Europenii boicoteaza South Stream si Nord Stream, scrie presa rusa / Romania ar fi putut ajuta Gazprom sa inlature restrictiile anti-monopol ale South Stream
Cresterea tranzitului de gaze naturale ocolind Ucraina ar putea deveni o idee proasta pentru Gazprom, scrie marti cotidianul rus Nezavissimaia gazeta, citat de agentia RIA Novosti.
In conditiile in care relatiile cu Rusia se deterioreaza, europenii doresc sa-si reduca dependenta de exporturile rusesti iar acest lucru afecteaza direct proiectele majore ale Rusiei in materie exporturi de hidrocarburi – gazoductul Nord Stream, deja in functie, si proiectul South Stream.
Marea Britanie a renuntat luni sa prelungeasca Nord Stream pana pe teritoriul sau. „Romania, care ar fi putut sa ajute Gazprom sa inlature restrictiile anti-monopol ale proiectului South Stream, renunta de asemenea la o colaborare gazeifera stransa cu Rusia”, scrie RIA Novosti.
Proiectul de prelungire a gazoductului pana in Marea Britanie a fost sugerat in urma cu doi ani si liderii britanici l-au sustinut, la acel moment. Dar expansiunea ar fi fost si mai profitabila pentru Rusia. O cooperare mai stransa cu Marea Britanie ar fi permis umplerea Nord Stream, care este departe in prezent de a lucra la maximum de capacitate.
Comentariul vine dupa ce The Times a scris luni ca, din cauza deteriorarii relatiilor dintre Londra si Moscova, s-a renuntat la planurile Rusiei de a extinde Nord Stream pana in regat.
Gazprom a negat insa informatia: „Fundamentul proiectului ramane si examinarea tehnica si economica arata finalizarea Nord Stream ofera o baza solida pentru dezvoltarea proiectului in viitor, atunci cand se va lua decizia. Intentia The Times de a lega lipsa de progrese in extinderea gazoductului cu evenimentele din Ucraina si sanctiunile existente nu are nicio baza reala in ceea ce priveste termenii, motivele si consecintele”, potrivit sursei citate.
Avand in vedere ca factorul politic prevaleaza din ce in ce mai mult asupra economiei, perspectivele proiectului South Stream devin din ce in ce mai neclare, spune insa Nezavissimaia gazeta.
Cotidianul rus sustine ca Romania ar fi putut ajuta Gazprom sa-si diversifice aprovizionarile via South Stream. Daca gazoductul ar fi transportat, pe langa gazul rusesc, gaze provenind din cel putin o alta tara, Romania, Gazprom ar fi avut sanse sa inlature restrictiile anti-monopol ale UE pentru acest proiect.
In cele din urma, scrie publicatia ruseasca, Romania a renuntat la proiectul South Stream si doreste sa devina independenta energetic fata de Rusia, fapt perceput ca un semn de independenta politica.
De notat ca presedintele Traian Basescu a declarat, vinerea trecuta, dupa Consiliul European, ca „niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc” nu va tranzita proiectul South Stream, care va trece prin Bulgaria, precizand ca exporturile romanesti de gaze se vor face prin Transgaz, potrivit Mediafax.
Constructia South Stream este pusa sub semnul intrebarii si in alte tari, in special in Bulgaria, dar pana in prezent nicio tara nu pare pregatita sa renunte la constructia gazoductului.
Informatii aparute luni aratau ca autoritatile ungare cautau modalitati pentru a ocoli interdictiile europene legate de construirea South Stream. Aceasta tara ar putea sa-si modifice legile pentru a putea permite lansarea constructiei gazoductului fara a avea nevoie de o consultare cu UE. Potrivit Reuters, Ungaria ar urma sa lanseze acest proiect in sase luni si sa-l finalizeze pana ian 2017.
Artem Deev, seful departamentului de analiza la AForex, adauga ca acest mediu de confruntare politica afecteaza aspectul economic: „Costul proiectului South Stream a crescut de zece ori”. Toate cheltuielile Rusiei, inclusiv construirea Coridorului sud pe teritoriul rusesc, risca in final sa se dovedeasca inutile, concluzioneaza Nezavissimaia gazeta.