Sari direct la conținut

Evenimentul Zilei: Baronii gazelor

Evenimentul Zilei

„Evenimentul zilei” dezvaluie legaturile de afaceri, de rudenie si politice care graviteaza in jurul a doua companii strategice de stat: Romgaz SA si Transgaz SA, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor. Cele doua companii cu sediul la Medias sunt o familie la propriu; cel putin 17 directori au subalterni la care tin foarte mult: propriile sotii!

Romgaz a platit 90 de milioane de euro companiei milionarului din Medias.

Gheorghe Calburean, unul dintre milionarii „Top 300”, si-a construit imperiul in mare parte din contracte cu compania de stat Romgaz SA. Valoarea contractelor incheiate cu firma de stat in perioada 2001-2007 depaseste 310 milioane lei noi, adica peste 90 milioane euro. Potrivit „Top 300 Capital”, editia 2007, Calburean are o avere personala estimata la 30-35 milioane euro.

Succesul in afacerile cu Romgaz SA s-ar putea explica, in parte, si prin legaturile dintre familia Calburean si fostii directori generali ai firmei de stat.

Familia Calburean are relatii de rudenie si de afaceri cu personaje-cheie ale Romgaz SA. Gabriel Coconea, fost director al Romgaz SA intre 1998-2001 si al Transgaz SA (firma de stat care detine reteaua de transport a gazului natural), intre anii 2001-2005, este nasul de cununie al lui Gheorghe si al Liviei Calburean.

Din 2004, Doina Coconea si Livia Calburean – nasa si fina – detin impreuna 80a din firma Lido Star SA. In aceeasi firma, mai sunt asociati Ioan Sandru, ginerele lui Pantelimon Avram, fost director al Romgaz in perioada 2001-2005 si actual director al sucursalei Romgaz Mures.

Actionari la firma Lido Star mai sunt Renate Edith Barbu, sotia lui Viorel Barbu, director adjunct al Departamentului Tehnica si Dezvoltare la Transgaz SA intre anii 2005-2006, si Alin Plopeanu, fiul fostului primar PSD al Mediasului, intre anii 2000-2004.

Sapun pentru toaleta de la firma de foraj

Cea mai importanta companie detinuta de milionarul Gheorghe Calburean este Dafora SA, care are ca obiect de activitate forajele pentru descoperirea si exploatarea de noi zacaminte de gaze. Cel mai important client al companiei este Romgaz. Din 1998 pana in 2001, Dafora nu apare in evidenta achizitiilor publice cu niciun contract de foraj incheiat cu Romgaz.

Din 2001, lucrurile se schimba radical in favoarea companiei Dafora. Valoarea totala a contractelor obtinute din 2001 si pana in 2007 este de peste 310 milioane lei noi, echivalentul a peste 90 de milioane euro, potrivit datelor publice detinute de EVZ, confruntate cu cifrele puse la dispozitie de catre Dafora SA. Majoritatea contractelor obtinute de Dafora SA sunt pentru lucrari de foraj. O parte sunt si contracte de achizitii diverse.

Desi firma lui Gheorghe Calburean are drept obiect principal de activitate forajul, aceasta a vandut firmei de stat si produse de toaleta sau materiale de constructii.

In 2002, Romgaz SA a cumparat de la Dafora 100.000 de bucati de sapun de toaleta, 580 de litri de sapun lichid si 200 kg de emulsie racire strung pentru care a platit jumatate de miliard de lei vechi.

In 2003, Romgaz a mai cumparat lichid de frana, un aparat de determinare a noxelor din gazele arse, respectiv 11 aparate de determinare a conductivitatii si lucrari de constructii pentru care a platit 600 de milioane de lei vechi.

Romgaz a mai cumparat de la Dafora si robineti, saci de ciment, cabluri din otel, lacuri, vopsele, uleiuri, ciment de constructii, ciment de sonda.

Dafora, desprinsa din Romgaz

Actualul director al Romgaz SA, Jakob Alexa, spune ca valoarea mare a contractelor de foraj obtinute de catre Dafora este data de dotarea tehnica foarte buna a companiei, de proximitatea fata de zonele de foraj si de experienta in astfel de lucrari.

Integral in Evenimentul zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro