Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 987: Orban cere deja o nouă strategie a UE în Ucraina după victoria lui Trump / Ucrainenii au lovit flota rusă de la Marea Caspică / Primele confruntări dintre forțele nord-coreene și cele ucrainene

Război în Ucraina, ziua 987: Orban cere deja o nouă strategie a UE în Ucraina după victoria lui Trump / Ucrainenii au lovit flota rusă de la Marea Caspică / Primele confruntări dintre forțele nord-coreene și cele ucrainene
Tanchiști ucraineni cu T-64 înainte să intre în luptă în Zaporojie. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat că primele confruntări dintre armata ucraineană și forțele nord-coreene care s-au alăturat rușilor în război „deschid o nouă pagină de instabilitate în lume”. Declarația sa vine după ce ministrul apărării de la Kiev a spus că au avut loc „mici ciocniri” de acest tip, iar surse americane și ucrainene au declarat pentru presa din SUA că aceste confruntări au avut loc în regiunea rusă Kursk.

Evenimentele de miercuri, ziua 987 a războiului din Ucraina, LIVE:

UE trebuie să cheltuiască mai mult pentru securitate din cauza lui Putin, nu a lui Trump, spune noul comisar european al apărării

Uniunea Europeană trebuie să cheltuiască mai mult pentru securitatea sa nu din cauza alegerii lui Donald Trump în SUA, ci a ameninţării ruseşti, a declarat miercuri noul comisar european pentru apărare, Andrius Kubilius.

Ucraina și SUA au „potențial pentru o cooperare mai puternică”, spune Zelenski după victoria lui Donald Trump în alegeri.

„În ceea ce privește apărarea, economia și viitorul după război – avem potențialul unei cooperări mai puternice”, a declarat președintele Ucrainei în mesajul video de miercuri seară. „Iar asta e ceea ce va face ca Ucraina, America și întreaga lume liberă să aibă mai mult succes”.

Volodimir Zelenski se duce la Budapesta pentru a se întâlni cu liderii europeni / Victoria lui Trump va domina summitul UE

Preşedintele ucrainean a anunţat miercuri seară că joi va fi prezent în capitala ungară Budapesta, unde se vor desfăşura un summit informal al UE şi o reuniune a Comunităţii Politice Europene.

Războiul Rusia-Ucraina nu poate fi oprit peste noapte, reacționează Kremlinul la afirmațiile lui Trump

Nu e posibil să se pună capăt peste noapte războiului Rusia-Ucraina, a declarat miercuri, în cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu referire la declarații ale lui Donald Trump în acest sens.

Donald Trump, tocmai reales președinte al Statelor Unite, a afirmat în timpul campaniei sale electorale că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune capăt războiului Rusiei din Ucraina în „24 de ore”. El a făcut din nou aluzie la mesajul său în timpul discursului în care și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale, spunându-le susținătorilor săi care îl aclamau: „Voi opri războaiele”.

CORESPONDENȚĂ DIN SUA. Cum a pierdut Kamala Harris. Explicațiile unui profesor universitar din SUA care crede că „o să fie rău pentru Ucraina”

Orban cere deja o nouă strategie a UE în Ucraina după victoria lui Trump

Viktor Orban cere deja o nouă strategie a UE în Ucraina după victoria lui Donald Trump

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut miercuri apel la o nouă strategie a UE cu privire la Ucraina în urma victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA. Dat fiind că Trump ar putea întrerupe ajutorul SUA acordat Kievului pentru a se apăra de Rusia, apare întrebarea dacă Europa va fi capabilă să-şi asume singură sprijinul financiar şi militar pentru Ucraina, a spus el.

Citatul ales de presa din Rusia după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA

Ziarul rusesc Kommersant a ales o declarație a lui Donald Trump pentru rubrica citatul zilei, una care poate viza și războiul ruso-ucrainean. „Timp de patru ani (2017-2021) nu am cunoscut niciun război, cu excepția înfrângerii pe care am provocat-o ISIS. L-am învins în timp record, dar nu am purtat niciun război. Nu voi începe războaie, le voi opri”, a spus Trump.

Am urcat și vom urca pe scara escaladării nucleare până când europenii se vor da bătuți”. Mesajul transmis de un personaj-cheie de la Moscova.

Rusia va continua să trimită semnale de avertizare nucleară inamicilor săi din Occident până când aceștia vor înțelege mesajul, a declarat miercuri un influent lider din politica externă rusă, fost consilier al lui Vladimir Putin și Boris Elțîn.

Ucrainenii au lovit flota rusă de la Marea Caspică

Serviciile secrete militare ucrainene au fost în spatele atacului cu drone împotriva bazei navale ruse din Kaspiysk, Republica Daghestan din Rusia, a declarat o sursă de informații pentru Kyiv Independent.

Cel puțin două nave – navele înarmate cu rachete Tatarstan și Daghestan – au fost avariate în timpul atacului și, posibil, mai multe nave mici de tip Proiect 21631, au declarat sursele.

Informația vine după ce autoritățile din Daghestan au raportat interceptarea unui atac cu dronă deasupra Kaspiysk, un oraș portuar de la Marea Caspică aflat la aproximativ 1.000 de kilometri de linia frontului (600 de mile). Imagini apărute online arată însă că cel puțin o dronă a lovit nave de război rusești (detalii în actualizarea de la ora 11:48)

Sursele au declarat că flota vizată a fost implicată în lovituri împotriva Ucrainei, iar Regimentul 177 de pușcași marini staționat acolo a fost desfășurat în luptă în regiunile Herson și Zaporojie.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1250 soldați, 6 tancuri, 11 alte blindate de luptă, 20 tunuri, 55 diferite vehicule și 1 echipament special.

Rușii revendică cucerirea a două noi sate

Rusia a revendicat miercuri capturarea a încă două sate din apropierea orașului industrial Kurahove din sud-estul Ucrainei, unul dintre sectoarele de pe linia frontului unde trupele ruse avansează împotriva unei armate ucrainene slăbite, transmite AFP.

Potrivit raportului zilnic al Ministerului rus al Apărării, forțele Moscovei au cucerit Antonivka și Maksimivka, două sate situate la sud de Kurahove, și la nord de Vuhledar, un bastion ucrainean care a căzut la începutul lunii octombrie.

Cel puțin o dronă ucraineană a lovit în portul Kaspiysk, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, arată imagini apărute pe rețelele de socializare. Portul respectiv se află la peste 1.000 km de regiunile ucrainene aflate sub controlul Kievului.

În unul dintre clipurile care circulă online se vede cum o dronă de mari dimensiuni, posibil un avion ușor transformat în vehicul aerian fără pilot, cade într-un grup de nave de război rusești ancorate la mal.

Rusia ratifică Tratatul apărării reciproce cu Coreea de Nord

Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, a votat miercuri în favoarea ratificării tratatului de parteneriat dintre Rusia și Coreea de Nord.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat tratatul, care include o clauză de apărare reciprocă, în timpul vizitei lui Putin la Phenian în iunie. (Reuters)

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că o victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA ar fi probabil o veste proastă pentru Ucraina, dar a spus că nu este clar în ce măsură Trump ar putea reduce finanțarea americană pentru război.

„Trump are o calitate utilă pentru noi: ca om de afaceri până în măduva oaselor, îi displace de moarte să cheltuiască bani pe diverși aliați dependenți și proști, pe proiecte de caritate slabe și pe organizații internaționale vorace”, a scris Dmitri Medvedev, un înalt oficial din domeniul securității, pe contul său oficial de Telegram.

El a afirmat că autoritățile ucrainene fac parte din categoria celor pentru care Trump probabil nu va dori să cheltuiască prea mulți bani și a sugerat că liderii ucraineni vor face tot posibilul să se consoleze dacă se confirmă că a câștigat.

„Întrebarea este cât de mult va fi forțat Trump să dea pentru război. El este încăpățânat, dar sistemul este mai puternic”, a spus Medvedev.

Primele confruntări dintre forțele nord-coreene și cele ucrainene

„Trebuie să ne asigurăm că următoarele generații de ucraineni pot merge la culcare marți seara”. O primă reacție din Ucraina în fața primelor rezultate ale alegerilor din SUA.

În timp ce Donald Trump e tot mai aproape de o nouă victorie în alegerile din SUA, pe alt fus orar, în Ucraina, țară dependentă de armele și susținerea americană în războiul cu Rusia, încep să apară reacții.

„Ei bine, există un val roșu în SUA. Republicanii par să ia totul – Casa Albă, Senatul și Camera Reprezentanților. Ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă riscuri mari, dar și speranțe mari.”, a spus deputatul ucrainean Oleksiy Goncearenko.

Rusia a atacat azi-noapte cu 63 de drone Shahed și de alte tipuri și cu două rachete ghidate lansate spre Odesa, anunță forțele aeriene ucrainene.

Potrivit acestora, până la ora 07:30 fusese confirmată doborârea a 38 de drone în 9 regiuni ucrainene. Alte 22 s-au pierdut în spațiul aerian ucrainean, posibil din cauza măsurilor de război electronic.

Forțele nord-coreene au intrat în luptă alături de ruși contra ucrainenilor. Ce se știe la acest moment.

Forțele nord-coreene au intrat în luptă în războiul Moscovei împotriva Ucrainei, confruntându-se pentru prima dată cu forțele ucrainene care ocupă o mare parte din regiunea rusă Kursk, au declarat pentru The New York Times un înalt oficial ucrainean și un oficial american de rang înalt.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––––

Informațiile de marți privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro