita lui Borrel la Moscova, în contextul arestării lui Navalnîi și a expulzării diplomaților UE: Nu era un moment propice
Vizita șefului diplomației europene Josep Borell la Moscova nu ar fi trebuit să aibă loc, spun mulți europarlamentari, care critică de asemenea Consiliul pentru că a eșuat în a răspunde politicilor agresive conduse de Rusia, denunțând totodată că unele state membre nu au răspuns în mod adecvat la deteriorarea relațiilor UE-Rusia și ar fi trebuit oprirea finalizării gazoductului Nord Stream II.
Într-o dezbatere care a avut loc marți după-amiază cu șeful politicii externe UE, Josep Borrell, cu privire la situația actuală din Rusia, unii europarlamentari au apărat scopul vizitei sale, în timp ce mulți au condamnat călătoria la Moscova.
Aceștia au subliniat că nu a venit la un moment propice, din cauza deteriorării îndelungate a relațiilor UE-Rusia, a agresiunii ruse continue în Ucraina, a represiunii protestatarilor, a diplomaților UE expulzați din țară, a tentativelor de asasinare conduse de serviciile de informații ale țării și condamnarea la închisoare a liderului opoziției Alexei Navalnîi.
Borell a spus că a mers la Moscova pentru a vedea, prin diplomație principială, dacă guvernul rus este interesat să soluționeze divergențele și evoluțiile negative ale relației UE-Rusia.
Reacția pe care a primit-o a arată o altă direcție, a adăugat el.
Mulți membri ai Parlamentului au subliniat că guvernul rus nu este interesat să inverseze tendința negativă a relațiilor UE-Rusia, atâta timp cât Uniunea Europeană continuă să ridice probleme legate de drepturile omului și statul de drept.
De asemenea, aceștia au criticat puternic comportamentul și atitudinea ministrului rus de externe, Sergei Lavrov, față de UE și Josep Borrell în timpul întâlnirilor și a conferinței de presă, care au servit la subminarea UE.
Membrii au subliniat, de asemenea, eșecul statelor membre UE în cadrul Consiliului de a pune în aplicare mai multe acțiuni și mai puternice împotriva Rusiei, inclusiv sancțiuni suplimentare. Unii au denunțat anumite capitale ale UE pentru că nu au răspuns în mod adecvat la deteriorarea relațiilor UE-Rusia, de exemplu prin oprirea gazoductului Nord Stream II.
Citește și: