Sari direct la conținut

Europarlamentarul Sabin Cutas vrea conditionarea acordului de liber schimb UE- SUA de ridicarea vizelor de America pentru romani. Iuliu Winkler asteapta o pozitie de la Ministerul de Externe

HotNews.ro
Sabin Cutas, Foto: Arhiva personala
Sabin Cutas, Foto: Arhiva personala

Europarlamentarul Sabin Cutas (grupul socialistilor si democratilor din PE), membru al Comisiei petru comert international (INTA) vrea ca deputatii romani din Parlamentul European sa voteze impotriva incheierii Parteneriatului Transatlantic Comercial si pentru Investitii (TTIP), daca Statele Unite nu ridica regimul vizelor pentru cetatenii romani. „Nu putem vorbi de schimburi de marfuri libere, atata timp cat nu discutam despre circulatia libera a persoanelor. Punct!”, a declarat Cutas. Pe de alta parte, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR / PPE) a declarat ca asteapta o pozitie oficiala a Ministerului de Externe pentru a lua o decizie legata de votul pentru TTIP – acordul de liber schimb care ar putea elimina multe dintre barierele tarifare si netarifare existente acum in calea comertului UE – SUA.

  • TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) este un acord de liber schimb aflat in plina negociere intre Statele Unite si Uniunea Europeana. Odata adoptat, TTIP ar elimina multe dintre barierele existente in acest moment in calea schimburilor comerciale. Vezi aici toate detaliile despre TTIP

Sabin Cutas a mai spus ca la nivelul Parlamentului European eurodeputatii romani si, eventual, cei bulgari nu-si vor putea impune punctul de vedere in plen, insa apoi, cand documentul va ajunge la parlamentele nationale, pentru ratificare, senatorii si deputatii romani vor tine cont de problema vizelor pentru America.

Cutas, membru al Partidului Conservator, spune ca nu a discutat in cadrul coalitiei de la Putere USL eventuala opozitie a politicienilor romani fata de Partaneriatul UE-SUA, ci numai la nivelul eurodeputatilor socialisti si democrati din Comisia de comert international a PE.

Nu am discutat in USL. Am discutat, insa, in grupul de coordonare de la S&D si le-am explicat foarte clar ca noi romanii, membri ai Comisiei si mai ales in plen, nu vom putea vota, daca nu se gaseste o solutie si pentru viza. Doar cu voturile deputatilor romani si bulgari n-o sa pice, dar va fi un semnal politic foarte clar. Nu putem vorbi de schimburi de marfuri libere, atata timp cat nu discutam despre circulatia libera a persoanelor. Punct!„, a declarat Cutas, pentru HotNews.ro.

Intrebat daca in Legislativul de la Bucuresti senatorii si deputatii romani vor vota negativ eventuala lege de ratificare a Parteneriatului transatlantic SUA-UE, Cutas a raspuns: „Nu stiu ce politician isi va asuma acest lucru, chiar daca va fi un acord pozitiv”.

„Sigur ca vom avea o discutie si cu cei de acasa, dar cred ca suntem pe aceeasi linie si cred ca e o abordare absolut corecta”, a mai afirmat el.

Eurodeputatul a mai afirmat ca a discutat problema vizelor pentru romani si cu comisarul european pentru comert, belgianul Karel De Gucht, care este direct implicat in negocierile transatlantice SUA-UE. Cutas a avut aceasta discutie in contextul dezbaterilor pentru celalalt Parteneriat transatlantic, cel dintre UE si Canada, unde oficiali romani au invocat posibilitatea ca Romania sa se opuna incheierii documentului, daca Ottawa nu ridica regimul vizelor pentru cetatenii romani.

Eu i-am spus comisarului De Gucht, din pacate, chiar daca il consideram pozitiv pentru Europa, noi n-o sa intelegem niciodata de ce vorbim despre liberul schimb al bunurilor atat timp cat nu vorbim despre libera circulatie a persoanelor. Aceeasi problema se va pune si cu SUA„, a mai afirmat Sabin Cutas.

Europarlamentarul a mai spus ca va incerca sa obtina si sustinerea eurodeputatilor bulgari pentru initiativa sa de a se opune in cadrul Parlamentului European la un vot pentru TTIP daca SUA nu ridica regimul vizelor pentru cetatenii romani si bulgari. In schimb, el a sugerat ca alte state din UE supuse de SUA unui regim strict de vize, precum Polonia, prefera sa mearga pe negocieri bilaterale.

