Exarhu, Zadar, Uscatu si Gheorghiu, Nicolae, Constanța Vintilă, Ursu, Vieru, “Olive Kitteridge”. Oameni de Perspektiva 2021
Răzvan Exarhu, Sofia Zadar, Constanța Vintilă, Andrei Vieru, Andrei Ursu, Ovidiu Anemțoaicei, Valeriu Nicolae, “Dăruiește viața”, Valeriu Nicolae, Robert Coravu, Bragageria și Alambik, Mihai Constantinescu, Universitatea București. Uite de ce-s oameni de ispravă și de perspektiva. Uite, de ce îi urmăresc și mă inspiră. Uite ce au făcut în 2021.
Răzvan Exarhu. Radioul s-a destrămat de vreun deceniu. Răzvan Exarhu ca un Cassius Clay a dat un pumn gargarei. Vorbește cu ritm, umor și imaginație. Zilnic. “Scrie istorie”. Cu nonșalanță. Cu sânge rece. Cu inteligență. Cu Morning Glory. La Rock FM
Sofia Zadar. Ce nume și-a ales! Filosofia lui Zadar. Și uite ce rămâne. Ce mers înainte imperturbabil al cuvântului și rostogol nemilos al muzicii.
Luxul. Rar a avut istorici și înțelegere mai bună. Constanța Vintilă, Giulia Calvi, Mária Pakucs-Willcocks, Nicoleta Roman, Michał Wasiucionek.
“Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa de Sud Est în secolele XVI-XIX”, Humanitas 2021 – cercetarea fermecătoare a anului, o cercetare temeinică ce durează, cum altfel, de ani de zile.
Andrei Vieru – Elogiul Frontierelor, Humanitas. Cine a mai văzut libertatea supusă logicii modale? Eu da, m-a și chinuit, dar am și înțeles-o. M-a trezit din aproximări. M-a dat pe mâna libertății, incertitudinii.
Ioana Moraru și Eugen Jebeleanu, autorii filmului “Câmp de maci”. Scenariu și regia nu se compară cu nimic din ce s-a făcut în cinematografia românească a lui 2021. Băi, brici.
Andrei Ursu. Curaj. Nu găsești om mai determinat să se lupte cu demența României. Sentința găurită de analfabetism în procesul tatălui său îl face să meargă mai departe. Au trecut 30 de ani în căutarea adevărului. Citiți istoria lui Ursu în volumul Polirom.
Ovidiu Anemțoaicei și Intersect. Când te plictisești pe lumea asta mergi la Intersect. Te duci și lași la Intersect plictisul, deruta, cărțile și de dezbraci de caractur infect. Ovidiu știe ce să facă cu ele.
“Dăruiește viața” a terminat Spitalul. Ce ne facem cu Oana și Carmen? Or să ne construiască șoselele? Nu, nu. Pur și simplu, Spitalul lor ne dă o viziune asupra vieții tâmpe românești.
Valeriu Nicolae, un Kamikaze. Nu știu ce vrea el cu viitorul. Pe Facebook și-n cartea sa dă de pământ cu toată clasa asta politică. Nu știu ce o să se facă. N-are pile, n-are relații. Are valoare. Și-și ratează toate șansele de a trăi în Ro. După Ferentari, ridică din foame și copiii din satele Elisabetei Rizea.
Universitatea București a cumpărat, răscumpărat clădirea Pitar Moș, unde și-au tocit coatele și au învățat ca turbații generații întregi limbi stranii și străine. Este cea mai mișto investiție a anului. FOTO Marian Preda – Rectorul UB
Robert Coravu a găsit limpezime să scoată o carte despre cum să demontezi fake news-ul. “Nu crede și cercetează”. Acum să nu vă mai ascundeți după dește că vă mai copleșește minciuna google și social media.
Bragageria și Alambik.
Două crâșme de sfârșit de lume. Dragoș Bogdan și Adrian Darabană în mahalale Mântuleasa și Olari nu s-au lăsat și au ridicat în vremurile astea fragile, lumi de chiftele, bragă și vin cum altele nu guști în București. Trebuie să fie complet ne-buni. Duceți-vă, chefuiți, pierdeți-vă mințile. Adi, Lucică și Dragoș au grijă de voi.
Mihai Constantinescu este șeful veșnic Festivalului George Enescu.
Anul acesta această eminență cenușie s-a pensionat. Nu cred că un asemenea Festival mai poate merge mai departe.
„Olive Kitteridge” – serialul HBO. Despre viața ca un bivol greu. Despre viața cu o femeie. Serial cinic ca viața văzută de pe Marte. Olive femeia de tăiat venele. Ficțiune creată de Frances McDormand.