EXCLUSIV Cum a scris George Becali in penitenciar carti in cateva ore. Recordul este de sapte ore la o carte. Plus: De ce este suspectat Giovani Becali ca a pus pe altcineva sa-i scrie operele stiintifice/ Ce citeste Cristi Borcea in penitenciar
Un raport al corpului de control al ministrului justitiei indica mai multe nereguli descoperite la penitenciarul Poarta Alba. Raportul arata cum mai multi detinuti celebri printre care George Becali, verii acestuia, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, mogulul Maricel Pacuraru si altii au fost favorizati de conducerea inchisorii. In document este descrisa pe larg problema cartilor scrise in penitenciarul Poarta Alba, fiind date mai multe exemple, printre care si cel al lui George Becali care, desi nu a solicitat nici un material pentru documentarea celor 5 carti scrise in inchisoare, a reusit sa scrie o lucrare stiintifica in doar 7 ore. Autorii raportului apreciza ca patronul echipei Steaua are “dificultati de exprimare in scris in limba romana”, oferind ca exemplu o solicitare scrisa de Becali. Raportul mai arata ca Miron Mitrea si George Becali au fost mentinuti in mod discritionar la anumite puncte de lucru apartinand unor cunoscti ai celor doi.
Gigi Becali a iesit din inchisoare mai devreme cu 184 de zile, datorita muncii prestate la academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi si a cartilor scrise in inchisoare, se arata in raport. Scrisul pare sa fi fost cea mai profitabila activitate pentru Becali in inchisoare. El a scris 5 carti in timpul detentiei, activitate pentru care a iesit din inchisoare mai devreme cu 150 de zile.
Latifundiarul din Pipera a lucrat cel mai mult la cartea “Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei”. Becali a avut nevoie de 15 zile sa scrie aceasta carte si a lucrat efectiv la elaborarea ei 30 de ore. “Muntele Athos, patria ortodoxiei” a fost scrisa in 12 ore, autorul muncind cate o ora pe zi, intre orele 16.30-17.30. Pentru lucrarea stiintifica “Iubirea milostiva si mantuitoare”, Becali a avut nevoie de doar 10 ore. In unele cazuri, Becali a fost mai inspirat decat a estimat initial. A reusit sa scrie cartea “Becali si politica. Inceputurile” in doar 9 ore, desi acesta solicitase aprobare pentru 14 ore de lucru in acest caz. Recordul lui Becali in materie de carti scrise este de 7 ore pentru o carte, stabilit la elaborarea lucrarii “Becali si Steaua”. Pentru aceasta lucrare stiintifica, conducerea penitenciarului aprobase, la solicitarea lui Becali, un numar de 15 ore de lucru.
Judecand dupa numarul de carti scrise si timpul necesar elaborarii unei lucrari stiintifice, Gigi Becali pare cel mai talentat scriitor al familiei, devansandu-i cu mult pe verii sai din penitenciare. Victor a reusit sa scrie doar o singura carte la Poarta Alba intitulata “Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate si al organizatiilor sportive”. Victor Becali a avut nevoie de 51 de ore pentru a scrie aceasta lucrare, desi solicitase si primise aprobare doar pentru 50. Ceva mai muncitor a fost Ioan Becali, cunoscut ca Geovani. El a scris trei carti in inchisoare, printre care si “Manualul Investitorului in fotbal” la care a muncit 69 de ore, desi conducerea penitenciarului aprobase un program de lucru de doua ore pe zi pe parcursul a 50-60 de zile. Geovani a scris si “Arbitrul si rolul sau in fotbal” in 44 de ore de lucru efectiv si o alta lucrare stiintifica intitulata “Statutul jucatorilor de fotbal prin prisma regulamentelor interne si internationale” in 42 de ore.
FOTO: Extras raport MJ cu privire la penitenciarul Poarta Alba
Despre aceasta din urma lucrare elaborata de Giovani, autorii raportului arata ca recomandarea privind relevanta tematicii in domeniul ales primita inainte de scrierea cartii este identica cu cea primita dupa elaborarea lucrarii. Autorii remarca faptul ca in recomandarea initiala intocmita de conf. univ. dr. Grigore Gheorghe, profesor in cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport Bucuresti, face referire inclusiv la numarul de pagini al lucrarii si continutul lucrarii.
“Fiind managerul unui grup dintre cei mai importati jucatori de footbal din Romania, domnul loan BECALI prezinta pe parcursul celor 90 de pagini ale cartii o serie de trairi, sentimente si situatii favorabile sau din contra, potrivnice (…)”, se arata in recomandarea primita de Giovani Becali inainte de scrierea efectiva a cartii, potivit raportului.
Autorii raportului noteaza ca “Or, raportat la data la care detinutul BECALI loan a formulat cererea de elaborare a lucrarii stiintifice, respectiv 20.07.2015, conf. univ. dr. Grigore GHEORGHE nu putea anticipa, la momentul formularii recomandarii initiale privind relevanta tematicii propuse in domeniul ales, numarul de pagini al lucrarii si nici continutul, astfel incat sa faca o descriere exhaustiva a acesteia.”
Mai mult, autorii spun ca “se contureaza suspiciuni rezonabile cu privire la o redactare anterioara a acestei lucrari de catre o alta persoana, din afara mediului penitenciar, sens in care urmeaza a se formula propunere de sesizare a organelor de urmarire penala competente.”
