Sari direct la conținut

Europenii au acceptat deja că Trump va retrage aproape sigur o parte a trupelor din țările estice. Ei au acum o nouă propunere pentru Casa Albă

HotNews.ro
Exercițiu militar la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, 4 ianuarie 2024. Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia
Exercițiu militar la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, 4 ianuarie 2024. Foto: U.S. Army / Zuma Press / Profimedia

Oficialii europeni au îndemnat SUA să coordoneze cu aliații orice plan de reducere a prezenței militare americane pe continent, pentru a evita destabilizarea apărării NATO, scrie Bloomberg. În acest timp, congresmenii americani din Comisia pentru servicii armate au criticat această posibilă retragere, avertizând că un pas înapoi ar încuraja Rusia, scrie Stars and Stripes.

Liderii europeni au acceptat deja faptul că administrația președintelui Donald Trump va retrage aproape sigur o parte din cei aproximativ 80.000 de militari desfășurați în Europa, inclusiv din unele dintre țările estice expuse la amenințarea Rusiei, au declarat pentru Bloomberg persoane familiarizate cu discuțiile.

Ei se concentrează acum prin urmare pe atenuarea efectelor unei astfel de schimbări.

Detaliile despre această propunere vin după ce televiziunea americană NBC a dezvăluit marți că Pentagonul discută în prezent o posibilă retragere a unui număr semnificativ de militari americani din estul Europei, inclusiv din România.

Posibila retragere îi vizează pe cei 20.000 de militari pe care administrația lui Joe Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor de la granița cu Ucraina, după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden, scrie NBC.

Aliații europeni vor timp pentru a se pregăti pentru o reducere a prezenței americane.

Un diplomat german a declarat chiar că se aștepta ca mutarea să fie anunțată mai devreme – în timpul discursului vicepreședintelui JD Vance la Conferința de securitate de la München din februarie, spre exemplu.

Atunci când miniștrii de externe ai NATO s-au întâlnit cu pe secretarul de stat american Marco Rubio la Bruxelles săptămâna trecută, europenii au încercat să îl asigure că încep să își asume o parte mai mare din povara propriei apărări și să majoreze cheltuielile militare.

Ceea ce europenii au dorit în schimb de la partenerii lor americani a fost un angajament de a comunica în avans orice retragere de trupe.

Principalul mesaj către SUA, au spus diplomații, a fost că aliații europeni au nevoie de timp pentru a se pregăti pentru o reducere a prezenței americane.

Scenariul cel mai îngrijorător al unei retrageri americane

Viteza oricărei retrageri a SUA ar putea fi un factor important în vulnerabilitatea Europei, scrie Bloomberg.

Europa rămâne puternic dependentă de conducerea militară a Washingtonului, iar țările se străduiesc să își dezvolte rapid propriile capacități. Acest efort este agravat de diviziunile profunde din cadrul UE cu privire la modul de finanțare a creșterii cheltuielilor militare și de stimulare a sectorului de apărare european.

Între timp, oficialii europeni continuă să prezinte Washingtonului argumente politice cu privire la beneficiile prezenței sale militare pe continent.

Numărul exact și locațiile afectate de retragerea planificată a SUA nu sunt încă cunoscute. În joc ar putea fi cei 20.000 de soldați suplimentari pe care fostul președinte Joe Biden i-a desfășurat în Europa de Est în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, au spus oamenii.

Aliații se așteptau ca SUA să reducă în cele din urmă această desfășurare specială, au declarat oficialii europeni sub rezerva anonimatului.

Administrația fostului președinte Biden a luat recent în considerare, de asemenea, reducerea acestei desfășurări a trupelor americane, potrivit altor persoane familiarizate cu această chestiune.

Cu toate acestea, o reducere a trupelor americane dincolo de cei 20.000 de militari desfășurați recent de Biden ar fi mai îngrijorătoare, au declarat oficialii europeni.

Critici în Congresul SUA pentru planul discutat de Pentagon

Oficialii europeni nu sunt singuri în demersul lor.

Republicani precum Mike Rogers, președintele republican al Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, și generalul Chris Cavoli, liderul Comandamentului european al SUA, au avertizat împotriva oricărei retrageri pe scară largă care, în opinia lor, ar putea avea repercusiuni asupra securității SUA.

Marți, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților, generalul Cavoli a declarat că actuala poziție a forțelor trebuie menținută, având în vedere importanța bazelor americane din Europa pentru îndeplinirea misiunilor în Arctica și Orientul Mijlociu.

„Ar trebui să vă concentrați pe menținerea poziției pe care am avut-o în Europa de când conflictul a fost declanșat de Rusia, pentru viitorul previzibil”, a declarat Mike Rogers unui reprezentant al Pentagonului care a depus mărturie în fața comisiei, potrivit publicației Stars and Stripes.

Adam Smith, cel mai important democrat din comisie, a declarat că discuțiile despre reducerea forțelor americane în Europa subminează o relație transatlantică care a făcut SUA mai puternice timp de 80 de ani.

Probleme pentru flancul de est

Chiar și o retragere limitată a trupelor ar semnala diminuarea angajamentului SUA față de statele din prima linie a NATO, precum Polonia și România. O astfel de mișcare ar putea adânci diviziunile din cadrul alianței și ar încuraja Moscova, ale cărei trupe continuă să avanseze în Ucraina, scrie Bloomberg.

SUA au făcut deja un mic pas înapoi – în Polonia.

Comandamentul pentru Europa și Africa al armatei SUA a declarat luni că mută unele trupe de la baza sa de la Jasionka – importantă din punct de vedere logistic pentru Ucraina – la alte locații din Polonia.

Statele Unite au cedat, de asemenea, conducerea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina și, scrie Stars and Stripes, iau în calcul să renunțe la rolul lor la șefia Comandantului suprem aliat al NATO în Europa, cunoscut sub numele de SACEUR.

„Idioțenia faptului că s-a discutat” despre renunțarea la poziția SACEUR „mă depășește”, a declarat republicanul Michael Turner la discuțiile de marți din Congresul SUA.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat marți că a primit asigurări din partea SUA că nu va reduce numărul trupelor din țară și că speră că Casa Albă va onora acest angajament.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a făcut ecoul acestor preocupări în timpul unei vizite la Varșovia luna trecută, unde a declarat că reasigurările trebuie să fie o „stradă cu două sensuri”.

„Europa trebuie să știe că Unchiul Sam încă ne sprijină”, a spus el, insistând că este încrezător că SUA s-au angajat să apere aliații NATO în caz de atac”, a spus el.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro