Sari direct la conținut

Examenul pentru obţinerea titlului de specialist de către medicii rezidenți are loc între 17 octombrie – 23 noiembrie. Cine și în ce condiții se poate înscrie la examen

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Examenul pentru obținerea titlului de specialist pentru medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care finalizează pregătirea în specialitate până la data de 31 decembrie 2018 a fi organizat de Ministerul Sănătății în perioada 17 octombrie – 23 noiembrie. Excepţie de la data de începere a sesiunii de examen face specialitatea Anestezie şi terapie intensivă, pentru care examenul se organizează la data de 15 septembrie 2018 (sâmbătă), simultan cu examenul EDA, anunță Ministerul Sănătății.

Cine se poate prezenta la examen:

1. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care la data de 31 decembrie 2018 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferinţă), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate.

2. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, inclusiv cadrele didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală, confirmate în rezidenţiat, care au încheiat stagiul de pregătire şi nu au susţinut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare. Prezentarea la examen se face cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în termen de maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire.

3. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătăţii pregătire în vederea obţinerii celei de-a doua specialităţi şi care, la data de 31 decembrie 2018, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.

4. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii, care au efectuat specializare prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi care finalizează pregătirea până la data de 31 decembrie 2018).

La examen se mai pot prezenta, de asemenea, prin derogare de vechime, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidentiatului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare şi candidaţii care încheie stagiul de pregătire în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 şi până la 17 aprilie 2019, inclusiv. Dosarele depuse pentru aprobarea derogărilor de vechime, vor include şi recomandarea coordonatorului în rezidenţiat, respectiv de pregătire în a doua specialitate, document care trebuie să poarte semnătura și parafa coordonatorului de pregătire în această specialitate.

Ioanel Sinescu, rector UMF București: Rezidenții care s-au pregătit în afara țării își pot echivala pregătirea

Ministerul Sănătății mai precizează că, pentru această categorie de candidaţi, confirmarea ca medic specialist/medic dentist specialist/farmacist specialist se va face cu data de întâi a lunii următoare finalizării stagiului de pregătire, pe baza adeverinţei eliberată de unitatea angajatoare pentru rezidenţi, respectiv de coordonatorul de stagiu pentru cei aflaţi la pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă, din care să rezulte efectuarea integrală a pregătirii de specialitate. Aceste documente trebuie să poarte antetul unității sanitare emitente, număr și dată de eliberare, semnătura managerului și ștampila rotundă a unității.

Candidaţii vor putea susține examenul numai în centrul universitar în care au efectuat minimum 75% din durata de pregătire în rezidențiat, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Sănătății.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti, Ioanel Sinescu, a precizat, pentru HotNews.ro, că, în cazul medicilor rezidenți și al farmaciștilor care au efectuat perioada de pregătire în afara țării, există posibilitatea echivalării acesteia pentru a se putea prezenta la concursul din România, procedura durând aproximativ una-două zile la Ministerul Sănătății.

Tematicile după care se vor desfăşura examenele în această sesiune au fost pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, la rubrica Informare/Cursuri, concursuri, examene/Tematici.

Metodologia de organizare și desfășurare a examenului este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro