Sari direct la conținut

„Atitudine de vandalizare și anarhie”. Universitatea București le cere studenților care protestează pro-Palestina să elibereze spațiul până joi seară 

HotNews.ro
„Atitudine de vandalizare și anarhie”. Universitatea București le cere studenților care protestează pro-Palestina să elibereze spațiul până joi seară 
FOTO Protest pro-Palestina la Universitatea din București. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro

Universitatea din București (UB) le cere participanților la protestul pro-Palestina organizat lângă Facultatea de Psihologie și Științele Educației să părăsească zona până joi, 20 iunie, la ora 22:00, fără a spune ce se va întâmpla dacă termenul nu va fi respectat. Instituția acuză „acte de vandalism și de anarhie” și spune că protestul nu este reprezentativ pentru studenții universității. 

Update: Manifestanții pro-Palestina din campusul Universității din București (UB) spun că, cel puțin pentru moment, sunt hotărâți să continue protestul. Detalii, AICI.

Protestul pro-Palestina de la Universitatea din București a început în urmă cu o lună, în 20 mai. Atunci, primele corturi au apărut lângă Facultatea de Psihologie a UB.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Universitatea București acuză acte de vandalizare a unor monumente istorice de către protestatari, dar și „agresiuni fizice asupra studenților”. 

„Acțiunile de vandalizare din ultimele zile a unor monumente istorice și a spațiilor mai multor facultăți și actele de anarhie, precum și sesizările tot mai numeroase din partea studenților și a cadrelor didactice care reclamă inclusiv agresiuni fizice asupra studenților care s-au manifestat împotriva acțiunilor întreprinse de protestatari, dar și disconfortul major pe care îl creează, au determinat Universitatea din București să solicite în această dimineață, 20 iunie 2024, eliberarea spațiului ocupat de protestatari”, afirmă reprezentanții UB.

Universitatea menționează și că nu a primit vreo solicitare de aprobare a protestului, astfel că acțiunea nu are autorizație. 

UB susține că încă din a doua zi a protestului, 21 mai, rectorul Marian Preda a desemnat o echipă care să rămână în contact permanent cu protestatarii. 

„În acest sens, au avut loc două întâlniri pentru discuții, la data de 23 mai 2024 și, respectiv, 30 mai 2024. În cadrul acestor întâlniri li s-a comunicat protestatarilor poziția Universității din București public cunoscută și s-a decis acordarea unor servicii minime pentru studenții și studentele din rândul protestatarilor, precum acces la toalete pe durata zilei și nopții la sediile facultăților din apropiere, acces la prize, acces la serviciile de salubritate etc”, conform UB. 

Ceremoniile de absolvire, perturbate de protestul pro-Palestina, acuză universitatea 

În urma unor întâlniri dintre reprezentanții UB și protestatari, „s-a convenit cu reprezentanții desemnați de protestatari ca, pe durata ceremoniilor de absolvire ale studenților de la facultățile ce au sediu în campusul de la această adresă, care, în mod tradițional, se desfășoară în zona ocupată de protestatari, aceasta să fie eliberată, urmând ca, ulterior, protestatarii să poată reveni”. 

UB arată că, deși pe 6 iunie protestatarii au fost anunțați că în 12 iunie va avea loc ceremonia de absolvire la Facultatea de Psihologie, astfel că trebuie să elibereze zona cu o zi înainte, pentru a se putea organiza evenimentul, protestatarii au refuzat să se conformeze. 

  • „În cursul după-amiezii de marți, 11 iunie 2024, reprezentanții UB au contactat protestatarii întrebându-i despre modul în care organizează eliberarea zonei pentru ceremonia de miercuri. Protestatarii au spus că reprezentanții desemnați pentru întâlnirile cu Universitatea din București nu pot decide și pentru ei și că nu vor elibera zona. Reprezentanții UB i-au rugat pe protestatari să facă acest lucru până în cursul aceleiași zile, la ora 20:00, cel mai târziu. 
  • După această oră, reprezentanții conducerii administrative a UB s-au deplasat la fața locului și, constatând că protestatarii nu au respectat înțelegerea, din contră, au incitat pe rețelele de socializare la mobilizarea altor protestatari, inclusiv din afara studenților UB, reprezentanții conducerii administrative a universității au solicitat sprijinul unor negociatori din partea forțelor de ordine, apelând serviciul unic de urgență 112. Aceștia s-au deplasat la fața locului și au convins protestatarii să își mute corturile de pe amplasamentul unde a doua zi dimineață urma să aibă loc ceremonia de absolvire menționată într-un alt amplasament de pe suprafața campusului”, conform comunicatului UB. 

HotNews.ro a scris despre acest moment:

„Ceremoniile de absolvire din datele de 12 iunie 2024 și, respectiv, 14 iunie 2024, ale Facultăților de Sociologie și Asistență Socială la care au participat în jur de 1.000 de persoane, studenți, absolvenți, cadre didactice, părinții și prietenii acestora etc., au fost perturbate de mai multe ori de către protestatari prin discursuri rostite la megafon și, inclusiv, prin urcarea pe scena pe care s-au oferit diplomele de absolvire, precum și arborarea steagului Palestinei pe Monumentul Anei Davila”, se arată în comunicatul de presă al UB. 

Universitatea acuză o „atitudine de vandalizare și anarhie”

Reprezentanții UB spun că în ultimele zile protestatarii „au început să manifeste o atitudine de vandalizare și anarhie pe care Universitatea din București nu o poate tolera, așa cum a considerat să tolereze primele zile ale protestului, care nu au fost însoțite de astfel de acțiuni”.

UB dă și o serie de exemple, însoțite de imagini: 

  • „Printre altele, în aceste ultime zile au fost vandalizate mai multe spații interioare ale facultăților și exterioare din campus. Astfel, au fost vandalizate mai multe spații și două monumente istorice, Capela Ortodoxă „Elisabeta Doamna” (înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București, cod LMI B-II-m-A-19323) și Monumentul Anei Davila (înscris în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2337, cod LMI B-III-m-B-20019). 
  • Pe acestea, printre altele, au fost afișate drapele palestiniene și baticuri bărbătești musulmane (keffiyeh), au fost lipite mesaje, postere și alte materiale, inclusiv de natură să afecteze integritatea monumentelor istorice de patrimoniu național. 
  • Totodată, au fost vandalizate toaletele de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, inclusiv prin inscripționarea cu mesaje anarhiste celebre, precum „A+C+A+B” („All Cops Are Bastards”) și „NO MASTERS & NO GODS”.  
Foto: Universitatea din București
  • De asemenea, au fost instalate pancarte cu mesaje naziste, dar și cu referiri la partide parlamentare actuale. Pe treptele de la intrarea în Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost înscris mesajul „Ne educăm pe morminte”. 
Foto: Universitatea din București
  • Totodată, cu încălcarea legislației specifice în vigoare, au fost arborate drapele naționale străine, au fost lipite afișe și instalate pancarte pe mai multe clădiri, pe copaci, pe garduri, pe alei, pe indicatoarele de orientare în campus și au fost puse pliante pe mașinile din curtea universității. 
  • De asemenea, protestatarii nu respectă norme minime de curățenie, așa cum sunt ele prevăzute în regulamentele interne ale UB. Toate cele de mai sus pot fi fapte încadrate, fără a se limita, la prevederile Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și adăugirile ulterioare, Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și adăugirile ulterioare, și ale Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, cu modificările și adăugirile ulterioare”, conform UB. 

Ce au cerut protestatarii pro-Palestina Universității din București 

Instituția de învățământ susține că solicitările protestatarilor pro-Palestina au vizat „trei aspecte principale”. 

„Primul se referă la formularea unei poziții de natură politică și ideologică de către Universitatea din București cu privire la cauza susținută de protestatari”, arată UB, care explică faptul că nu poate să se poziționeze ideologic sau politic, conform Legii învățământului superior nr. 199/2023, Art. 4, lit. p) și conform Cartei Universității din București, la Art. 3, alin. (1), lit. m), care prevede, ca principiu de bază al funcționarii universității, „principiul independenței față de ideologii, religii, doctrine și partide politice”. 

„Al doilea se referă la publicarea tuturor parteneriatelor pe care UB le are cu instituții din Statul Israel, lucru care este deja public și care a fost comunicat de către Universitatea din București încă din prima zi de protest”, punctează instituția. 

Al treilea aspect pe care protestatarii l-au cerut a fost acela ca UB să ofere garanții că studenții participanți la protest nu vor fi în niciun fel sancționați sau că nu vor suferi repercursiuni, se arată în comunicatul de presă. 

„Lucru care este clar stipulat de legislația și reglementările universitare în vigoare”, punctează universitatea. 

Universitatea din București, despre protestul pro-Palestina: „Nu este reprezentativ” 

În același comunicat de presă UB precizează că nu consideră protestul ca fiind unul reprezentantiv pentru studenții universității, „în contextul în care, la aproape  patru săptămâni de la ocuparea spațiului UB (din 20 mai 2024), niciuna dintre asociațiile studențești și niciunul dintre studenții cu rol de reprezentare, conform legislației în vigoare, în rândul structurilor de conducere ale UB (Consiliul de Administrație și, respectiv, Senat) nu s-au alăturat acestei inițiative. În același timp, protestul a continuat să fie unul de mică amploare”. 

UB spune că remarcă „gradul de organizare al protestului”, pentru că protestatarii au beneficiat de servicii de catering de mai multe ori pe zi. 

„Universitatea din București mai remarcă participarea la protest a mai multor persoane care nu fac parte din comunitatea UB, nu sunt nici studenți, nici cadre didactice și nici membri ai personalului administrativ. Toate acestea sunt de natură să indice că protestul, chiar dacă poate implica, în prezent, și câțiva studenți ai UB, nu pare a fi organizat de studenții noștri”, explică universitatea. 

UB arată, în final, că pentru a asigura „un climat care să pună în centru siguranța studenților săi și care să permită buna desfășurare a activităților didactice” le-a trimis protestatarilor, joi, 20 iunie, la ora 10:00, o notificare prin care li se cere să părăsească spațiul ocupat în campus până în această seară la ora 22:00. 

„Dacă, la început, protestul s-a manifestat ca unul pașnic, iar universitatea a decis să accepte această formă de manifestare a câtorva dintre studenții ei pentru o cauză pe care o susțin, astăzi acest protest se manifestă prin acte grave de vandalism și acțiuni anarhiste. Universitatea din București nu poate tolera astfel de manifestări”, arată UB. 

„Prin urmare, astăzi, 20 iunie 2024, la ora 10:00, li s-a transmis protestatarilor o notificare de părăsire a spațiului ocupat în campus până în această seară la ora 22:00, cu mențiunea că bunurile care nu vor fi ridicate din zona ocupată vor fi colectate sub sigiliu și depozitate în vederea ridicării ulterioare de către posesorii acestora”, a mai transmis UB. 

Un protest al studenților pro-Palestina are loc și la Cluj. Detalii, AICI.

Citește și: 

INTERVIURILE HotNews.ro