Sari direct la conținut

Evreii din Croația au boicotat ceremonia de comemorare a victimelor „Auschwitz-ului croat”

HotNews.ro
Ceremonii de comemorare la Jasenovac, Foto: Darko Bandic / AP - The Associated Press / Profimedia
Ceremonii de comemorare la Jasenovac, Foto: Darko Bandic / AP - The Associated Press / Profimedia

​Reprezentanții comunității evreiești din Croația au boicotat vineri ceremonia de omagiere a victimelor din lagărul Jasenovac, considerat „Auschwitz-ul croat”. Ei au acuzat autoritățile de toleranță față de sentimentele pro-naziste.

Denunțând ascensiunea „revizionismului” în Croația, evreii, sârbii și romii boicotaseră deja aceste comemorări timp de trei ani înainte de a decide să li se alăture în 2020 și, în același timp, să înceapă un dialog cu autoritățile privind intoleranța.

Ceremoniile comune cu ocazia desființării lagărului în 1945 nu au avut loc anul trecut din cauza crizei Covid-19.

Guvernul conservator al acestei țări membră a Uniunii Europene a fost criticat în ultimii ani pentru că nu a condamnat ascensiunea ideologiei ustași și a revizionismului istoric.

Cel mai recent scandal a izbucnit atunci când un reprezentant al guvernului trimis la o ceremonie în onoarea paramilitarilor din războiul din anii 1990 a spus recent că Croația „nu ar exista fără 10 aprilie 1941”.

La această dată a fost creat statul independent croat, un aliat al Germaniei naziste.

Guvernul a încercat să se distanțeze de aceste remarci, prim-ministrul Andrej Plenkovic afirmând vineri că trimisul în cauză este „neexperimentat” și a făcut o „greșeală gravă”.

„Condamnarea clară a crimelor comise la Jasenovac este extrem de importantă, nu numai pentru victime, ci și pentru tinerii care nu sunt încă la curent cu istoria noastră”, a spus el în timpul ceremoniei.

Comunitatea evreiască, care cere guvernului să interzică oficial toate simbolurile ustași, își va organiza propria comemorare săptămâna viitoare.

În Croația Ustashi, care includea și toată Bosnia, existau aproximativ 80 de lagăre de detenție.

Lagărul de la Jasenovac era cel mai mare și cel mai crud dintre ei. Mulți deținuți au fost omorâți cu ciocane, cuțite sau chiar cu pietre.

Numărul victimelor este un subiect controversat.

Estimările variază de la aproximativ 83.000, conform muzeului Jasenovac, la 700.000 de morți, potrivit surselor sârbe. Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington estimează cifra la 100.000. (Sursa: AFP)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro