Sari direct la conținut

Evreii ultra-ortodocși trebuie recrutați în armată, spune instanța supremă din Israel – o decizie explozivă și o lovitură pentru Netanyahu

HotNews.ro
Evreii ultra-ortodocși trebuie recrutați în armată, spune instanța supremă din Israel – o decizie explozivă și o lovitură pentru Netanyahu
Protest al evreilor ortodocși împotriva serviciului militar obligatoriu. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Curtea Supremă a Israelului a ordonat marți guvernului să-i recruteze pe evreii ultra-ortodocși în armată, o decizie complicată pentru premierul Benjamin Netanyahu și coaliția sa, care se bazează pe partidele ultra-ortodoxe pentru a guverna, scriu Reuters și CNN.

Cea mai înaltă instanță a Israelului a decis marți că guvernul trebuie să-i recruteze în armată pe studenții evrei ultra-ortodocși, un decret care ar putea trimite unde de șoc în coaliția premierului Benjamin Netanyahu.

„La apogeul unui război dificil, povara inegalității este mai acută ca niciodată”, se arată în hotărârea unanimă a instanței.

De asemenea, instanța a cerut guvernului să retragă finanțarea acordată școlilor religioase (ieșiva) ai căror elevi nu se conformează avizelor de recrutare.

„În acest moment, nu există un cadru juridic care să permită o distincție între elevii de ieșiva și cei destinați serviciului militar”, a observat instanța.

„În consecință, statul nu are autoritatea de a ordona scutirea generală a încorporării acestora“, a mai precizat decizia Curții Supreme.

O problemă pentru guvern

Majoritatea israelienilor sunt obligați prin lege să servească în armată, în timp ce studenții ultraortodocși au fost în mare parte scutiți timp de decenii.

Chestiunea a devenit deosebit de tensionată, în condițiile în care forțele armate ale Israelului, alcătuite în principal din recruți adolescenți și civili mai în vârstă, sunt suprasolicitate de un război purtat pe mai multe fronturi, în Gaza și Liban.

Decizia ar putea reprezenta un pericol pentru guvern.

Supraviețuirea lui Netanyahu se bazează pe două partide ultra-ortodoxe care consideră că scutirile de la conscripție sunt esențiale pentru alegătorii lor, deoarece îi țin pe aceștia în afara unei armate care le-ar putea pune la încercare obiceiurile conservatoare.

Este motivul pentru care, de câteva săptămâni, Netanyahu încearcă să promoveze un proiect de lege care ar consfinți scutirea studenților ultra-ortodocși de la recrutare.

Majoritatea cetățenilor, împotriva scutirii

Există tensiuni. Ministrul apărării, Yoav Gallant, a criticat public încercarea lui Netanyahu de promova proiectul de lege.

Iar majoritatea cetățenilor israelieni sunt de acord cu Gallant.

Într-un sondaj realizat în februarie de Israel Democracy Institute, 64% dintre respondenții israelieni și 70% dintre respondenții evrei israelieni au declarat că scutirea ultra-ortodocșilor de la recrutare „ar trebui schimbată”, scrie CNN.

În orice caz, nu este prima dată când Curtea Supremă a decis împotriv scutirii ultra-ortodocșilor de la serviciul militar obligatoriu. În 1998, instanța a spus guvernului că această derogare încalcă principiile protecției egale a cetățenilor.

În deceniile care au urmat, guvernele și parlamentele succesive au încercat să rezolve problema, doar pentru a fi informate în mod repetat de Curte că eforturile lor erau ilegale.

INTERVIURILE HotNews.ro