In cazul a doua lucrari elaborate de George Becali, “Becali si Steaua” si “Muntele Athos, patria ortodoxiei”, cadrele didactice care au intocmit recomandarile “nu s-au pronuntat in mod explicit cu privire la caracterul stiintific al lucrarilor analizate”, mai arata documentul Ministerului Justitiei
Cu privire la cartile scrise in inchisoarea de la Poarta Alba autorii raportului conchid ca „au fost identificate, printre altele, inadvertente intre datele inscrise pe documentele intocmite pentru elaborarea lucrarilor stiintifice si datele prezentate de edituri”. In document se arata ca „nu se coroboreaza sub aspect cronologic informatiile privind data aprobarii cererilor de predare a manuscrisului in vederea transmiterii catre editura, prin sectorul vizita, cu perioada efectuarii pontajului si cu data primirii manuscriseor de catre edituri, astfel ca 4 lucrari au fost transmise edituri lor in vederea publicarii acestora anterior aprobarii cererilor de predare a manusrisului (BECALI George, BORCEA Cristian, (…), (…), MITREA Miron Tudor);
- Cum s-au documentat detinutii
Autorii raportului apreciaza ca “numarul orelor propuse si in care s-au redactat efectiv lucrarile nu se regaseste timpul alocat documentarii, astfel ca nu rezulta in ce conditii acestia au putut elabora intre una si cinci lucrari apreciate ca avand caracter stiintific”.
“S-a constatat ca pentru unii dintre detinuti nu au fost identificate fise de biblioteca, iar in cazul altor detinuti desi au avut fise de biblioteca, din cuprinsul acestora rezulta ca nu au consultat carti/material care sa fi avut legatura cu tema lucrarilor”, arata autorii raportului care pentru a-si sustine afirmatia ofera ca exemplu cartile imprumutate de mai multi detinuti, printre care si Cristi Borcea. Astfel, aflam ca Cristi Borcea a imprumutat de la biblioteca inchisorii cartea “Maresalul si soldatul”, scrisa de Ion Arama si o alta intitulata “Ochii touaregului”, al carei autor nu este specificat.
Un alt detinut celebru, Corneliu Iacobov, condamnat in dosarul Rafo-Onesti, a solicitat prin mai multe cereri “aprobarea de <> pentru lucrarile stiintifice pe care le avea in lucru”
Printre detinutii care nu au solicitat primirea/achizitionarea de material bibliografic necesare elaborarii lucrarilor stiintifice se numara George Becali (5 carti), fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea (3 carti) si mogulul Maricel Pacuraru (4 carti).
Raportul mai arata ca “unii detinuti care au elaborat lucrari apreciate ca avand caracter stiintific au dificultati de exprimare in scris in limba romana”. Drept exemplu este data o cerere din luna februarie 2015 a detinutului George Becali.
“In cazul detinutului BECALI George, s-a constatat ca prin cererea din 05.02.2015 a solicitat <>, motivat de faptul ca <>”, se arata in raport.
- Unde au muncit Becali si Miron Mitrea
In timpul detentiei, George Becali a muncit pentru “Academia Gheorghe Hagi” in perioada 28.04 – 23.12.2014, cu interuperi. In urmatorul an, Becali “a fost mentinut in mod discretionar la acelasi punct de lucru, in temeiul noului contract (…) incheiat cu acelasi beneficiar”. Raportul noteaza faptul ca practicile comisiei penitenciarului au fost de natura a-l favoriza pe latifundiar, care a fost selectionat la acelasi punct de lucru, atat dupa perioadele de intrerupere din ultimul trimestru al anului 2014, cat si in anul urmator. Dupa eliberea lui Becali, contractul dintre Academia lui Hagi si penitenciarul Poarta Alba a mai fost mentinut o singura luna.
Fostul senator Miron Mitrea a fost selectionat la munca pentru beneficiarul Media Sud Holding SRL, societatea detinuta de GRUP MEDIA SUD COMPANY SRL si Babinciuc Elena, care ar fi, potrivit ziuadeconstanta.ro, mama omului de afaceri Corneliu Babinciuc. Inainte sa ajunga la Poarta Alba, fostul ministru al Transporturilor ar fi fost ridicat de catre politisti chiar din hotelul omului de afaceri Corneliu Babinciuc, scrie Evz.
FOTO: Extras raport MJ cu privire la penitenciarul Poarta Alba
Ca si in cazul lui Becali, autorii raportului constata ca Mitrea a fost selectionat automat la munca pentru acelasi beneficiar si dupa reinnoirea contractului de prestari servicii, fapt discriminatoriu in raport cu toti detinutii clasificati in regim „deschis”, arata documentul elaborat de corpul de control. „Ca si in cazul detinutilor (…), (…) si BECALI George, apreciem, ca membrii Comisiei de selectionare la munca trebuia sa ia masurile necesare pentru asigurarea unui regim de executare nediscriminatoriu in raport cu toti detinutii clasificati in regim „deschis”, in sensul rediscutarii celor care indeplineau conditiile de selectionare la munca si nu reconfirmarea automata a acelorasi detinuti la aceleasi puncte de lucru”, se arata in raport.