Sari direct la conținut

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, despre intervenția jandarmilor în cazul protestului pro-Palestina de la Universitatea București: „La fel a zis Ion Iliescu minerilor în 1990”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, despre intervenția jandarmilor în cazul protestului pro-Palestina de la Universitatea București: „La fel a zis Ion Iliescu minerilor în 1990”
Europarlamentatul Nicu Ștefănuță la protestul pro-Palestina din campusul UB. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță critică decizia Universității București (UB) de a chema jandarmii, joi seară, pentru a-i da afară de pe spațiul universității pe protestatarii pro-Palestina. În final, manifestanții au rămas acolo, fiind amendați cu câte 500 de lei. Ștefănuță spune că la un moment dat a auzit un reprezentant al UB spunând „vă rog să procedați la eliberarea zonei”, lucru care i-a dat „fiori, pentru că la fel a zis Ion Iliescu minerilor în 1990”. „Ne întoarcem acolo?”, se întreabă Nicu Ștefănuță. 

În timpul intervenției jandarmilor, după ce protestatarii au fost legitimați, în campusul UB a venit și europarlamentarul Nicu Ștefănuță. 

„Studenții au doleanțe nu doar legate de Palestina, ci o listă substanțială și legitimă dpmdv pentru universitate însăși. O listă absolut legitimă de doleanțe pentru transparență, dialog, respect”, susține Ștefănuță.

El spune că jandarmii au fost chemați prin apelarea numărului unic de urgență 112, deși, afirmă el, „urgența nu exista, dar ei (n. red.: reprezentanții UB) clamau dreptul lor la proprietate (privată), deși universitatea este de stat, adică a noastră”. 

„M-am îngrozit văzând imaginile live”

Nicu Ștefănuță, proaspăt reales în Parlamentul European, spune că forțele de ordine „au produs intimidare”. 

„Studenții erau pe un petec de iarbă și erau liniștiți, calmi, decenți. Forțele chemate au produs intimidare, vă imaginați peste 50 de jandarmi în forță pentru 30 de tineri. M-am îngrozit văzând imaginile live așa că am mers acolo. Am încercat din răsputeri să conving universitatea și jandarmeria să nu recurgă la violență”, scrie Ștefănuță. 

Europarlamentarul spune că „România nu este Rusia și nici un stat fascist nu va deveni niciodată”. 

  • „M-am așezat cu tinerii și între timp au venit și câteva televiziuni. Jandarmii au plecat până la urmă. Mult trecut de miezul nopții însă un echipaj a revenit și a dat amenzi de 500 de lei unor copii decenți. 
  • Mai mult, au încercat să îi păcălească punându-i să-și recunoască fapta implicit prin semnarea proceselor verbale și specificând o oră incorectă a ‘constatării faptei’. 22 s-a făcut 23.50, probabil ca să pară mai târzie ‘fapta’”, conform acestuia.

„Vom ataca în instanță aceste amenzi”

Nicu Ștefănuță spune că amenzile de câte 500 de lei primite în noaptea de joi spre vineri de către protestatarii din campusul UB vor fi atacate în instanță. 

„I-am sfătuit pe tineri să nu semneze, întrucât acele procese verbale nu sunt conforme cu realitatea. Vom ataca în instanță aceste amenzi. Încercările mele de a vorbi cu rectorul Universității și cu conducerea MAI au fost fără rezultat. Niciun răspuns până acum”, spune Ștefănuță. 

„Ce țară suntem totuși? Noi vrem să ne batem copiii cu echipaje de jandarmi? Pe bune? Asta vă doriți? Am auzit un reprezentant al universității spunând ‘vă rog să procedați la eliberarea zonei’. Acea propoziție mi-a dat fiori pentru că la fel a zis Ion Iliescu minerilor în 1990. Ne întoarcem acolo?”, a scris europarlamentarul. 

El spune că protestatarii au „dreptul la exprimare, dreptul la adunare” și afirmă că va „lupta alături de ei până la capăt”. 

„Niciun student nu trebuie să își ia bătaie în România pentru un drept câștigat cu sânge la Revoluție”, a mai scris Nicu Ștefănuță. 

INTERVIURILE HotNews.ro