„Nu mi-e clar daca polonezii sunt in aceeasi situatie. Eu chiar am discutat cu ei si, la un moment dat, nu mi s-a parut ca sunt in aceeasi situatie. Stiti ca slovacii si-au rezolvat problema. Raportorul pe acordul cu Canada este un slovac si mi-a spus foarte clar ca ma intelege si ca va incerca sa gaseasca o solutie. Important este sa spunem la cat mai mult pentru ca nu avem altceva de pierdut in momentul de fata. Este o discriminare total incorecta fata de romani”, a mai afirmat Sabin Cutas.

  • Iuliu Winkler (PPE) asteapta pozitia MAE roman

Iuliu Winkler

Iuliu Winkler

Foto: Parlamentul European

In schimb, celalalt europarlamentar roman membru al Comisiei pentru comert international, Iuliu Winkler (UDMR/PPE), a subliniat ca va putea exercita o eventuala opozitie fata de TTIP numai in cazul unei pozitii ferme a Ministerului roman al Afacerilor Externe in acest sens.

Lucrurile acestea nu se fac in Parlamentul European. Lucrurile acestea se fac in Consiliu si se fac de catre diplomatia unei tari si apoi se reflecta in Parlamentul European. Deci vreau si eu o scrisoare sau o pozitie de la ministrul nostru de Externe in care sa-mi spuna ca exista aceasta pozitie a Romaniei care ar dori sa conditioneze si, daca am asa ceva, atunci ma pot si eu ralia la o chestie. Altfel, actiuni politice in Parlamentul European care nu sunt o reflectare a pozitiei diplomatiei romanesti sunt destul de complicate„, a declarat Winkler pentru HotNews.ro.

In privinta afirmatiei lui Sabin Cutas, el a declarat ca aceasta nu este o pozitie a socialistilor europeni.

„Deocamdata, eu nu cred ca este o pozitie a socialistilor. Este o pozitie eventual a domnului Sabin Cutas. Domnul Sabin Cutas, formuland aceasta opinie, formuleaza de fapt o posibilitate. Aceeasi posibilitate a fost formulata acum o luna de domnul Sebastian Bodu (PDL/PPE) legat de Canada”, a mai spus Iuliu Winkler.

Amenintari de la Corlatean pe tema Canadei

Reamintim ca in urma cu o luna, aflat in vizita oficiala la Washington, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca, daca Ottawa nu elimina regimul vizelor pentru cetatenii romani el crede ca Parlamentul de la Bucuresti va respinge ratificarea acordul de liber-schimb dintre UE si Canada.

„Confirm ca am facut si facem demersuri pe relatia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, in contextul in care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileste foarte clar principiul reciprocitatii. Altfel spus, asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana, si in Romania este firesc sa asteptam si noi o masura similara”, a declarat Corlatean pentru Mediafax la Washington, unde il insotea pe premierul Ponta.

Ministrul a adaugat ca este convins ca, in cazul in care Romania nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul Romaniei nu va ratifica acordul dintre UE si Canada.

Acordul trebuie ratificat de catre toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi aplicat.

„Faptul ca in cazul Cehiei s-a luat aceasta masura in contextul acordului incheiat intre UE si Canada este un precedent important si pentru Romania. O spun public: personal, nu cred ca Parlamentul Romaniei si ca parlamentarii romani vor ratifica acordul respectiv dintre UE si Canada fara ca autoritatile canadiene sa adopte o masura corecta fata de libera circulatie a cetatenilor romani”, a spus Corlatean.

Economistul american Joseph Quinlan, specializat in tematica relatiilor economice transatlantice, a fost solicitat de HotNews.ro sa comenteze declaratiile recente ale ministrului Titus Corlatean.

„Faptul ca ar putea fi rezistenta locala, asta nu ma surprinde. Acordurile comerciale sunt greu de vandut parlamentelor locale, de aceea sunt optimist cu precautie referitor la Tratatul comercial SUA-UE, pentru ca, chiar daca negocierea merge conform planului, trebuie sa fie aprobat de catre Congres. Provocarea pentru orice negociere comerciala este sa implici oamenii, sa le explici beneficiile. Este un acord comercial, iar negocierea intre policy makers trebuie sa fie aprobata de catre politicieni. In aceste acorduri comerciale, comerul si politica vor merge impreuna si vor crea un rezultat imprevizibil. Comertul si politica intra in coliziune prin tratatele comerciale si asta le face dificil de aprobat”, a declarat Joseph Quinlan, pentru HotNews.ro, in 25 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro